Peranović: Vakcine uslov za ukrcaj pomoraca, posebno u državama Bliskog istoka

3
Nikola Peranović

Nikola Peranović

Protokoli za ukrcaj naših pomoraca povezani sa njihovim vakcinisanjem i dalje su bez promjena i konkretnih odgovora nadležnih.

Neke države, posebno na Bliskom Istoku zahtijevaju od pomoraca da budu vakcinisani protiv koronavirusa ukoliko žele da se u tim zemljama ukrcaju na brod, među kojima su Ujednjeni Arapski Emirati, Katar, Kuvajt, itd.

“Države u čijim vodama su brodovi, suplajeri recimo, na kojima su stacionirani pomorci, zahtijevaju od naših pomoraca čak i da preleže karantin. Ukoliko nijesu u mogućnosti da  prime vakcinu u Crnoj Gori, tamo im je omogućeno vakcinisanje i 14-to dnevni karantin”, objašnjava za Skala radio Nikola Peranović, pomorski kapetan.

Unija pomoraca Crne Gore je zbog toga primila nekoliko poziva pomoraca koji su se interesovali kako mogu da se vakcinišu.

Na žalost, vakcinisanje još nije krenulo u našoj državi.

Peranović smatra da će državna administracija imati u vidu pomorce kao jedne od prioritetnih. Naravno, one pomorce koji zahtijevaju vakcinu, jer Unija pomoraca ne zagovara obavezno vakcinisanje, to je stvar ličnog izbora, naglašava naš sagovornik.

Dužnost i cilj je da se onima koji žele da se vakcinišu obezbijedi vakcina i na taj način  pravo na rad, navodi on.

Unija je dosta uporna sa pitanjima na ovu temu koja upućuje nadležnom Ministarstvu.

Nedavno su pomorci razgovarali sa direktorom kotorskog Doma zdravlja Igorom Kumburovićem i zamolili ga da i on urgira tamo gdje treba i gdje može za njihovu prioritetnu vakcinaciju, rekao je Peranović.

Do danas, nažalost iz resornog Ministarstva nijesu dobili pozitivan odgovor. On je isti za sve, i glasi da vakcinacija još nije počela i da se strpe.

Postoje određeni pomaci kada su u pitanju PCR testovi. Peranović svjedoči ličnim primjerom koji je trebao da zakaže testiranje, ali su mu kazali da je potrebno samo da pozove svog izabranog doktora koji će mu dati uput i na taj način najbrže završiti PCR testiranje.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]