Uprava za zaštitu kulturnih dobara koči donošenja DUP-a Prčanj

2
Prčanj

Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

Detaljni urbanistički plan Prčanja i dalje je na čekanju.

Dokle se stiglo sa ovim aktivnostima i ko koči njegovo donošenje na koje čekaju brojni građani Prčanja i zbog kojeg je zaustavljena investiciona djelatnost, pitali smo odgovorne u Opštini.

Slavica Vojinović, sekretarka optinskog Sekretarijata za urbanizam i prostorno planiranje je za Skala radio odgovorila da su prijedlozi DUP-a Prčanja i Lokalna studija lokacije Glavati nekoliko puta dostavljani Upravi za zaštitu kulturnih dobara na mišljenje.

“Uz brojne korekcije i nakon niza održanih sastanaka i usaglašavanja stavova predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turzma, Komisije za stručnu ocjenu plana, obrađivača plana kao i predstavnika Uprave za zaštitu kulturnih dobara, predstavnici Uprave  za zaštitu kulturnih dobara i dalje imaju negativno mišljenje na predmetne planske dokumente, s tim što su negativna mišljenja dostavljana van zakonskog roka. Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata je regulisano da ukoliko se mišljene na planski dokument od nadležnih ustanova ne dostavi u zakonskom roku, a to je 15 dana, smatra se da su saglasni sa planskim rješenjem”, objašnjava Vojinovićeva.

Ministarstvu održivog razvoja i turizma Sekretarijat za urbanizam je dostavio zahtjev za saglasnost na Prijedloge DUP Prčanj i LSL Glavati još 19. maja ove godine.

U odgovoru Ministarstva se  navodi da DUP Prčanja razrađuje prostor koji je pod zaštitom UNESCO-a, te se predložena planska rešenja ne mogu prihvatiti, dok se isti ne dorade u skladu sa zaključcima Komisije za svjetsku baštinu, a to je izrada Studije procjene uticaja na kulturnu baštinu (HIA).

Obrađivač planova je dostavio potrebne izmjene 24 septembra, a Sekretarijat je odmah juče dostavio prijedloge planova Ministarstvu održivog razvoja i turizma na saglasnost.

“Ukoliko dobijemo saglasnost od resornog Ministarstva, ova planska rešenja ćemo proslijediti Skupštini opštine Kotor na usvajanje”, zaključila je Vojinovićeva za naš radio.

2 KOMENTARI

  1. …a Prcanj,gradili se gradi ka nekad u svoje pero -ORA? Dokle gospodo iz zavoda,uprava,agencija i kontraagencija- mislite spuljavati ovaj narod?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].