URA traži smjenu Carevića

0
Marko Carević

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA pozvao je predsjednika Opštine Budva Marka Carevića da podnese ostavku, jer kako tvrde, nema više skupštinsku većinu, te da omogući formiranje izvršne vlasti, kako građani ne bi više bili “taoci njegove samovolje”, pišu Vijesti.

Prema riječima odbornika GP URA Blaža Rađenovića Carević nema podršku skupštinske većine za obavljanje te funkcije.

“Za kratko vrijeme nakon lokalnih izbora, u opštini koja je postala simbol DPS-ovog 30-godišnjeg bahaćenja i na kraju uzurpiranja izborne volje građana, podrška Carevićevom netransparentnom i autokratskom vladanju svela se na devet odbornika od mogućih 22 koliko je ova vlast mogla imati podrške. Ovakav saldo nije pošao za rukom ni onim predsjednicima Opštine Budva koji su napravili najveću štetu građanima na šta treba čestitati Careviću”, tvrdi  Rađenović.

Kako dodaje “shvatanje prema kojem se Carević doživljava predsjednikom samo onih građana jedne vjere i nacije, koji su ga glasali kako on to voli da kaže, nastavilo je oštru podjelu u društvu započetu u eri DPS-a”.

Rađenović navodi da uvođenje duhovnih vođa i vjerskih obreda u građanske institucije, te manipulacija vjernicima i glasačima kroz polaganje vijenaca na ploče sa kontroverznim istorijskim natpisima i to u prisustvu crkvenih lica (kao da bi to trebalo da bude potvrda ispravnosti samog čina), samo su očigledni primjeri namjere predsjednika Carevića da održi popularnost produbljivanjem političkih, vjerskih i nacionalnih podjela.

On tvrdi da je Carević je nastavio da vodi centralizovanu politiku svedenu na odlučivanje na nivou kabineta, ne održavajući kolegijume sa starješinama organa uprave, ne komunicirajući sa upravom većine opštinskih preduzeća, preuzimajući ujedno ulogu totalitarnog vladara koji donosi jednostrane odluke bez obzira da li na njih ima pravo ili ne.

“Jedan od takvih primjera je zahtijevanje od direktora preduzeća, čiji je osnivač opština, da svakodnevno dostavljaju liste prisutnih na radu predsjedniku Opštine. Pomislili bi građani da je to dobro radi uvođenja radne discipline, ali predjsednik Opštine nema ovlašćenja da se time bavi, niti bi trebalo da ih ima pored upravnih odbora preduzeća i njihovih direktora, direktno odgovornih za rad ovih javnih službi. Nije odgovorio ni na pitanja nevladinog sektora ko stoji iza firme “Asfalt beton” doo i ko je njen stvarni vlasnik, a koja redovno dobija tendere u opštini Budva kao i u drugim opstinama na primorju, a čiji je podizvođač ugovorenih radova firma njegove porodice “Carinvest” doo. Ukoliko neće on da odgovori možda bi dobro bilo da na ovo pitanje dobijemo odgovor od predsjendika Vlade gospodina Krivokapica, da li je u pitanju neko od uticajnih političara ko stoji iza ove firme Mandić, Knežević, Medojević, Bečić, Joković ili neko peti jer više ne postoji nedodirljivih i onih koji se ne spominju pa je vrijeme da i to saznamo”, naglasio je Rađenović.

“Epilog nefunkcionalnosti vlasti i pokazatelj građanima Budve da predsjednik Opštine nema više legitimitet i potrebnu većinu da upravlja Opštinom je zadnja sjednica koja se nije održala zbog uskraćivanja podrške Odluci o budžetu Opštine za 2021. godinu i planu investicija, od strane većine partnera unutar vlasti i samog DF čiji je bio nosilac liste upravo Marko Carević”, naveo Rađenović između ostalog.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].