Vakcine protiv koronavirusa: Dok Srbija i Hrvatska vakcinišu građane, CG pregovara

0

Crna Gora ostaje jedina zemlja regiona čiji građani ne znaju kada će stići vakcine, kojeg proizvođača, u kojim količinama i kako će se čuvati, piše Pobjeda.

List prenosi tvrdnje više crnogorskih građana, koji su protekle sedmice na Institutu Torlak primili Fajzerove vakcine.

Vakcinacija je, piše Pobjeda, obavljena besplatno, a druga doza vakcine će im biti data kroz 21 dan.

Prema dostupnom upitniku, u Srbiji protiv korona virusa mogu da se vakcinišu i osobe koje nijesu njeni državljani i nemaju prebivalište. Svi koji su iskazali interesovanje da se vakcinišu popunjavaju upitnik i mogu da biraju između: Fajzer-Bajonteka, Moderne, Sputnjika V, Oksforda – Astra Zeneke i Sinofarm vakcina.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je najavila da bi do proljeća trebalo da bude vakcinisano četiri miliona građana, Hrvatska je naručila 5,6 miliona doza, Bosna i Hercegovina 1.232.000, a Kosovo je obezbijedilo 500.000. Crna Gora ostaje jedina zemlja regiona čiji građani ne znaju kada će stići vakcine, kojeg proizvođača, u kojim količinama i kako će se čuvati.

I dok Srbija nudi vakcinaciju i stranim državljanima, građani Crne Gore još ne znaju tačan datum kada će doći prve doze vakcina protiv korona virusa u Crnu Goru, od kog proizvođača i u kojoj količini, niti kada će se krenuti sa imunizacijom.

Ne zna se ni da li imamo uslove da primimo te vakcine, a tu bojazan je iskazala i predstavnica SZO u Podgorici Mina Brajović koja je to nazvala najvećim izazovom za zdravstveni sistem.

Ističe da je riječ o ozbiljnom testu za nacionalne kapacitete, ali ne i nepremostivom.

“Neophodno je da Crna Gora pripremi kapacitete za dobijanje vakcine, osigura uslove za ‘hladni lanac’ transporta, zatim praćenje dejstava i mehanizma za kompenzaciju i nadoknadu štete za eventualna neželjena dejstva, kao i odobrenja od regulatornih tijela”, rekla je Brajović za Pobjedu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]