Uzmi s juga sve što možeš

1
Mirza Krcić

Mirza Krcić

U Skupštini Crne Gore u toku su izmjene i dopune Zakona o boravišnoj taksi.

Amandamanom u vezi promjene raspodjele novca, koji su podnijeli poslanici DPS-a Predrag Sekulić i Zorica Kovačević, se predviđa da 60% od prihoda na osnovu boravišne takse ide lokalnim turističkim organizacijama, a 40% Nacionalnoj TO.

Do sada je 80% bilo opredijeljeno lokalnim TO, a 20% Nacionalnoj turističkoj organizaciji.

U obrazloženju amandmana, prdlagači navode da će se dio tih sredstava izdvojiti za unapređenje razvoja turizma na sjeveru, a dio za nisko tarifne avio kompanije.

U TO Kotora su mišljenja da je u ovom trenutku promjena zakona po osnovu boravišne takse teško izvodljiva.

Ostaje da se vidi da li će primjena biti odmah nakon usvajanja Zakona ili od 1.  januara naredne godine, kazao je za Skala radio direktor TO Kotor Mirza Krcić.

Prema njegovim riječima, ako bi se sada ovaj zakon primijenio, iziskivao bi  promjenu Odluke na lokalnom nivou koja bi potrajala više mjeseci zbog prilagođavanja opštinskih odluka i propisa.

Sve bi to bio veliki problem sa kojim bi se ušlo u predstojeću turističku sezonu, budući da je već usvojen finansijski plan kotorske Turističke organizacije za ovu godinu.

Predloženim zakonskim izmjenama bi u budžetu bilo 30-40 hiljada eura manje od predviđenog prihoda.

Ovo je loša poruka za lokalne TO, kazao je Krcić, i još jedna, po njemu centralizacija i uvod za ukidanje lokalnih turističkih organizacija.

Na pitanja Skala radija koliko se prošle godine prihodovalo od boravišne takse u kotorskoj opštini, Krcić je odgovorio da je prihod bio blizu 140.000 eura.

To je prihod koji je pripao lokalnoj TO, a ukupan prihod je blizu 170.000 eura, od čega je Nacionalna TO dobila 20%.

Prema informacijama Krcića, poslanik Liberalne partije CG Andrija Popović je na predložene izmjene Zakona reagovao amandmanski.

On je predložio da se raspodjela vrši tako što bi 90% od prihoda pripalo lokalnoj TO, a 10% Nacionalnoj.

“Smatramo da je potrebna dodatna decentralizacija, jer je to Evropska praksa čime se jača lokalna samouprava, a po ovom scenariju, sjutra se mogu slobodno ukinuti i opštine“, kazao je Krcić.

1 KOMENTAR

  1. Ajde moj ajde,oli ne znas Krcicu,da Danilovgrad ima samo rijeku Zetu,iz koje se zaliva bjelopavlicka ravnica i razvija poljoprivreda koju treba udjenuti u hotele,oliti u turizam na more..a najprvie kod njihovog zemljaka u Becice-Zarka Radulovica?Borami,ako budu mene pitali,ja cu im rijeci uzmite sinko i vise samo da se taj turizam prosiri i na regiju od poljoprivrede,kako gore i obetaju spoj dobroga i korisnoga sve na jeno mjesto u Podgoricu…oklena su poslanici i poslanice koje “predlazu” na zakone/kako gore amandnedaj,sve je to nase?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]