Uz elektro kabal za dva mjeseca nagomilana velika količina otpada

0
postavljanje kabla

Dr Vesna Mačić

audio: dr Vesna Mačić

Naučnici kotorskog Instituta za biologiju mora su prošle sedmice boravili na brodu norveške kompanije “Neksans” koja je provodila radove na polaganju prvog elektro kabla koji povezuje Crnu Goru sa Italijom.

Ovaj kabal je krajem prošle godine položen na morsko dno, a ovih dana je rađeno njegovo zakopavanje.

U priobalnom dijelu sve do 700 metara dubine, kabal je zakopan uglavnom u pijesku do metar dubine, kako bi se izbjeglo bilo kakvo njegovo oštećenje ribarskim mrežama, sidrima ili na bilo koji način.

Ovo je za Skala radio kazala dr Vesna Mačić iz kotorskog Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore.

Za istraživače je bilo veoma zanimljivo da posmatraju kako teku ovi radovi kod rta Platamuni uz obalu, a ono što je bilo gotovo frapantno je da se za nepuna dva mjeseca uz kabal koji je u decembru položen na morsko dno, a sada se radi njegovo zapokavanje, nagomilala velika količina otpada.

Riječ je o komadima mrtvih organizama, ali i o  morskim zvijezdama, puževima, morskim ježevima, među kojima je bilo više primjeraka zaštićenog ježa sa dugačkim bodljama koji je inače dubinski jež.

Ono što je poražavajuće, po riječima dr Mačić, je da je uz taj kabal nagomilana i velika količina čvrstog otpada.

“Tu prije svega dominiraju plastične kese, plastične flaše, limenke i to je ono što pokazuje loše stanje otpada na morskom dnu koji i te kako negativno utiče na živi svijet u moru”, navodi ona.

Stručnjaci Instituta za biologiju mora su u saradnji sa “Ternom“ dobili video snimke koji se rade tokom polaganja i zakopavanja kabla, koji će im služiti za stvaranje evidencije organizama koji se nalaze na ovoj trasi, a na žalost i čvrtsog otpada koji je tu sakupljen, kazala je Mačićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].