Uvedene dvije smjene kontrole na moru

3
kontrola brzine skutera i glisera

Željko Lompar

Željko Lompar

Počinje kupališna sezona, a sa njom i pojačan morski saobraćaj.

U Bokokotorskom zalivu grdosije od kruzera, brojne jahte, barke, jedrilice, brzi gliseri i skuteri motivi su plavo bijele morske slike.

Sve bi bilo kao na slici da nije straha od onih koji ne poštujući ni sebe ni druge, bahato jure i divljaju gliserima i skuterima.

Onih, čijem egzibicionizmu nema kraja pa su nerijetko do glave kupača ili uz samu pontu, mandrać ili kupalište kako bi bili primijećeni.

Koliko ih primjećuju odgovorni i da li je  pojačana kontrola na moru, pitali smo Željka Lompara, inspektora sigurnosti pomorske plovidbe.

On nam je kazao da je Inspekcija uvela dvije smjene kontrole na moru koja se odnosi na brzinu i ispravnost plovila.

Inspektori će biti na moru od 7 do 14 i od 14 do 22 sata, a dežurni telefon inspekcije će biti javno objavljen.

“Na taj način, građani će u svakom trenutku moći da pozovu inspekciju ukoliko primijete bilo kakvo zagađenje mora ili prekršaje na moru, posebno ukoliko se odnose na brzinu kretanja plovila i približavanja obali”, navodi Lompar.

On poziva građane da fotografišu i pošalju snimak kojim dokazuju da im je  ugrožena sigurnost i bezbijednost.

Takođe je Lompar podsjetio da plivači ne smiju da se udaljavaju više od 50 metara od prirodne obale ili 50 metara od ograđenog plivališta.

To je neka zona plivanja, dok je brzim plovilima zabranjemo približavanje obali bliže od 200 metara ili bliže od 150 metara od ograđenog plivališta.

Inspekcija prvo upozorava vozače plovila ili plivače da je ugrožebna sigurnost, pa tek onda slijede kazne ukoliko se nakon opomena ne pridržavaju zakona.

U svakom slučaju postoji čista zona od 150 metara uzmeđu brzog plovila i plivača gdje ne bi moglo doći do kontakta.

Od opreme za kontrolu bezbijedbnosti na moru inspekcija posjeduje gliser Lučke kapetanije i kamere, a očekuju i da će dobiti mjerače brzine.

Za sada koriste mjerač brzine sa Obosnika koji ima svoj repetirtor i na Vrmcu i nešto je povoljnija situacija u odnosu na prošlu godinu, kazao je Lompar.

Svi su obaviješteni i preko agencija i korisnici Luka da su brzine po Zakonu o sigurnosti plovidbe kretanja plovila u Boki Kotorskoj 10 čvorova, a 6 čvorova kroz tjesnace Verige i Kumbor.

3 KOMENTARI

  1. Vidim dobro su zakon smislili, max brzina 10 kn, sto znaci da svako drugo plovilo je u prekrsaju, mozda jedino oni koji veslaju, mada i oni iz pomorske kad vjezbaju sigurno premasuju tu brzinu, idealan legalan biznis za ubiranje para. Bravo !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]