Vakcinacija sad i odmah, novi talas korone već tokom avgusta

0

dr Nebojša Kavarić

Smatram da se brzom, sveobuhvatnom akcijom cjelokupnog društva, uključujući Vladin i nevladin sektor, javne ličnosti iz svih sfera društva, poznate i popularne pojedince, uz profesionalnu, koordinisanu i efikasnu kampanju, nivo vakcinacije protiv kovida može dovesti do željenog i potrebnog nivoa za kolektivni imunitet, od 85 odsto. Vrijeme nam neumitno curi i sve navedeno bi moralo biti završeno u naredne 3-4 nedjelje – kaže Kavarić za Pobjedu.

Nijedna riječ, nijedno slovo ne smije nikome od vrha do dna da izađe preko usta ako može da poljulja napore za suzbijanje jedne od najvećih zdravstvenih pošasti u istoriji. Zbog poštovanja prema zdravstvenim radnicima, zbog pijeteta prema skoro 1.700 preminulih u Crnoj Gori, zbog poštovanja zdravlja i života treba da otvorimo širom oči. Novi talas pandemije nam je pred vratima. Odgovor je kristalno jasan. Vakcinacija sad i odmah. Sve drugo mora biti u drugom planu – kaže u intervjuu za Pobjedu dr Nebojša Kavarić, koordinator Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja Podgorice. Dr Kavarić, koji je i predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju i bivši direktor Doma zdravlja Podgorica i pedijatar sa dugogodišnjim iskustvom poručio je da se u 90 odsto zemalja EU protiv kovida vakcinišu i djeca iznad 12 godina i da se iskreno nada da će naši nadležni što prije postupiti na isti način.

POBJEDA: Zalažete se za uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona virusa u Crnoj Gori, jer smo daleko od potrebnih 85 odsto građana koji su imunizovani. Da li je to izvodljivo u Crnoj Gori?

KAVARIĆ: Javno sam saopštio stav da bih bio profesionalno srećan da građani vakcinaciju protiv kovida shvate kao obavezu a ne samo kao preporuku nadležnih institucija. I to kao zdravstvenu, moralnu, porodičnu i humanu obavezu koja ima za cilj da sačuvamo sopstveno zdravlje i život te isto tako zdravlje i živote svojih najbližih, malih i velikih od najmlađeg do najstarijeg.

Smatram da se brzom, sveobuhvatnom akcijom cjelokupnog drustva, uključujući Vladin i nevladin sektor, javne ličnosti iz svih sfera društva, poznate i popularne pojedince, uz profesionalnu, koordinisanu i efikasnu kampanju, nivo vakcinacije protiv kovida može dovesti do željenog i potrebnog nivoa za kolektivni imunitet, od 85 odsto, i to u potrebnom vremenskom roku i prije zahuktavanja novog talasa epidemije.

Da budemo potpuno jasni, radi se o vakcinaciji više stotina hiljada građana, koji su u riziku, jer nisu ni prebolovali a nisu ni vakcinisani protiv kovida. Vrijeme nam neumitno curi i sve navedeno bi moralo biti završeno u naredne 3-4 nedjelje.

POBJEDA: Građanima bi trebalo da bude i moralna i zdravstvena obaveza da se vakcinišu. Međutim, većina građana u Crnoj Gori i dalje ne želi da primi vakcinu. U čemu vidite problem, da li je kampanja bila loša ili građani previše vjeruju u teorije zavjere? EU je već prvom vakcinom imunizovala 70 odsto stanovništva. U čemu je naš problem?

KAVARIĆ: Prosječan profil građanina koji se nije vakcinisao je višak samopouzdanja i manjak znanja. Svako odgovoran, pravilno informisan, porodično i humano solidaran i zainteresovan nema nikakve dileme u pogledu odbrane i zaštite svoje porodice, svojih najbližih i samoga sebe.

Problem bilo koje a posebno javno zdravstvene kampanje, kakva je borba i vakcinacija protiv kovida je samo jedan: Da li daje rezultate ili ne? Da li smo postigli zacrtani cilj ili ne? Samo po tome možete odrediti da li je kampanja uspješna ili ne. I brzo, u hodu, mijenjate strategiju, poboljšavate sve segmente, vršite reorganizaciju, preraspodjelu kadra, prostora, opreme, bez ikakve sujete tražite podršku i pomoć od svih u društvu koji mogu pomoći. I od privatnika i od NVO i od lokalnih samouprava, od organizacija poput Crvenog krsta i sličnih društveno odgovornih činioca koji imaju ustrojstvo i strukturu potrebnu o ovakvoj situaciju.

