Urednik portala Aktuelno saslušan po prijavi Vukšića: ”Predlažem direktoru ANB-a da sada podnese krivičnu prijavu protiv sebe”

0
Balša Knežević, (foto Dnevne novine/Dejan Lopičić)

Urednik portala Aktuelno Balša Knežević saslušan je danas u Višem državnom tužilaštvu zbog tekstova osobe pod pseudonimom ”Profesionalac” koji su na portalu objavljivani tokom februara.

Podsjetimo, na adresu Kneževića u utorak je stigao poziv za saslušanje u Više državno tužilaštvo u svojstvu svjedoka po krivičnoj prijavi protiv NN lica, zbog krivičnog djela ”odavanje tajnih podataka”.

Kako je saopšteno Kneževiću na saslušanju u Tužilaštvu, prijavu protiv NN lica, odnosno čitaoca portala Aktuelno koji se predstavljao kao ”Profesionalac” a čije smo tekstove objavljivali, podnio je v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić.

Knežević je nakon davanja izjave u Tužilaštvu istakao da je saslušanje kod tužiteljke Maje Jovanović proteklo u veoma korektnoj atmosferi.

”U razgovoru sa tužiteljkom koja je veoma profesionalno pristupila ovom predmetu naglasio sam da ni ja ni bilo ko iz portala Aktuelno nemamo ništa da krijemo i da smo apsolutno spremni za saradnju sa državnim organima. Što se tiče detalja razgovora obavezao sam se da ih neću iznositi, ali samo moram napomenuti da sam bio iznenađen kad mi je u tužilaštvu saopšteno da se objavljivanje imena zaposlenih u ANB-u, podvodi pod ‘odavanje državne tajne’, zbog čega sam i pozvan na saslušanje u svojstvu svjedoka”, rekao je Knežević nakon saslušanja.

Posebno, kako je naveo, zbog činjenice da tokom objavljivanja tog serijala od 19. tekstova iz ANB-a nije našem portalu stigao niti jedan demanti, kao ni upozorenje da u pisanju Profesionalca ima elemenata krivičnog djela odavanje državne tajne.

Komentarišući pritiske koje portal Aktuelno, on lično i vlasnička struktura trpe nakon što su počeli da objavljuju tekstove ”Profesionalca”, Knežević je kazao:

”Izdajničko teokratski režim predvođen potpredsjednikom Vlade zaduženim za bezbjednosni sektor Dritanom Abazovićem već duže vremena sprovodi brutalni progon portala Aktuelno koji doživljava kulminaciju pozivom na saslušanje u Tužilaštvo. Zaista je sramota da se po prijavi direktora ANB-a saslušavaju urednici nezavisnih medija i da se zloupotrebom državnih organa vrši brutalan pritisak na slobodu govora, i to pod izgovorom da je objavljivanje imena službenika ANB-a državna tajna. Pa mnogi službenici se hvale da rade u toj organizaciji, a Vukšić i Abazović sad treniraju strogoću na portalu Aktuelno”, rekao je Knežević.

On smatra da su Abazović i Vukšić bijesni, prije svega na osobu, ili grupu osoba koje stoje iza pseudonima Profesionalac, pa da su ”lični bijes i nemoć odlučili da iskale na platformi koja je poslužila za objavu navodno ”spornih” tekstova.

”Potpredsjednik Vlade Abazović i v.d. ANB-a su po svemu sudeći nemoćni da spriječe odliv informacija iz Agencije, uz to su uhvaćeni u veleizdaji, odavanju državnih tajni što je konstatovano i danas na sjednici Odbora za bezbjednost u Skupštini na kojoj je saslušan Abazović. Tako nemoćni odlučili su da iskale bijes na nezavisnom i slobodnom mediju portalu Aktuelno, čiji je po mom mišljenju, jedini ‘grijeh’ što smo, uz pomoć Profesionalca, raskrinkali subverzivne radnje u srcu bezbjednosnih službi”, rekao je Knežević.

”Stoga javno pozivam direktora Vukšića da sada presavije tabak i Tužilaštvu podnese krivičnu prijavu protiv sebe zbog odavanja državnih tajni”, rekao je Knežević.

Urednik portala Aktuelno se nada da će domaća, regionalna i međunarodna javnost uvidjeti kroz kakav progon prolaze mediji pod novom vlašću u Crnoj Gori.

”Koji su motivi Vukšića i pogotovo Abazovića da proganja slobodne medije ne znam, da li po nalogu svojih nalogodavaca želi da ugasi konkurenciju, da li želi da ukloni smetnju koja ugrožava njegove izdajničko-subverzivne radnje, ili jednostavno ima komplekse i želi da se sveti svakome ko se ne uklapa u njegov vrjednosni sistem, zaista ne znam. Nadam se da ćemo jednog dana dobiti odgovor na ova pitanja i da će na vidjelo izaći sve što se zaista događalo u ANB-u”, poručio je Knežević.

Hajka na Profesionalca i Aktuelno

Podsjetimo, poziv za saslušanje Kneževića uslijedio je nakon hajke koju Abazović već više od mjesec i po vodi protiv uredništva i vlasničke strukture portala Aktuelno zbog pisanja našeg čitaoca koji se predstavljao kao ”Profesionalac”.

URIN potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor posvetio je dio svog nedavnog gostovanja na online video-platformi njegove koalicije ”Crno na bijelo” da ispolji svoju patološku opsjednutost našim čitaocem, a u stvari patriotom koji je pod pseudonimom Profesionalac razotkrio potencijalne kriminalno-izdajničke radnje koje su se odvijale u ANB-u.

Treba podsjetiti da je ovo samo kulminacija progona koji nova vlast vodi protiv naše medijske kuće, jer su osim Abazovića i premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić , nepunih 15 dana od kad su došli na vlast krenuli u hajku protiv portala Aktuelno.

Predsjednik Skupštine komentarisao je sudski proces koji je po privatnoj tužbi jednog od osnivača portala Aktuelno Zorana Bećirovića pokrenut pred Osnovnim sudom u Podgorici protiv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) medija Vijesti i Dana. Ovoj bizarnoj praksi priključili su se i sadašnji premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Krivokapić, Bečić i Abazović, tada su horski u naručenom tekstu režimskog glasila “Vijesti” napali Bećirovića zbog izjave pred Osnovnim sudom u Podgorici, što predstavlja presedan jer nije zabilježeno da je neki državnik komentarisao sudski proces koji se vodi po privatnoj tužbi.

Podsjetimo, na meti Abazovića nije samo portal Aktuelno, već i svi mediji koji ne odgovaraju njemu i njegovim nalogodavcima, prije svih onima iz koncerna Vijesti.

U decembru prošle godine potpredsjednik Vlade je, nezadovoljan informativnim programom Javnog servisa, kazao da je toj medijskoj kući neophodna „šok terapija, pa možda i grčki scenario“.

Grčka konzervativna vlada iznenada je 2013. godine zatvorila tamošnji javni servis ERT i otpustila 2.700 zaposlenih, uz obrazloženje da zemlja mora i na taj način da smanji troškove u jeku dužničke krize.

A.Š.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]