Vladimir Pavićević: Ustavni patriotizam je budućnost Crne Gore

4
Vladimir Pavićević

Vladimir Pavićević

Crnogorska neće predložiti svog kandidata za predsjedničke aprilske izbore, jer su još mladi i u razvoju, pa smatraju da za njih nije prilika za ovakvu kandidaturu.

Istovremeno se članstvo Crnogorske dogovorilo da podrži na predsjedničkim izborima onog kandidata ili kandidatkinju za koga smatraju da najbolje može da doprinese razvoju države Crne Gore, kazao je gostjući u emisiji “U Žiži“ Skala radija prof. dr Vladimir Pavićević, predsjednik Crnogorske.

Pavićević posebno ističe važnost institucije predsjednika države koja je jedna od najvažnijih u ustavnom sistemu.

“Može se reći da Vlada ima mnogo veće nadležnosti u različitim oblastima u odnosu na predsjednika države, pošto su obje dio izvršne grane vlasti, ali je institucija predsjednika države jedna od najvažnijih, jer simbolizuje i jedinstvo države”, naveo je on.

Po mišljenju Pavićevića, u trci za predsjedničke izbore su najrelevantniji akteri trebali mnogo mnogo ranije da izađu sa svojim kandidatima.

Za manje od mjesec, građani još ne znaju koje koncepcije razvoja države imaju i da li je uopšte imaju kandidati za predsjednika države, i kako vide budućnost Crne Gore.

U praksi različitih demokrastkih dražava naš sagovornik nije mogao da pronađe ni jedan primjer koji liči na ovaj, da se mjesec prije izbora još ne zna ni ko će se kandidovati, jer su i potencijalni kandidati u najavi.

Građani se, kaže Pavićević, ne drže u neizvijesnosti do posljednjeg trena, već im se daje vrijeme da dobro promisle o svim kandidatima i da prate njihove biografije.

“Od najavljenih predsjedničkih  kandidata ili ovih koji su se već prijavili ja nijesam čuo ni nagovještaj takvog pristupa. Na političkom polju nema političkih ideja već se politika temelji na prepucavanjima, nadgornjavanjima, slanju i vraćanju ličnih poruka, pa takvo stanje u politici treba da se mijenja“, smatra Pavićević.

Koncepcija ustavnog patriotizma je po njegovom mišljenju jedna od koncepcija budućnosti Crne Gore, za koju Crnogorska polaže pravo na autorstvo.

“Međutim, ukoliko bi se desilo da drugi politički akteri prihvate ovu ideju, ja ne bi išao od emisije do emisije i žalio se zašto je onaj drugi odlučio da primijeni ovu dobru ideju. Naprotiv, valjda je normalno da se dobro usvaja”, riječi su Pavićevića

U Crnogosrkoj smatraju da budućnost države CG treba da se temelji na principima koncepcije ustavnog patriotizma.

“Tamo gdje se gomilaju problemi nema politike, a tamo gdje se rješavaju tu je primjetno da se nešto dobro dešava. U Crnoj Gori od obnavljanja države, 2006 godine, traje neka vrsta nestabilnosti”, primjećuje Pavićević.

“I na crnogorskom političkom polju, a i u društvu kao da to pitanje države nije potpuno  zaokruženo. Od izbora do izbora se javljaju jedni koji tvrde da će ovi drugi ako dođu na vlast da sruše  državu, a ovi drugi pak, tvrde da su ovi kriminalci, da uproštavaju i griješe u svojim politikama. Po pravilu se dolazi do toga da se klima država. Razmišljajući koja je to ideja koja može da obezbijedi stabilnu državu, došli smo do koncepcije ustavnog patriotizma, kojom se ojačavaju građanski sentimenti, principi na kojima se inače temelji Ustav CG”, kazao je Pavićević.

“Stoga, Crnogorska poručuje da načela koja su definisana crnogorskim Ustavom treba da budu tako izdvojena u našem društvu da im se pridaje poseban značaj. Ustav nije samo pitanje prava, definisanje organizacije vlasti, teritorijalne organizacije, podjele vlasti. Ustav je i politički dokument, filozofski i identiteski dokument. Njime se uvijek odgovara na jedno veoma važno pitanje, ko smo mi kao društvo i kao država Crna Gora. Zato Ustav treba posmatrati i kao ličnu kartu”, poručio je Pavićević.

4 KOMENTARI

  1. Jesu li ispr….li Bečića za kandidata ni manje ni više nego za predsjednika drzave?
    Kako je sam sebe predlagao kao pravi demokrata na njihov način.

  2. Ovo je pametan i nenametljiv gospodin. Takav nam treba a ne iskompleksirani jadovi bez ikakvog iskustva i pokrića.
    Iz patika u visoku politiku pa ne zna đe udaraju od slave preko noći. Znaju naopako.

  3. Ustav je najveći pravni akt svake civilizovane države i obaveza je svakog građanina da USTAV brani. Istorija je pokazala da neprijatelj ( vanjski i unutrašnji ) prvo udari na USTAV zemlje koju želi porobiti. Najviše mu smeta ustavom garantovana jednakost građana pred zakonom pa je tako npr. Gestapo uvodio zakone deset za jednoga , stotinu za jednoga ubijenog njemca itd. … Naravno gaženje ustavnih prava izazvalo je pobunu tj. ustanak naroda. Gledano sa vojnog aspekta : USTAV je na prvom mjestu vjernosti , presjednik države je na drugom mjestu ( jer neprijatelj može instalirati svog čovjeka za predsjednika ) a na trećem mjestu su starješine prema vojnoj hijerarhiji … U prilogu vam je američka vojna zakletva a sličnaje bila i kod Titove JNA … Mislim da bi novi predsjednik CG trebao insistirati na USTAVU CG … https://www.youtube.com/watch?v=GtjQjGTEylo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].