Varhelji: Nije na nama da razmatramo finansijsku situaciju u CG; Krivokapić: Temeljni ugovor ne može da izađe van Ustava i zakona CG

0
Varhelji – Krivokapić (foto: CdM)

Nije na Evropskoj uniji da razmatra finansijsku situaciju u Crnoj Gori. Pratimo reforme tužilačkih zakona i već smo sa premijerom Zdravkom Krivokapićem razgovarali o tome, izjavio je evrospki komesar za proširenej Oliver Varhelji koji danas boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori i koji je donio prve doze Fajzer vakcina.

“Mislimo da institucionalne promjene moraju da se rade ako su u skladu sa Ustavom i poštuju vladavinu prava. Radimo da pomognemo Crnoj Gori da se suoči sa poteškoćama koje su nastale usljed poteškoća sa kreditom kod Exim banke. Nije na nama da razmatramo finansijsku situaciju u Crnoj Gori. Vlada nas zamolila za podršku. Nije na nama da plaćamo umjesto drugih zajmove koje su drugi uzeli. Vlada je tražila da razmotrimo finansijske modalitete. Ne znam možemo li to da uradimo ili ne”, kazao je Varhelji novinarima.

On je odgovarajući na novinarska pitanja nakon obilaska jednog od punktova za vakcinaciju u Podgorici kazao da se Evropska komisija na bavi projekcijama koliko će nacionalne vlade da traju.

“Računamo da će ova Vlada Crne Gore da proizvede rezultate. Ova zemlja je izgubila jedan broj godina i nije napravila progres. Treba da imamo u junu progres i očekujem pozitivne rezultate prije Međuvladine komisije u junu”, dodao je on.

Komentarišući predlog EK o preporuka, za ublažavanje uslova za putovanja Varhelji je rekao da preporučuju zemljama članicama da prihvate sve vakcine prihvaćene kod Evropske agencije za ljekove.

O protjeranom ambasadoru Božoviću

“Pa, da budem precizan, moja poruka na Twitteru je bila za ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića i protjerivanje. Persona non grata je oštar potez, zato sam mislio da bi bilo važno da smirim debatu jer smo na Balkanu vidjeli previše loših odnosa. Ja sam tada kazao na osnovu potrebe da se smire tenzije, a ne da eskaliraju”, kazao je Varhelji.

On je naglasio da nikada ne bi ohrabrio nijednu zemlju da se miješa u unutrašnju politiku druge zemlje.

“Svaki put kad vidim da se mogu rađati tenzije ja pokušavam da reagujem. Mislim da je moja pozicija jasna”, zaključio je Varhelji.

Krivokapić: Temeljni ugovor ne može da izađe van Ustava i zakona Crne Gore

Premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da Temeljni ugovor koji treba da potpišu on i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije ne može da izađe van Ustava i zakona Crne Gore.

“Crna Gora se potpuno oslobodila. Ugovor ne može da izađe izvan okvira Ustava i zakona Crne Gore”, rekao je Krivokapić novinarima nakon što je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem obišao jedan od vakcionih punktova u Crnoj Gori.

Govoreći o izmjenama tužilačkih zakona Krivokapić je kazao da “sve što budemo radili u budućem periodu možemo raditi u saradnji sa evropskim partnerima”.

Premijer je saopštio da se neće vakcinisati protiv koronavirusa.

“Nemam potrebe da budem vakcinisan jer imam veliki broj antitijela”, poručio je on.

Miraš Dušević, CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.