Uprava policije: Kvalitetniji nadzor mora, rijeka, jezera i luka

0

Dogovoren je nastavak zajedničkih aktivnosti na operativnom i taktičkom nivou, koje će bez sumnje doprinijeti kvalitetnom nadzoru mora, rijeka, jezera, luka i priobalnog dijela, kroz praćenje ulaska svih plovila u naše teritorijalne vode, kroz blagovremenu reakciju naših plovila prema „sumnjivim“ kretanjima, kroz kvalitetan rad na kontroli svih lica i plovnih sredstava u našim lukama, kroz blagovremu reakciju u slučajevima traganja i spašavanja na moru, saopšteno je iz Uprave policije.

To je zaključeno na sastanaku Zajedničkog operativnog tima koji čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije – Sektor granične policije, Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore – Mornarice Crne Gore i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, shodno Tehničkom sporazumu o mogućim zajedničkim aktivnostima u okviru ovog tima.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju i analiziran zajednički rad organizacionih cjelina koje čine Zajednički operativni tim tokom 2020. godine, kada je nadzor mora, rijeka, jezera, luka i priobalnog dijela u pitanju.

”Konstatovano je da su, osim redovnih i prioritetnih aktivnosti iz svoje nadležnosti, Sektor granične policije, Mornarica Vojske Crne Gore i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, shodno pomenutom Sporazumu i na osnovu poslovnika rada ovog tima, realizovali veliki broj kako preventivnih tako i represivnih zajedničkih aktivnosti u proteklom periodu, posebno u vremenu trajanja epidemije Covid19”, saopštili su iz Uprave policije.

Poštujući mjere zdravstvenih vlasti, zajedničke aktivnosti su realizovane sa visokim stepenom profesionalnosti, pa je uz blagovremenu reakciju pri realizaciji konkretnih radnji, ostvaren kvalitetan rezultat održavanja povoljnog stepena sigurnosti i bezbjednosti na moru u okviru pomorske plovidbe i zaštite mora.

Takođe, kako su saopštili, konstatovano je da ostvarena saradnja kroz zajednički nadzor mora, jezera i rijeka doprinijela većoj efikasnosti graničnoj policiji u slučajevima sprečavanja pokušaja nezakonitih aktivnosti duž državne granice, prvenstveno kroz korišćenje postojećih osmatračkih sistema UPS I UL i Mornarice Vojske Crne Gore.

Kao posebno značajno je istaknuto da se od 14. oktobra, po Sporazumu Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije i EU Agencije FRONTEX, sprovode se zajedničko pomorsko operativno djelovanje na Jadranskom moru, koje je iako u kratkom vremenskom periodu krajem godine dalo i kvalitetne rezultate u suzbijanju krijumčarenja lica i plovila.

”Od strane Lučkih kapetanija i Inspekcija sigurnosti i bezbjednosti na moru, u saradnji sa službenicima Sektora granične policije ostvaren je značajan broj kontrola na moru koje su, pored utvrđivanja poštovanja Zakona o graničnoj kontroli, imale za cilj i utvrđivanje poštovanja propisa iz oblasti pomorske i unutrašnje plovidbe, čime je dat značajan doprinos većem stepenu poštovanja propisa”, navode u saopštenju.

Primjena ovog Sporazuma, poručuju, doprinijela je i efikasnijem sprovođenju nacionalnih planova (traganja i spašavanja na moru i hitnog reagovanja u slučaju zagađenja sa plovnih objekata), što se ogleda u uspješno sprovedenim akcijama, koje su za rezultat imale spašavanje ljudskih života i imovine na moru, te sprečavanje zagađenja mora sa plovnih objekata.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.