URA- KULTURA začinjena demo(n)kratama

10
Kotor, stari grad

Dvije trećine starog Kotora leži na drvenim šipovima. Udarale su ga bure i nevere sa svih strana, pokušavale da mu se uvuku u konstrukciju i poljuljaju mu stamenost. Nijesu mogli vjekovi da mu naude i da mu se osvete za postojanost i trajanje.

Kotor je bio kulturna prijestonica Mediterana i ponos Crne Gore. Pohodile su ga krunisane glave, znamenite ličnosti svjetske istorije, kulture, nauke, politike, sporta, umjetnosti.

A onda ga je, kao grom iz vedra neba, pogodila madam URA, njena družbenica (ne)kultura i na kraju, kao suma dešavanja kuma. Prva je liderka u „argumentovanoj“ spoznaji svjetskih literalnih veličina, muzičkog stvaralaštva, poetsko scenske simbioze u vlastitoj obradi i potonje ure 50.000 eura duge fashion piste. Tu je naravno i many repertoar za voljeni vaterpolo i plivački klub, po njoj jedini te vrste u Kotoru, u koji se uliva lokalni budžet snagom političke moći jednomandatne URE.

Odmah iza madam URE jaše na čelu kolone, uz usku stazu planinsku njena družbenica po politčkom postavljenju i ideologiji. Visoko, kazaće pjesnik. Bez zazora od stvarnosti, bez obzira što je na vrhu led, a krš i blato naokolo, ona jaše, sve to ne vidi i ne čuje. Na kotorskim pjacama i pjacetama „odvija se život mase pojedinaca.“ Nema ih mnogo, ali su odabrani. Budžetska špina toči bez prestanka i puni špagove kome treba i koliko treba.

Demo(n)kratskim koracima iza URE-KULTURE  korača i kriva i dužna kuma bogatog vokabulara. Ona će odvažno reći: „Ovo je u trendu, fenomenalno, sjajno, nikad bolje“. I tu se njena priča završavala jer je niko nikada nije čuo da izgovori još neku riječ iz svog bogatog podgoričkog lizing repertoara.

Niskotarifna kuma po prosjeku trogodišnjeg fakultetskog školovanja dovedena je da probudi temelje gradu s početka priče. Nije baš uspjela da ostvari kumov san koji je plod demo(n)kratskog  promišljanja plagiranog slogana „ pobjede a ne podjele“ i bude značajan figurin ispred pomenute dvije prethodnice. Mora na začelje, udobno u fotelju izvršioca mnogobrojnih polupriča bez posjetilaca.

U pomoć im veliki Bog. Gradu Kotoru, ako nastave, neće više moći!

S.M.

10 KOMENTARI

 1. Kučki laju, a kola prolaze. I prolaze. I prolazi im sve, a mi lajemo… ko će ih pitati gdje su pare od ulaznica na bedeme? Kako bez budžeta daju 50 000 za modu? Kako to da su pukli preko 100 000 za ljetnju pozornicu za stolice koje brat bratu ne koštaju ni 5 eura po komadu? Da su pukli milione za privatne projekte po Grblju? Da su opteretili budžet sa ko zna koliko novozaposlenih, koji su to postali protivno zakonu? Da govore o ovom gradu i imovini njegovih građana kao da se radi o njihovoj đedovini, i da se tako i ponašaju prema njoj? Da su za programske aktivnosti na Dječijem festivalu mogli potrošiti možda 20 000, a da sve ostale pare odu na “troškove” i honorare? A da o Kotor Artu i ne govorimo… Koliko je samo para bačeno na kvazi projekte, nazovi koncerte i predstave, nebulozne izložbe, štampu kataloga i plakata, fejsbuk reklame i budalaštine? Alo, pita li ih iko išta? Naši građani kao da su išli na kolektivnu lobotomiju. Samo da se ne talasa. Psssst, ćutite. Dokle bre više ovako!? Nisu valjale prethodne lokalne vlasti? A ovi biseri?! Sprdnja, obični šišnjari i kokošari. A državna vlast ćuti. Ccccc.

  • Tako je Kalimero! Svaki od navedenih primjera ti je na mjestu. U pitanje su krađe ogromnih razmjera,a da niko od Državnih organa nije reagovai. Prvi navedeni primjer je najači argumenat za tvoje navedenje tvrdnje koje ja u potpunosti podržavam i slažem se sa tobom. Kotorski bedemi, obogatili su ekipu kriminalaca i lupeža, počevši od onoga koji naplaćuje ulaznice pa do njihovog nadređenog gazde, manje više poznatog svakome građaninu Kotora. Nekada obični diler, kamataš i pokeraš, koji je kockao sa sirotinjskim parama zarađenim od sirotinje, uspio je sa svojom svitom, svojom najbližom svojtom i saradnicima iz Srpske stranke da pokupi ogroman novac koji se slivao i još se sliva od naplate ulaznica na Kotorskim Bedemima.Zar je moguće da niko od Republičkih vlasti nije reagovao i provjeravao sve ove tvrdnje koje su se više puta našle na Skalinom portalu. Ovo su enormne krađe zbog kojih se odgovara zatvorom i oduzimanjem imovine, ali je problem u tome što ovi jadovi muče i puštaju da to tako ide.
   Sram nas sve bilo i nas građane i Drzavne organe što su dozvolili ovakve očigledne krađe. Što je problem, zašto se muči, de su izvještaji od zarada, đe su presjeci đe je u stvari istina? Ko je u stvari veći lopov, ovi što su pokrali i što dalje kradu, ili Dtžava koja je zatvorila oči nad ovim kriminalom.
   Kradite kada vam se može, a vi koji ste trebali da ih sankcionišete, sramite se jer ste veći lupezi od njih.
   Da,da Kalimero, ljepo si reko onu staru,
   Kučki laju, s vozovi prolaze!
   Neka nam je sa srećom!

 2. Ove iz Ure su prave za kulturu,
  ma rođene.Da njih nema Kotor bi načisto propao.Što je ovoj Skali da ovako za njih piše?????

 3. Ovo je trojac a gdje im je kormilar? U svoju državu koje se odrekao kad je prevaro narod koji ga je glasao.
  Madam ura, ona za kulturu i kuma vode kotorsku kulturu. To je sramota jadni naš Kotore

 4. Pitajte Kotorane đe su na ove silne programe koje politike vode a svi kao rogovi u vreću.Ima li nam spasa ljudi moji?ima li Boga i za ovi grad?

  • …a vi znate evo trideset godina-kako vam je..s’nami PREDVODNICIMA-obadalih(na stotine iljada!) govedi i magaradi pod samare- tader-kasapina i grobara sa Dedinja i sa kumom-bratom iz Banskije dvora-Zagreba..

  • Nema boga, mi u njega ne vjerujemo,
   ni ulaznu hriscansku religiju!
   Dresirani, da se pridrzavaju 10 bozijih!
   Zavicimo : uraaaaaaa !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].