Vakcine će zdravstvenim ustanovama biti isporučene prema planu Instituta za javno zdravlje

0

Dvije hiljade vakcina Sputnjik V, koje su sinoć stigle u Crnu Goru, čuvaju se u zamrzivačima na minus 20 stepeni, a zdravstvenim ustanovama biće isporučene prema planu Instituta za javno zdravlje, saopštila je rukovoditeljka Službe skladišta Montefarma Vera Dabanović.

Ona je pojasnila da je vakcina Sputnjik V koja je sinoć stigla u Crnu Goru komponenta 1 namijenjena isključivo za vakcinaciju, ne i za revakcinaciju.

Pojasnila je da je vakcina specifična kada je riječ o transportu i čuvanju.

“Vakcina Sputnjik V mora da se čuva na minus 20 stepeni. Naše vozilo sa termo kingom je preuzelo sa aerodroma u hladnom lancu i smještena je u zamrzivačima koji su na minus 20 stepeni”, rekla je Dabanović.

Da bi vakcina Sputnjik V pokazala maksimalnu efikasnost mora biti smrznuta od momenta proizvodnje i mora se upotrijebiti maksimalno dva sata nakon odmrzavanja.

“Naša ustanova odgovara za efikasnost i bezbjednost vakcine. Da bismo bili sigurni da je u kontinuitetu imala tu temperaturu, očitali smo logere i ustanovili da je stalno bila u temperaturnom režimu od minus 19 do minus 21 stepen”, kazala je Dabanović.

Za plan distribucije vakcine nadležan je Institut za javno zdravlje i čim raspored stigne “mi ćemo za dan uspjeti da pokrijemo sve zdravstvene ustanove kojima bude namijenjena vakcina”.

Što se tiče ostalih vakcina protiv koronavirusa, kako je navela Dabanović, kineska vakcina i ona proizvođača Astra Zeneka čuvaju se na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni.

“Mi imamo dvije hladne komore i obezbijedili smo apsolutno sve uslove za bezbjedno čuvanje i transport ovih vakcina. Vakcina Fajzer se čuva na temperaturi od minus 70 stepeni. Tokom ove sedmice stižu nam dva zamrzivača sa dubinskim zamrzavanjem, tako da ćemo biti apsolutno spremni i ako ova vakcina dođe”, kazala je Dabanović.

Kada je riječ o ostalom potrošnom materijalu za vakcinaciju, Montefarm je, kako je kazala, obezbijedio potrebne količine igala i špriceva za početak vakcinacije.

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) izdao je saglasnost za uvoz ruske vakcine Sputnjik V.

Na podgorički aerodrom stiglo 2.000 doza Sputnjik vakcine iz Srbije

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]