Ustav i prestanak mandata

0

Branislav Radulović

Dr Branislav Radulović

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi prirodno da izaziva pojačano interesovanje javnosti i potrebu da se razumiju i politički i pravni aspekti trenutne situacije.

Nosioci političkih funkcija imaju obavezu da objasne svoje odluke, a kolege pravnici pravne aspekte i posljedice primjene nekih od ustavnih odredbi i principa.

Pojedina, javno data, pravna tumačenja ne pružaju građanima dovoljno jasna objašnjenja i nažalost doprinose samo usložnjavanju razumijevanja pojedinih ustavnih instituta.

Stoga upućujem ukupnu javnost na Komentar Ustava Crne Gore prof. dr Mladena Vukčevića (izdavač UPCG) u kome se daje jasno razjašnjenje pravne situacije vezane za primjenu čl. 110 Ustava.

Primjena ovog člana, po onoj Bogišićevoj da “što svak jednako razumije, tome tumača ne treba” (čl. 994 OIZ-a) nije bila sporna ukupnoj crnogorskoj i pravničkoj javnosti decembra 2010. godine kada je izglasana 39. crnogorska Vlada premijera Igora Lukšića u trajućem mandatu tadašnjeg saziva crnogorske Skupštine.

Dakle, kako se navodi u Komentaru Ustava “gubitkom podrške skupštinske većine otvara se prostor za izbor nove Vlade u istom mandatu Skupštine”.

Što se tiče tumačenja člana 107 Ustava Crne Gore upućujem na str. 285 i 286 Komentara Ustava.

Stoga, neupitno je da nije moguće u istovjetnoj situaciji i u nepromjenjenom pravnom režimu imati različitu primjenu iste norme Ustava.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]