Vapaj za spas palmi u Risnu

10
između palmi betonska ograda za kontejnere

Mihail Ognjenović i Zoran Mrdak

Mihail Ognjenović – Zoran Mrdak

Mihail Ognjenović kapetan iz Risna se obratio našoj redakciji sa molbom za spas od propadanja palmi u Risnu u dužini od 1,5 km.

Ovo propadanje je kako nam je kazao Ognjenović nebriga odgovornih i neuredno čišćenje i održavanje palmi.

Kada su se palme sadile, sredinom prošlog vijeka i kasnije, niko nikoga nije pitao da li može posaditi palmu na to mjesto jer je to bio nalog vlasti.

Davne 1954. godine u jednoj anketi Risan je proglašen sa najljepšom obalom od Kopra do Ulcinja.

U carinskoj zoni ima pet palmi koje godinama nijesu čišćene i jedna palma van kruga na javnom zemljištu, takodje nečisćena godinama.

Ima 15 palmi u dvorištima  privatnih vlasnika, neočišćene godinama, zatim četiri palme koje nijesu čišćene ne  nalaze se na javnom zemljištu.

Jedna palma kod Kolumbarine propad,a jer je uz samu palmu napravljena ograda za smještaj kontejnera za smeće.

U emisiji koja je bila na RTCG odgovor iz Komunalnog Kotor ne možemo prihvatiti, kazao je za Skala radio kapetan Ognjenović i dodao da su to mala sredstva za pomoć Risnu, jer je  u ove palme uloženo mnogo truda i para.

On vjeruje kako je zaključio da će  ovu poruku čuti ljudi dobre volje i pomoći u čišćenju risanskih palmi.

“Takođe, molimo da nam pomogne Komunalno Kotor koje to može, jer kada čiste druge palme mogu očistititi i ovaj mali ostatak i Risan će ostati i dalje sa najvećim brojem palmi u okruženju”, poručio je Ognjenović.

Pozvali smo Zorana Mrdaka, direktora kotorskog Komunalnog preduzeća koji nam je saopštio da je ovo preduzeće po pitanju plami odnosno radna jedinica “Zelenilo” odradila sve moguće poslove, podrezivanja i sređivanja, precizirane programom za 2015.  godinu.

Bilo je interesovanja oko sređivanja palmi u privatnom vlasništvu. ali Komunalno nema ingerencija bez zahtjeva i naloga za uređenje palmi u privatnim dvorištima.

Mrdak je pomenuo samo jedni intervenciju za jednu palmu za koju je lično on bio na lice mjesta i snimio je.

Tom prilikom se provjeravalo da li je u pitanju biljna štetočina palmin svrdlaš.

Međutim,sa ekspetom koji dobro poznaje biljne kulture došlo se do zaključka da je riječ o požaru koji je oštetio palmu prilikom zapaljivanja smeća.

Dakle tap lama nije rezultat sušenja nego požara.

Nikakav zahtjev nije stigao do direktora po ovom pitanju, kazao je Mrdak našem radiju.

evo u kakvom su stanju palme
palme od betona ne mogu da dišu

10 KOMENTARI

  1. Ovako nam je sve u opštini Kotor.
    Između nadležnosti, odgovornosti i nerada palme se suše ali i mnogo toga propada bez odgovora odgovornih.

  2. Zasto ste se zabrinuli za te palme…sad ce vam doc par ”surlasa” iz tivta i sve ce vam to sredit da ih poslje vise necete ni poznat 🙂

  3. …da mudruju i pametuju! Pa nisu ove risanske palme luk iliti bob-jednogidšnje biljke? Nego biljke kojim treba oho ho vemena da dostignu ovaj nivo-rast! Kako to odjednom-da svi vidite bruku od kanti za smeće okolo naokolo njih? Dakle,za ljubav su potebna bar dojica-za bruku bar dojica-a mudrijanje post festum-može i jednoumac…da odoli svojim strastima?

  4. Ово је највећи проблем у насу општину. Општинари сад неће моћи заспат због тога.

  5. Palme koje nijesu na javnim površinama mogu takođe da se orezuju kad i ostale, samo treba imati malo sluha za sve. Nijesu tu u pitanju samo sredstva koja su budžetom predviđena. U Sjedinjenim Američkim Državama kada snijeg padne, svak je zadužen ispred svoje kuće ili ulaza da očisti snijeg, ako to ne uradi, država će mu to očistiti, a kasnije račun isporučiti. Nema tu hoće li ili neće li. ne trebamo izmišljati toplu vodu. Kod nas je Zakonom riješeno da ne možeš podići sobraćajnu dozolu za auto dok ne platiš prekršajne kazne (ako ih imaš), zar se na ovaj način i ovo ne može regulisati. Podržavam inicijativu Kapt. Mihaila Ognjenovića.

  6. Nebi rekao da gospodin Mrdak ne vodi racuna oko njegi palmi u Risnu,vec da je njegova zauzetost velika ostalim poslovima,te ce sigurno sada kada je posla mnogo manje skociti njegova ekipa do Risna i srediti sto treba,tj ocistiti istruljele grane palmi i ostalo sto treba.

  7. sto su napravili od Risna, sramota! Onaj “dom kulture” u parku, glib, luka koja to vise nije, sramota! sada i palme umiru… sram vas bilo. Da imate obraza mozda bi se i zacrvenjeli. Gradonacelnica iz Morinja je redovno tuda prolazila, i nikada ni prstom nije mrdnula!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]