Uprava za vode, Direkcija javnih radova i JP za upravljanje morskim dobrom dematuju Demokratsku Crnu Goru

0

 

Odlučno demantujemo neistinite optužbe koje je Demokratska Crna Gora iznijela u svom javnom reagovanju, koje se odnose na navodne zloupotrebe u realizaciji projekta obezbjeđivanja protočnosti desnog rukavca rijeke Bojane.

Kao što je javnosti poznato, posljednjih godina je uočeno dramatično zasipanje desnog rukavca Bojane, a prošlog avgusta se usljed dejstva više faktora, desilo da desni rukavac rijeke Bojane bude potpuno zatvoren, što je pored ekoloških i ekonomskih posljedica prijetilo da postane i zdravstvena prijetnja po mještane i turiste.

Imajući u vidu da Ada Bojana predstavlja prirodno nasleđe Crne Goreod izuzetnog ekološkog i ekonomskog značaja sabogatim kompleksom jedinstvenih i ugroženih prirodnih i kulturnih pejzaža, staništa i vrsta, Vlada je preduzela hitne, odgovorne i efikasne mjere u cilju njenog očuvanja u izvornom obliku.

U skladu sa zaduženjima iz zaključaka koje je Vlada donijela na sjednici održanoj 5. oktobra prošle godine, nadležne institucije, Uprava za vode, Direkcija javnih radova, JP za upravljanje morskim dobrom, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijusu u prošloj i ovoj godini sprovele brojne aktivnosti kako bi desni rukavac rijeke Bojane bio protočan.

Radi potpunog i tačnog informisanja javnosti, u troškovima radova u tom periodu Direkcija javnih radova učestvovala je sa 350.000 eura, a JP Morsko dobro sa 200.000,00 eura.

Kao rezultat ovakvog odgovornog odnosa, Bojana ove sezone u desnom rukavcu ima dobru protočnost i brzinu, što su potvrdila mjerenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, čime je obezbijeđena hidrološka, ekološka iturističkafunkcionalnost rijeke. Radovi su planirani do kraja godine i po njihovom završetku daće svoj potpuni efekat.

Kompanija koja izvodi radove izabrana je po jasnoj proceduri i u skladu sa zakonskom regulativom, a radove izvode kvalitetno, planiranom dinamikom, što će na duži period  obezbijediti protočnost rijeke.

U vezi neistinitih tvrdnji o navodnoj zloupotrebi materijala koji je izvađen, odgovorno saopštavamo da se on deponuje, na za to određenoj lokaciji i nijedan kubik nije negdje drugo odnesen, što se lako može i utvrditi. Zbog odgovornog informisanja javnosti ovu činjenicu dokumentujemo fotografijama koje su danas snimljene za ovu namjenu.

Do sada je sa račve koja odvaja desni rukavac od glavnog toka, izvađeno i lagerovano preko 60.000 m3 materijala. Planirano je da deponovani materijal bude valorizovan dijelom kao građevinski materijal, a dio će biti iskorišćen za revitalizaciju onih plaža koje trpe eroziju usljed prirodnih procesa, kaže se u saopštenju dostavljenog Skala radiju koje u cjelosti prenosimo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].