UŽIVO Đukanović poručio Milatoviću: Vi ste varalica, nijeste vratili ni stipendiju državi, a morali ste

0

Vaša ocjena da ja nemam znanja je stvar Vašeg nevaspitanja. O mom znanju možemo govoriti na bazi mojih rezultata, ali o vašim ocjenama ne, jer je to odraz Vašeg kućnog nevaspitanja

Aktuelni šef države i predsjednički kandidat Demorkatske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je ocijenio da je “Otvoreni Balkan” prividno ekonomska inicijativa, a zapravo politička inicijativa sa ambicijom da Beograd i Tirana obezbijede sebi dominaciju.

– To je politička inicijativa inspirisana iz Beograda, a da bi se zavrao trag u nju uvedena i Tirana. Nasuprot toj ima 30 iniciajtiva sa kojima Crna Gora preferira da sarađuje. Za nas je Open Balkan predvorje “srpskog sveta”. Na ovim izborima građani biraju između mene – evropskog puta i Milaltovića koji preferira Open balkan i srpski svet.

Kazao je da velikosrpski nacionalizam traži novog izvršioca i da mu je zbog toga jasno zašto Vojislav Šešelj podržava Milatovića.

– Jeste li se pitali zašto? Samo Vas upozoravam da na tim adresama traže zamjenu za Andriju Mandića (lidera Demokratskog fronta). Shvataju da pored mene ne mogu da prođu sa ostvarivanjem velikosrpskih ideja i traže bilo kakvu alternativu za Mandića – rekao je Đukanović.

Milatović mu je odgovorio da ga “pusti sa svjetovima”.

– Ja govorim o projektima, platama, putevima. Mene svjetovi, osim ovog našeg, ne interesuju. Znam da ste stalno u nekim svjetovima. Vi ste bili najveći promoter ruskog svijeta u Crnoj Gori i preko njih upoznali zapadne investitore. Nijeste mogli do njih doći direktno – rekao je Milatović dodajući da je Đukanović doveo Olega Deripasku.

Đukanović je negirao saradnju sa Rusima i rekao da je Deripaska regularno pobijedio na međunarodnom tenderu.

Milatović: Uvijek ću biti dio evropskog svijeta, Đukanović: Dvije i po godine nijeste uradili ništa tim povodom

Predsjednički kandidat Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović ocijenio je da tokom mandata Mila Đukanovića Crna Gora nije ušla u Evropsku uniju zbog njegovog neznanja.

– U ključnim poglavljima 23 i 24 evropskog puta praksa Đukanovića su bili Vesna Medenica i Blažo Jovanić i zarobljene institucije.. Posljedice svega toga su izgubljene milijarde eura koje bismo imali za finansiranje puteva, bolnica.. Mislim da imam suštinske želje i volje da Crna Gora postane članica Evropske unije jer sam ja dio i uvijek ću biti dio evropskog svijeta. Vi Đukanoviću nijeste i nikada nećete biti dio toga – poručio je Milatović.

Đukanović mu je rekao da ponovo demonstrira nevaspitanje.

– Otvorena 24 poglavlja i zatvorena dva su za Vas ništa. Znate šta je ništa – ništa je to što ste vi uradili za ove dvije i po godine. Crna Gora se milimetra nije pomakla ka EU. Niti ste se bavili tim pitanjem – poručio mu je Đukanović.

Milatović je rekao da biti u crnogorskoj politici 35 godina znači biti nevaspitan.

Varalica i stipendija

Aktuelni šef države i predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović poručio je protivkandidatu Jakovu Milatoviću da je varalica, te da se uprkos tome, što nije vratio državi stipendiju, predstavlja kao neko ko je progonjen.

– Kada govorite o vašoj biografiji, nastavljate da budete varalica. Pomenuli ste neke vaše stipendije, zaboravili ste na još jednu, na stipendiju vojvode Gavra Vukovića. Vrlo zanimljivo jer ste je bobili od Crne Gore, i prećutkujete je jer ste zaboravili da je vratite – rekao je Đukanović.

Ustvrdio je da je Milatović bio u obavezi da vrati stipendiju ili da dvije godine radi.

