Upis u vrtiće preko interneta

0

 

Nakon uspješne kampanje #IgrajSeDoma tokom krize s koronavirusom, povodom ponovnog otvaranja vrtića, Ministarstvo prosvjete Crne Gore i UNICEF pozivaju na upis svakog djeteta u predškolske ustanove koristeći pri tom mogućnosti koje za to pruža internet. U tom cilju, urađen je niz video poruka u kojima vaspitači javnosti predstavljaju aktivnosti koje u vrtiću sprovode s djecom predškolskog uzrasta i pozivaju na upis u vrtiće preko interneta.

 

“Cijenimo da je, posebno u ovom periodu, dok je e-upis u vrtiće toku, izuzetno značajno da roditelji razumiju značaj predškolskih ustanova i činjenicu da se tamo sa našim najmlađima zaista radi. Vaspitači su obučena lica, koja ovaj posao rade s ljubavlju i znaju na koji način podsticati razvoj djece, te, u saradnji sa pedagozima i psiholozima, omogućavaju djeci da rastu zdravo, u podsticajnom okruženju“, ističe Milica Lekić, portparolka Ministarstva prosvjete.

Kroz ovu akciju UNICEF želi da podsjeti roditelje Crne Gore da je predškolsko obrazovanje u najboljem interesu svakog djeteta.

 

“Naučna istraživanja širom svijeta pokazuju da je predškolsko obrazovanje ključno za dobrobit svakog djeteta, kao i za buduće obrazovanje i cjeloživotni razvoj djece. Zato je naša poruka svim roditeljima: Pružite najbolji mogući početak vašem djetetu – upišite ga u vrtić da bi se razvijalo kroz igru, učenje i druženje s vršnjacima! Mogućnost upisa preko interneta čini ovaj proces još bržim i lakšim“, poručuje v.d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mihaela Bauer.

Upis djece od ove godine organizuje se elektronski, putem sajta www.upisi.edu.me, a ova usluga pripremljena je u saradnji sa UNDP kancelarijom u Crnoj Gori.

Kvalitetno predskolsko obrazovanje izuzetno je značajno za pravilan razvoj djeteta, jer pored ljubavi, pažnje, igre i obrazovanja koje dijete dobija kod kuće, ono se u vrtiću brže razvija kroz igru s vršnjacima.

 

Otkako su vrtići zatvoreni zbog pandemije COVID-a-19, Ministarstvo prosvjete je s UNICEF-om i Udruženjem Roditelji organizovalo kampanju #IgrajSeDoma objavljujući na društvenim mrežama snimke raznih igara za roditelje i djecu predškolskog uzrasta, uz poziv roditeljima da podrže razvoj djece kroz igru kod kuće.

Gotovo dvije trećine roditelja djece uzrasta od 4 do 17 godina čulo je za akciju #IgrajSeDoma i većina je smatra korisnom i zanimljivom.

Ova je kampanja spomenuta i kao jedan od modela dobre prakse predškolskog obrazovanja tokom globalne pandemije COVID-a-19 u globalnom izvještaju UNICEF Inoćentija o odgovorima obrazovnih sistema na ovu krizu u 127 zemalja svijeta.

S.Đ.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.