Uspjehom i ostvarenjem u životu nema mjesta osjećaju diskriminacije

2
Miloš, Ksenija i Katarina

Debatni tim kotorske Gimnazije

Debatni tim Debatnog kluba kotorske Gimnazije, u sastavu Miloš Jauković, Katarina Milić i Ksenija Ivanović osvojio je prvo mjesto na debatnom turniru u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Na ovom takmičenju, koje je održano prošle sedmice u Budvi, učestvovala su četiri tima iz primorskih gradova Crne Gore.

Debatovalo se na temu: “Savremeni mit ljepote predstavlja diskriminaciju žene u Crnoj Gori”.

Gostujući u programu Skala radija debateri su kazali da je ovo još jedno lijepo iskustvo na kome su pokazane njihove debatne sklonosti i vještine kroz učenje i rad u debatniom klubu Gimnazije, čija je mentorka prof. Olivera Radanović.

Kotorski gimnazijalci su zastupali tezu da upravo savremeni mit diskriminiše žene, dok je oponentski tim zastupao suprotan stav, kazao je Miloš.

Katarina je saopštila da je njihov tim zastupao tezu da iako žene i muškarci danas u CG imaju jednaka prava iz Ustava iz 2007. godine to u implementaciji zakona nije tako.

Oni su, priča Milićeva, najviše zastupali psihološku duiskriminaciju  to jest diskriminaciju na nivou snižavanja nečijeg samopouzdanja.

Ksenija takođe smatra da je veoma teško govoriti da su žene u Crnoj Gori ugrožene sa nekog pravnog aspekta, jer su zakonom jednake sa muškarcima, ali psihološka diskriminacija, žene u CG stavlja u inferioran položaj u odnosu na muškarce.

Ona je navela primjer prilikom zapošljavanja, gdje je žena dosta nesigurna i ne može da isprati ono što tradicionalno društvo, kakvo mi još uvijek jesmo, to od žene očekuje.

“Istovremeno ne može se snaći ni u onom što joj nameće savremeno društvo. Crnogorska žena je nesigurnija od muškarca, Crnogorca koji nema te probleme”, rekla je ona.

Miloš je kazao da sebe ne smtara superiornijim u odnosu na žene i to je više propaganda koja se širi našim društvom.

Na naše pitanje upućeno Kseniji i Katarini da li se u svom okruženju u školi i društvu uopšte, osjećaju diskriminisane kao žene i ako to osjećaju na koji se način bore, one su odgovorile da to zavisi od individue.

Jače osobe mogu da se odupru.

Ksenija se ne osjeća diskriminisano smatrajući da uspjehom u poslu mogu da se ostvare onako kako same žele.

Demokratija i sloboda izbora po njoj nije toliko ostvarena u CG na način kako to propagira Evropska unija.

2 KOMENTARI

  1. lijepi pametni i baš volim što ovdje nema šporkih komentara.Čisti su iznutra i vanka. Lijepa baš priča sa ovim mladima iz gimnazije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]