Vojska, policija i komunalna policija mogu imati vrlo važnu ulogu. Praktično svi koji nose državnu uniformu moraju imati sopstveno mjesto i ulogu u postojećoj situaciji.

POBJEDA: I redovna vakcinacija djece je u padu. Često apelujete na roditelje i molite ih da dovedu mališane na vakcinaciju. Kako rješavati taj ozbiljan problem?

KAVARIĆ: U 90 odsto zemalja EU, protiv kovida se vakcinišu i djeca iznad 12 godina. Iskreno se nadam da će naši nadležni što prije postupiti na isti način i donijeti preporuku za vakcinaciju djece iznad 12 god. Svi životi su važni ali dječiji su najvažniji. Redovna vakcinacija je i dalje u padu. Po meni došlo je do paradoksalne situacije da strah za zdavlje i živote najmlađih nije proizveo pojačanu brigu za zdravlje djece u postojećim okolnostima nego suprotno, probudio je skepsu i poljuljao samopouzdanje roditelja u borbi za očuvanje zdravlja djece. Roditeljima treba podrška. Javna, u svim i sa svih medija, štampanih, elektronskih, društvenih mreža. Profesionalna, u svim zdravstvenim institucijama, javnim i privatnim, u NVO sektoru. Da jednostavno nijedno pitanje, nijedna dilema ne ostane ne razjašnjena. I nijedno dijete nevakcinisano. Imamo veliko i uspješno iskustvo u vođenju kampanja za podizanje nivoa vakcinacije, posebno MMR.

U ovakvim okolnostima to jeste ogroman napor ali zdravstvo, posebno javno zdravstvo zbog toga i postoji i taj napor se mora učiniti i tu mamo veliku podršku agencija UN-a, posebno UNICEF kancelarije u Crnoj Gori. Inače, ponoviću, epidemija morbila među djecom, u ovim okolnostima, bila bi katastrofa.

POBJEDA: Svi zdravstveni stručnjaci upozoravaju da nas na jesen čeka novi talas korona virusa i da je jedini odgovor broj vakscinisanih od 80 odsto. Da li je naš zdravstveni sistem spreman da uspješno odgovori ovom izazovu?

KAVARIĆ: Bojim se da cifre, koje ovih dana rastu, neumitno pokazuju da će taj talas stići mnogo prije jeseni ako ne već i tokom avgusta. Ne bi trebalo postavljati pitanje da li je sistem spreman jer sistem mora biti reorganizovan i pripremljen i spreman. Pri tome, obzirom da smo duboko zagazili u drugu godinu epidemije, mora biti omogućeno da se redovna zdravstvena zaštita odvija neometano u svim aspektima i segmentima. Puno je hroničnih pacijenata, osoba sa posebnim potrebama, procenat starijeg stanovništva u ukupnoj populaciju je skoro pa na evropskom nivou što znači veoma visok. Svi oni imaju puno zdravstvenih potreba.

Od preventivnih procedura do dijagnistike, liječenja i na kraju rehabilitacije. Zdravlje i životi ne mogu da čekaju. Svaki doktor, svaka sestra, svaki zdravstveni radnik je zlata vrijedan. Sve moramo pozvati i sačuvati. Moraju se svi uključiti i moraju svi pomoći. Koordinisano, solidarno i jedinstveno.

Sa jednim ciljem. Zaustaviti epidemiju i spasiti živote. Ni manje ni više od toga. Glavni grad, u kojem živi više od polovine ukupnog stanovništva Crne Gore, je izuzetno zainteresovan za očuvanje zdravlja svojih građana i kvalitet njihovog života i ulaže maksimum napora iz svoje nadležnosti u tom pravcu. Posebno kad su u pitanju ranjive i osjetljive kategorije stanovništva koje sam nabrojao.

Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja u Glavnom gradu, ali i svi drugi mnogobrojni servisi podrške kao i sve javne gradske ustanove i preduzeća će intenzivirati svoje napore u tom pravcu.

Epidemija nije samo nadležnost i obaveza zdravstva nego cjelokupnog društva, svih javnih ličnosti, svih segmenata i nivoa. Moramo se tako i ponašati.

Nijedna riječ, nijedno slovo ne smije nikome od vrha do dna da izađe preko usta ako može da poljulja napore za suzbijanje jedne od najvećih zdravstvenih pošasti u istoriji. Zbog poštovanja prema zdravstvenim radnicima, zbog pijeteta prema skoro 1.700 preminulih u Crnoj Gori, zbog poštovanja zdravlja i života treba da otvorimo širom oči. Novi talas pandemije nam je pred vratima. Odgovor je kristalno jasan. Vakcinacija sad i odmah. Sve drugo mora biti u drugom planu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.