Unija slobodnih sindikata pokreće peticiju protiv ukidanja neradne nedjelje

0

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) od danas pokreće sveobuhvatnu kampanju za potpisivanje elektronske peticije sa ciljem dobijanja podrške od članstva i građana za očuvanje neradne nedjelje i slobodnog dana tokom državnih i drugih praznika za zaposlene u trgovini na veliko i malo.

“Zbog sve učestalijih inicijativa poslodavačkih udruženja prema Vladi Crne Gore za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, ali i najave zvaničnika Vlade Crne Gore da će razmotriti navedene inicijative, pokrećemo kampanju”, navodi se u saopštenju.

Kako navode, peticiju pokreću polazeći od toga da se radi o sektoru u kome se najčešće krše radna prava, gdje zaposleni rade prekovremeno, uskraćeni su za pravo na puni godišnji odmor i slobodan dan u toku sedmice, te slobodan dan u vrijeme praznika.

Takođe ne postoje negativni ekonomski efekti za poslodavce budući da se trgovina sa nedelje prelila na ostale dane u sedmici.

Smatraju da je neophodno da svaka porodica ima pravo na jedan zajednički dan u sedmici, da su zaposleni u trgovini na prvoj liniji odbrane protiv COVID-19 i da ne smiju njih i njihove porodice izlagati dodatnom riziku od obolijevanja, te da Crna Gora želi punupravno članstvo u EU u kojoj se se teži uvođenju 30-satnog radnog vremena i četvorodnevne radne sedmice.

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva svoje članstvo i sve građane/ke da se zajednički usprotivimo neopravdanim incijativama poslodavačkih udruženja usmjerenih na uskraćivanje osnovnih prava za oko 40.000 zaposlenih u sektoru trgovine i očekujemo da ćemo zajedničkim naporima očuvati njihovo pravo na minimalne uslove dostojanstvenog rada”, navode u saopštenju.

Svi koji podržavaju njihovu inicijativu svoju podršku mogu da iskažu potpisivanjem Elektronske peticije koju će pronaći na portalu “Glas građana”: https://epeticije.gov.me/, kao i na web stranici Unije slobodnih sindikata Crne Gore: www.usscg.me i facebook stranici: Unija slobdodnih sindikata.

“Podrška članstva i građana/ki biće snažan argument našim naporima koje ćemo usmjeriti prema Vladi Crne Gore kako bi odbacila inicijativu poslodavačkih udruženja za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini”, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]