Ustavna žalba Crnogorskog pokreta

10

Zbog povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom Crne Gore (Sl. CG, br. 1 od 25. oktobra 2007), nakon što smo iscrpli sva djelotvorna pravna sredstava, podnijeli smo Ustavnu žalbu Ustavnom sudu da na temelju člana 149, stav 3. Ustava Crne Gore odluči o našoj Ustavnoj žalbi podignutoj zbog povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, a u vezi s čl. 6 koji obavezuje na poštuje prava i slobode drugih, čl. 7 koji zabranjuje izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu i čl. 8 koji zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju, po bilo kom osnovu.

Crnogorski pokret podnio je 6. avgusta 2018. godine krivičnu prijavu protiv Rista Radovića, u monaštvu Amfilohija, zbog krivičnog djela povrede ugleda maroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iz čl. 199 Krivičnoga zakonika Crne Gore i krivičnoga djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje  iz čl. 370 istoga zakonika.

Risto Radović, kao arhiepiskop Crnogorsko-primorske Mitropolije beogradske Partrijaršije, u monaštvu Amfilohije, u intervjuu dnevnim novinama “Vijesti” od 5. avgusta 2018. godine izjavio je: ” U narodu i sad kažu – pusti ga, tako se ponaša jer nije kršteno. Onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima.” O Crnogorskoj crkvi je kazao: “da se sekta rodila iz tih zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi…Broz je ovdje prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila bratoubilaštvom u toku Drugoga svjetskoga rata, bratoubilaštvom za vrijeme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu…ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole … Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca – prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu.”

Osnovno državno tužilaštvo iz Podgorice, Rješenjem Kt-1.br.1355/18. od 12. oktobra 2018. godine, odbacilo je Krivičnu prijavu, jer, kako je istaklo, nema osnovane sumnje da je Risto Radović izvršio prijavljeno, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Na temelju čl. 271 stav 2 i čl. 271a stav 1. Zakonika o krivičnome postupku Crne Gore, podnijeli smo pritužbu Višem državnome tužilaštvu, koje je Rješenjem Ktr.br.1473/18, od 23. novembra 2018. godine, zaključilo da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici predmetno Rješenje donijelo u skladu sa zakonom.

Nažalost, Osnovno tužilaštvo i Više tužilaštvo u više navrata odbacuje tužbe Crnogorskog pokreta, iako se radi o očiglednim povredama zakona Crne Gore i povredama međunarodnih povelja, kojih je Crna Gora potpisnik. Ne samo u ovom slučaju, već u kontinuitetu Risto Radović svojim govorima, saopštenjima, intervjuima vrši krivična djela govora mržnje, diskriminacije naroda, pripadnika nacija, pripadnika različitih vjerskih grupa, ateista, pripadnika različite seksualne orjentacije i drugih, što je kažnjivo djelo i po zakonima Crne Gore i nedozvoljeno po međunarodnim deklaracijama koje je ratifikovala država Crna Gora. Deklaracija UN o ukidanju svih oblika netorancije i diskriminacije zasnovane na vjeroispovjesti ili vjerskom uvjerenju u članu 2, stav 1, kaže: » Niko ne smije biti podvrgnut diskriminaciji bilo koje države, institucije, grupe lica ili lica na osnovu vjeroispovesti ili drugih vjerskih uvjerenja«.  Opšta deklaracija o ljudskim pravima UNHCR-a iz 1948.god, u članu 7, kaže: »Svi su pred zakonom jednaki i imaju pravo, bez ikakve razlike, na jednaku zaštitu zakona. Svi imaju pravo na jednaku zaštitu protiv bilo kakve diskriminacije kojom se krši ova deklaracija i protiv svakog podsticanja na takvu diskriminaciju«.

Ne želimo da vjerujemo da se radi o arbitrarnosti po osnovu pripadnosti pravosudnih organa vjerskoj organizaciji čiji je Risto Radović, u svještenstvu Amfilohije, pripadnik i čelnik eparhije u Crnoj Gori. Posebno ne želimo da vjerujemo da je Crna Gora tribalno društvo u kojem postoje paganska vjerovanja i strah od posljedica primjene zakona prema Ristu Radoviću, jer nam je teško povjerovati da postoje pravnici koji prenebregavaju tako očigledna kršenja zakonskih odredbi, civilizacijskih normi i standarda i etičkih principa na kojima treba da egzistira svako demokratsko i cicilizovano društvo u XXI stoljeću!

Nema sumnje da će Crnogorski pokret koristiti sve pravne mehanizme u spriječavanju kršenja zakona i teških povreda prava na nacionalno, vjersko, seksualno ili bilo koje drugo pravo na izjašnjavanje, zajamčeno domaćim zakonodavstvom i međunarodnim poveljama, koje Risto Radović, u svještenstvu Amfilohije, vrši u kontinuitetu već tri decenije. Ako crnogorsko društvo i pravosuđe nije dostiglo taj stupanj svijesti o nedozvoljenosti kršenja prava na nacionalnu pripadnost, prava manjinskih zajednica, vjerskih zajednica i poklonika, ateista, seksualnih zajednica i pripadnika, mi ćemo pravdu potražiti na međunarodnom nivou.

10 KOMENTARI

 1. Prije Krsta u izdaju je usao i kralj Aleksandar, Milan Stojadinovic, knez Pavle, Nincic i dr. srpsko- hrvatski
  burzuji , saradnjom sa grofom Canom i
  dvorskim igricama po evropi Sforce i dr. dubrovacke “vlastele”!
  Amfilohija i bratiju cekamo da plate
  strasnji sud, za sva nepocinstva ….

 2. Anatemnici neka vi priča! Ne može vam ga biti! Ne možete odmaknuti od Petrovdanske skupštine 1941. Džaba vam ova Petrovdanska skupština u novembru 2018. Prvo post i molitva, pa onda ispovjed, možda i pričešće, pa da vas Crkva primi na vjeronauku za odrasle.

  • Necemo u crkvu, gibanicaru umasceni
   mrzitelju Crnogorski!
   Ne plekaj se u Crnogorska posla.
   Crkve ce se vrcati, a nedobronamjerni i nezahvalni dogoni ispratiti doma .

 3. Amfilohije, Amfilohije, Amfilohije…
  Opsjednutost velikodostojnikom Srpske pravoslavne crkve i nedostojno blaćenje Nj.V.P., prelazi u psihopatologiju ovih individua, koji pokušavaju da budu strančica.
  Otkad im je Tužilaštvo odbilo tužbu protiv Nj.V.P. Amfilohija, ovizi su skroz “otkačili”. Pokušavaju kod neukih da ožive mit o Krstu Zrnovu. Tu počinje i završava njihov program i ideologija. Zaobilaze istinu da je Krsto bio samo puki eksponent interesa Kraljevine Italija. Finansirana i logistički podržavana od Italije, Božićna pobuna se odvija u trenutku kad italijanske trupe drže Ulcinj i Bar, Skadar, Valonu… U Boki su usidrena nekolika italijanska broda Marine Militare!…
  Dakle, Krsto Zrnov je mogao biti samo veleizdajnik.

  • A cus ovog nepotpisanog sulundarca.
   Dje ces jado protiv Crne Gore.
   Idi u Gornje izvore, pa se jadaj, ako Ti basta , kukavicaru …
   Odenake su Ti jos Titovi proleteri ….
   Zalud pjenis, popi pivo i cuti u kantun…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]