Utorak je Dan D za kotorsku vlast?

6
Možda će se sastati nakon skoro 6 mjeseci?

Jedna od glavnih tema Kotorana ovih dana je da li će vlast u drevnom gradu preživjeti utorak? To je dan kada je, nakon više od pet ipo mjeseci zakazan nastavak XVI sjednice SO, za koji još uvijek niko nije siguran da će se i dogoditi. Naime, jasno je da prve tačke ovog nastavka moraju biti verifikacije 14 odluka koje je predsjednik opštine Vladimir Jokić donio umjesto odbornika kotorske Skupštine. Za neke od tih odluka je Ministarstvo javne uprave kazalo:

„Nakon sagledavanja pravne prirode i sadržine akata kao što su odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan za 2018. godinu Turističke organizacije i OJU Muzeji, jasno je da iste odluke ne spadaju u karakter odluka čije bi nedonošenje dovelo u pitanje ostvarenje prava i obaveza  građana. Takođe, četiri odluke o razrješenju i imenovanju  članova Odbora direktora DOO Komunalno Kotor i DOO Vodovod i kanalizacija, nemaju pravnu prirodu odluka kojim se obezbjeđuje ostvarenje prava i obaveza građana i njihovim nedonošenjem ne bi se onemogućilo ostvarenje  navedenih prava i obaveza, budući da su u momentu donošenja oba preduzeća redovno funkcionisala i pružala usluge građanima“, navodi se u odgovoru Ministrastva javne uprave.

To znači da Jokić nije upotrijebio član 59 u skladu sa Zakonom o lokalnoj upravi, što opet znači da je dio njegovih odluka nezakonit. No, to nije glavni problem kotorskom predsjedniku. Svjedoci smo da se zakon može, ali i ne mora poštovati. Za tako nešto malo ko u Crnoj Gori odgovara, pogotovo ako se nalazi na nekoj odgovornoj funkciji.

Jokićev problem je odbornički Klub SDP-a. To je ono što se zna. Iz prikrajka vrebaju i druge opasnosti, ali je ova dominantna i teško da je Vladimir može preskočiti. Upravo je to bio razlog što se nastavak sjednice odlaže više puta. Jer, ukoliko se ne usvoje odluke koje je donosio Jokić umjesto kotorskih odbornika, onda će DPS pokrenuti inicijativu za njegovo razrješenje. To je kategorično ustvrdio predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović gostujući na Skala radiju prije desetak dana. To opet znači da će predsjednica parlamenta, nakon toga, morati da zakaže vanrednu sjednicu SO Kotor u roku od 30 dana. DPS-u i njegovim prirodnim koalicionim partnerima SD, LP i HGI u tom slučaju treba još jedan glas da realizuje smjenu Jokića. Potpuno je prirodno očekivati i politički  je jedino smišljeno da to budu odbornici SDP-a.

Kome odgovara da se održi sjednica SO

Izgleda čudno, ali nastavak sjednice SO najviše odgovara predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću. Svjestan da se teško može izvući iz zavrzlame koju je sam napravio, kotorski predsjednik bi, uz pomoć predsjednice SO Dragice Perović i najvećeg dijela opozicionih partija, nakon neizglasavanja odluka koje je donosio u ime odbornika, išao na varijantu skraćenja mandata Skupštini. To bi mu omogućilo da bude na čelnoj poziciji za vrijeme predizborne kampanje, a to znači da bi raspolagao novcem iz budžeta, zapošljavanjima, potpisivanjima raznih ugovora i dogovora, što početnu poziciju čini značajno snažnijom.

Ako je vjerovati DPS-u, i njima odgovara da se sjednica održi. Oni bi na čistac iznijeli mnoge nepravilnosti i javnost upoznali sa dosadašnjim (ne)radom vladajuće koalicije. Nakon neizglasavanja odluka koje je sam donosio Jokić, ova partija bi zatražila njegov opoziv. Pisanim zahtjevom trećine odbornika, a DPS ih ima sam, ova partija bi zatražila od predsjednice SO hitno zasijedanje sjednice sa jednom tačkom dnevnog reda koja bi se odnosila na razrješenje predsjednika opštine. Predsjednica bi bila u obavezi da sjednicu zakaže u roku od 30 dana. Sobzirom da predsjednikove odluke ne prihvata SDP, jasno je da ova partija neće biti ni protiv njegovog razrješenja. Tačnije, glasaće za njegovu smjenu. Zbog svega toga, budući da odluke predsjednika Jokića, koje je donosio u ime odbornika, neće biti usvojene, logično je očekivati da će Demokrate ići na skraćenje mandata Skupštini opštine, što će značiti njeno raspuštanje i zakazaivanje prijevremenih lokalnih izbora.

