Ustavni sud hitno da pokrene ocjenu ustavnosti i zakonitosti izbora članova Vlade

0

 

NVO Montenegro International uputila je danas Ustavnom sudu zahtjev za prioritetom u razmatranju inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti izbora osam članova Vlade Crne Gore.

U toj NVO su se pozvali na zahtjev od 7. decembra.

“Imajući u vidu da je podnijetom Inicijativom pored ostalog, zahtijevano da Ustavni sud na osnovu člana 63 Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore (“Sl.list CG” br.11/2015) naredi da se obustavi izvršenje Odluke u članu 1 tačkama 2,5,7,8,10,11, 12 i 13 Odluke Skupštine Crne Gore o izboru osam osorenih članova Vlade do donošenja odluke Ustavnog suda o njenoj ustavnosti i zakonitosti, jer bi njenim izvršenjem mogla nastati neotklonjiva šteta”, rekli su u Montenegro Internationalu.

Oni su ukazali na nove činjenice koje potvrđuju osnovanost njihovog zahtjeva. Kako su naveli, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, zloupotrijebio je svoj položaj pravnog zastupnika Mitropolije Crnogorsko-primorske i u njihovo ime i za njihov račun, predstavljajući se kao legalno izabrani ministar, predložio Izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Kako su istakli u Montenegro Internationalu, grubo kršeći Ustav Crne Gore i garantovana osnovna ljudska prava i slobode, većinski sporno izabrana Vlada usvojila je i uputila izmjene i dopune Skupštini na usvajanje.

“Napominjemo da su u vezi sa navedenim već pokrenuti pravni postupci pred za to nadležnim organima. Drugo, što je jedan od osam ministara čiji je izbor za ministra finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić postupajući pri tom suprotno zakononskim propisima, tajno potpisao ugovor i druga obavezujuća pravna akta kojima je Crna Gora dodatno zadužena za 750 miliona eura sa pripadajućom kamatom i dodatnim troškovima, te je neotklonjiva šteta već nastala po državu Crnu Goru i sve njene gradjane. Svim nezakonitostima samog postupka transakcije baviće se i bave za to nadležni organima”, zaključili su u toj NVO.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]