Upravni odbor Zajednice opština: Vlada da povjeri opštinama poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova

0

U cilju sprječavanja nastanka štetnih posljedica, Upravni odbor Zajednice opština podnio je Inicijativu Vladi da donese Uredbu kojom će poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, osim za složene inženjerske objekte, iz nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i ubranizma povjeriti jedinicama lokalne samouprave.

Kako je saopšteno iz UO Zajednice opština, povodom najnovije Odluke Vlade da poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova uzme iz nadležnosti opština i vrati ih u nadležnost Ministarstva, na zahtjev jednog broja predsjednika opština, održana je elektronska sjednica Upravnog odbora.

“Upravni odbor je izrazio neslaganje sa ovakvom odlukom Vlade, uz ocjenu da se na ovaj način bez opravdanog razloga dodatno centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, što je postupanje suprotno od najave premijera u ekspozeu – da decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama mora biti odlučnije sprovedena”, ukazuju.

Po ocjeni Upravnog odbora Zajednice opština negativne posledice ovakve odluke mogu biti višestruke, što će, kako kažu, prije svega osjetiti građani, kroz otežane uslove za ostvarivanje svojih prava u toj oblasti, ali i opštine kroz ograničene mogućnosti za njihov razvoj.

U radu Upravnog odbora učestvovao je 21 član (od ukupno 25) i to gradonačelnici Glavnog grada i Prijestonice i predsjednici opština Bar, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Golubovci, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tivat, Tuzi, Ulcinj i Šavnik.

Oni su jednoglasno podržali Predlog Odluke i sadržaj Inicijative.

“Odluka Upravnog odbora i Inicijativa za donošenje Uredbe dostavljena je Vladi Crne Gore i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na razmatranje”, zaključju u Upravnom odboru Zajednice opština.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].