Održavanje kotorske SO najmanje pogoduje Klubu SNP-a čiji su odbornici lojalna doskorašnjem predsjedniku ove partije u Kotoru dr Branku Baću Ivanoviću. Njima je potrebno da se sjednica održi i da se rok do novog upozorenja Vlade produži za novih šest mjeseci, kako bi mogli da završe koncesiju u Luci Kotor i pozavršavaju započete poslove u ovoj prestižnoj kompaniji. Ukoliko se to ne dogodi ostaje im još jedna mogućnost, a to je da se prekompozicijom vlasti formira neka drugačija skupštinska većina u kojoj bi sadašnja opozicija sa SNP-om pravila vlast. To je varijanta koja je figurila i nakon lokalnih izbora u ovom gradu 2016. godine, ali se iz nekih razloga nije realizovala.

Pa ipak, treba sačekati da se vidi da li će skupštine zaista biti. Jer, i pored toga što je DPS najavio da će sigurno doći i učestvovati u radu, uključujući i ostale opozicijone partije a i rečenu potrebu Jokića da se konačno vidi kojim je putem dalje moguće, nije isključeno da neko od odbornika ne dođe. Tada ne postoji dosadašnja koaliciona većina, pa je pitanje da li bi DPS-u odgovaralo da pravi kvorum ili bi mu više odgovaralo da se sjednica ne održi. Vremena za zakazivanje sjednice u prazničnoj novogodišnjoj atmosferi više ne bi bilo, jer kotorski odbornici iz vladajuće koalicije ne bi prihvatili da, poput vlasti u Herceg Novom, sjednice zakazuju u danima božićnih blagdana. Tada na scenu stupa Vlada Crne Gore koja uvodi prinudnu upravu. Na čelu opoštine više ne bi bio Jokić, pa je logičnije da DPS, u toj varijanti, neće praviti kvorum vladajućoj koaliciji.

Mnogo je nepoznanica ali je sigurno da će se u Novu 2019. godinu ući sa jasnijim pozicijama. Vlast bez ideloške prepoznatljivosti, vlast koja je sama sebi cilj nije izdržala probu vremena. Nije ni mogla jer je prosto nemoguće spojiti ultra lijeve i ultra desne. Osim oko interesa koji ne mogu vječno da traju. Ova vlast, po svemu sudeći, trajaće onoliko koliko je trajala i ona iz 2002. godine, napravljena na istim postulatima i istim ciljevima.

S.M.

6 KOMENTARI

 1. Poštovani uredniče u pravu si kada si napisao da interesi ne mogu vječno da traju, ali postoji jedan veliki problem, a to je da su i ljevima i desnima guzice velike,ogromne i nezasite i svakim trenutkom sve gladnije para i para.
  Bojim se da su slični i mislim da će ovo još potrajati. Dobro su se vezali jedni za druge, jer da je drugačije, ovi sadašnji bi odavno bili prošlost.
  Daj Bože, ali čisto sumnjam u preokret i u neke bolje dane za Kotor i Kotorane. Ove druge namjerno nisam spomenuo, jer kako god okreneš oni će se osjećati ugroženima.
  Pozdrav tebi i svima vama koji se časno i pošteno borite za ono što se zove Kotor i Kotorani!

 2. Što prije prijevremeni lokalni izbori to bolje za Kotor i kotorane !
  Neće nama pljevljaci, barani, danilovgrađani vodit grad,da je sreće i hrabrosti a izgleda nije,
  trebali bi izaći građani kotora na ulice i protestovati protiv ovakvog stanja u opštini Kotor i sve riješiti
  prijevremenim lokalnim izborima u Kotor.

 3. Ajte zbogom kumim vas Bogom. Nikad grđi nijesu i neće dolazit na vlast.
  Ma uopšte, vi i vlast smijurija živa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]