– Dobili ste priliku u Ministarstvu vanjskih poslova, i napustili to radno mjesto poslije tri dana, ne vrativši stipendiju. Stalno sebe predstavljate kao nekoga ko je progonjen a zaboravljate da vam je država Crna Gora dala u Rimu priliku da volontirate sa 12 drugih studenata da bi stekli praksu. Neće biti da ste progonjeni, već je prije svega riječ o brizi države Crne Gore prema jednom mladom čovjeku, koji joj sada ovako vraća. Vi meni ličite na ljude iz “bombaškog procesa” – dodao je Đukanović.

Istakao je da ne razumije stepen nipodoštovanja prema svemu što je postigla država koja je ulagala u mladog čovjeka.

– Pročitao sam Vašu ocjenu da će Crna Gora prvi put nakon 30. avgusta dobiti ministre koji nijesu korumpirani. Znate li vi o čemu vi govorite? Časni ljudi se prevrću u grobu, jedan Kruno Vukčević, Miški Lalić, Željko Šturanović…Tu količinu nadobudnosti ne može sebi da priušti čovjek koji želi da bude predsjednik Crne Gore – poručio je Đukanović.

Milatović je rekao da je samo citirao relevantne izvještaje govoreći o korumpiranim ministrima.

– Imate ih vi dosta. To ne kažem ja, kažu relevatni izvještaji naših strateških partnera. Ti se izvještaji odnose i na vas – rekao je Milatović.

Odgovorio je da je stipendiju “Vojvoda Gavro Vuković” dobio kao najbolji student Ekonomskog fakulteta, ali nije htio da bude dio Ministarstva vanjskih poslova u Vladi koju je predvodio Đukanović.

– Vi ste sramno diskriminisali dio građana Crne Gore, oduzimajući im šansu. Predsjednik svih građana Crne Gore to ne radi – rekao je Milatović.

Korist za sve građane

Aktuelni šef države i predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović kazao je da se vodi politikom koja je na korist svakog građanina Crne Gore.

– Naš Ustav je definisao da suverenitet pripada svakom građaninu. Onaj ko se pridržava Ustava i zakona koje usvaja crnogroski parlament, ne može pogriješiti kada je odnos prema građanima Crne Gore – poručio je Đukanović tokom debate predsjedničkih kandidata za drugi krug predsjedničkih izbora.

Naveo je nekoliko primjera.

– Kada smo 94. godine uveli marku, pa kasnije euro, radili smo to u interesu svakog građanina Crne Gore. Kada smo obnovili nezavisnost stvorili smo ravnopravne uslove života u Crnoj Gori, kada smo ušli u NATO garantovali smo veći stepen sigurnosti, gradili smo autoput vodeći se sigurnošću svakog građanina Crne Gore – naveo je on.

Poručio je da Crna Gora mora ostati građanska država i crnogorosko društvo mora biti multietničko.

Njegov protivkandidat Milatović je rekao da je životni standard ranije bio izuzetno nizak.

– Svaki četvrti građanin je živio na rubu siromaštva. Nezaposlenost je bila skoro 20 i nešto procenata. Ono što sam uradio sam, u smislu inkluzivnosti, uradio sa svojim kolegom Milojkom Spajićem – pokrenuo sam ekonomski oporavak. Tako sam pokazao kako se u Crnoj Gori upravlja ekonomijom na korist javnog interesa – poručio je Milatović dodajući da su programom “Evropa sad” građanima vratili dostojanstvo.

Dodao je da je Đukanović ostavio 150 eura minimalne penzije i 220 eura minimalne plate.

– Uspjeli smo da minimalnu zaradu povećamo na 450 eura i da sve zarade u zemlji povećamo. Dansa je prosječna zarada 750 eura. Vratili smo dostojanstvo i svoj djeci i one naknade majkama i ispravili nepravdu koju je vaša Vlada napravila majkama. Vratili smo i besplatne udžbenike koje ste Vi ukinuli jer nikada nijeste razmišljali o znanju jer ga i nemate – rekao je Milatović.

Đukanović je u replici poručio da Milatovićeva ocjena da Đukanović nema znanja – stvar njegovog nevaspitanja.

– O vašim neutemeljenim ocjenama ne možemo razgovarati jer je to stvar kućnog vaspitanja. Raduje me vaš nerealan optimizam oko pobjede na izborima, to mi dodatno otvara prostor za ono u šta sam siguran – čistu pobjedu u nedjelju. Kazali ste da ćete uraditi mnogo toga što je nijesam. Vi ste u ove dvije godine uradili dosta toga što nikad ne bih uradio – vi ste kao čovjek koji predstavlja parlamentarnu većinu od 30. avgusta 2020. godine pokušali da Crnu Goru sunovratite sa evropskog puta. Predstavljate se lažno kao kandidat budućnosti a zapravo pokušavate da vratite Crnu Goru i srednjovjekovni mrak i prošlost – poručio je Đukanović.

Razoreni zdravstveni i obrazovni sistem, rastjerani investitori i biznisi

O ekonomskim dostignućima Milatovića, Đukanović kaže da svjedoče razoren zdravstveni sistem, uništen obrazovni sistem, rastjerani investitori i uništeni biznisi.

– U vaše vrijeme je povećana nezaposlenost, a priča o sprženoj zemlji u periodu prije vašeg dolaska na vlast govori o vašoj nadobudnosti i mišljenju da je Crna Gora sve ove vjekove čekala samo vaš dolazak, da pucnete prstima i da kažete “Evropa sad” i to se ovdje događa. Vi previđate da je od 2006. do 2020. godine prosječna plata porasla za 100 odsto – kazao je Đukanović.

Milatović je rekao da mu je drago “što je jedan slabašan student ekonomije za prethodnih 30 i više godina naučio ponešto o ekonomiji”.

– Svaka čast gospodine Đukanoviću, ali vi ste najbolje o ekonomiji učili uvećavajući vaše biznise i vašu privatnu imovinu. Nemojte da podsjećam koliko je iznosila prosječna plata 1989. godine kada ste vi došli na vlast. Počnete od 1994. godine pa do 2005. godine, ali počnite od 1989. godine pa do danas. Te 1989. godine plata je iznosila 80 odsto prosjeka u EU, a znate li kolika je bila kada je vaša vlada pala – 46 odsto – rekao je Milatović.

Poručio je Đukanoviću da je za 35 godina “slabašnog upravljanja ekonomijom” uspjio da umanji životni standard građana Crne Gore.

– Nemojte vi meni da pričate o ekonomiji. I nemojte, molim Vas, da nas stalno vraćate u devedesete godine. Ja znam da ste vi čovjek devedesetih, zato i ne umijete da pričate o budućnosti.Stalno vraćate teme iz devedesetih, a znate šta ste radili tada – tada ste sa svojim savjetnikom tjerali Bošnjake iz Bukovice, pa ste diskriminisali naše stare liberale, pa ste se okrenuli na Albance kroz “Orlov let” pa ste udarili na Srbe. Nikada, Đukanoviću, nijeste bili predsjednik svih građana Crne Gore – poručio je Milatović.

On je kazao da je u vrijeme kada je Đukanović počinjao na mjestu premijera Crna Gora imala ozbiljne kompanije i hotele.

– Poslije 35 godina vašeg upravljanja ekonomijom, ovih fabrika i hotela više nema. Nije Jakov Milatović upravljao za to vrijeme Crnom Gorom, nego znate ko, Milo Đukanović i njegova vlada – kazao je Milatović.

Đukanović je rekao da Milatović njega veže za devedesete, a on njega za mrak Srednjeg vijeka.

– Vi ste kazali da ste ušli u politiku na talasu veličanstvenih litija, koje su imale za cilj da zapravo Crnu Goru vrate u Srednji vijek, da je učine teokratskom državom zavisnom od jedne vjerske zajednice. Drugo, kazao sam već da ozbiljno sumnjam zapravo ko ste Vi i da mi je jako teško da uhvatim vaš pravi identitet. Imate problem sa očito lažnim predstavljanjem. Sada se pitam jeste li vi uopšte vidjeli Oksford, jer da ste vidjeli Okford ne biste me pitali to što ste me pitali – istakao je Đukanović.

On je rekao da je raspadom SFRJ pao dotadašnji model ekonomije, da su firme izašle na tržište i da mnoge nijesu izdržale probu vremena. Kazao je da premijer treba da doprinese stvaranju poslovnog ambijenta a ne da otvara i zatvara firme.

– Čovjek koji je išta naučio iz ekonomije morao je znati da je u međuvremenu nastalo 20 hiljada novih firmi. Kao što ne mogu biti odgovoran za nastanak tako ne mogu biti odgovoran ni za nestanak tih firmi. To što govorite o Bukovici je neistina, ljudi su bježali prema Rožajama da bi ih zaštitila država Crna Gora – dodao je Đukanović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].