Vasilije Kusovac: Costa Cruise Lines otkazala 49 dolazaka u luku Kotor

17
Vasilije Kusovac

Vasilije Kusovac

audio: Vasilije Kusovac

Na žalost informacija da je renomirana kompanija Costa Cruise Lines otkazala 49 dolazaka je tačna, potvrdio je za Skala radio izvršni direktor Luke Kotor AD Vasilije Kusovac.

On je izjavio da je Luka Kotor AD od agenta ove kompanije obaviještena o otkazivanju dolazaka brodova, a razlog je velika taksa u iznosu od 15 eura po autobusu za iskorišćavanje kulturnih dobara koje je Skupština opštine Kotor uvela davne 2013. godine.

Prema riječima Kusovca negodovala je asocijacija CLIA koja okuplja preko 60 kompanija.

Oni su negativno reagovali na povećanje bilo koje takse, lokalne i državne.

Na žalost, kazao je Kusovac imamo više taksi nego što bi to trebalo da bude i Costa je prva povukla potez i otišla sa ovog tržišta.

Na pitanje Skala radija što je po ovom pitanju Kusovac kao izvršni direktor Luke Kotor  preduzeo, on je odgovorio da je izvršni menadžment odmah obavijsetio Odbor direktora, predstavnike kapitala, predsjednika opštine i predsjednika Skupštine opštine Kotor, kao i Ministarstvo turizma i pomorstva, sve relevantne institucije i novinare.

Tražili smo da se sjedne za sto i pronađe zajedničko rješenje kako bi Costa ostala ovdje i vratila nam se, bar u nekom manjem obimu, rekao je Kusovac.

Do danas nema povratnih informacija, a direktor je sa kolegama, kako je kazao, napisao pismo kompaniji Costa.

Oni su  tražili da navedu razloge zbog kojih su otkazali dolaske i da li su nezadovoljni Kotorom kao destinacijom.

Kusovac je napomenuo da u luci Kotor rade line anketu preko Cruser JU časopisa i da korisnici usluga popunjavaju anketni listić, a kompanija Costa, koja je otišla sa ovih prostora, je dala visoke ocjene, četvorke i petice.

To znači da su usluge pilotaže i lučke usluge u luci Kotor obavljali na vrlo kvalitetan način što će i u buduće nastaviti.

Problemi su nastali zbog tarifne politike i neuređenih pravnih propisa kruzing industrije  koja na ovim prostorima, mišljenja je Kusovac, treba da zaživi na najbolji mogući način.

Podsjetimo, 49 dolazaka manje u idućoj godini znači i manji prihod za preko pola miliona eura i manji broj gostiju za oko 80.000.

17 KOMENTARI

 1. Koliko problema naprave autobusi u saobracaju, 15 eura po autobusu da se plati je prava sitnica. Mi gradjani Kotora platimo za 3 sata 3 € sa jednim putnickim automobilom, a ovi se bune da im je puno 15 eur sa autobusom i 50 putnika. Pazi njihove konstatacije!? Nego treba pitati koliko Costa placa turisticke taxse na autobuse i ulazak u grad Dubrovnik? Po saznanjima koje imam, mnogo vise nego u Kotor. Neka im se. Taman da bude manje ovih brodova, bolje za nas Kotorane jer od kolapsa i paralisanja grada mi imamo samo muke i nevolje, a prihode koje stice Luka i Opstina zavrse ko zna gdje, sigurno nista se nije uradilo za nas gradjane od tih velikih prihoda.

 2. Costa uzima preko 2000 eura za sedmodnevno krstarenje za jednu porodicu,pa ako im je puno 15 eura po auttobusu onda neka idu u Tursku.Ovakve ljepote od Bokokotorskog zaliva nema nigdje na svijetu.

 3. Koliki članak a prica se vec godina da ce ukinuti dolazak,te priče od 15€,nijesu vise ni za partiske kolege, profesionalnost i rad su nesto sto privlači i održava partnere,mislim da ste vi gospodo izgubili kompas.

 4. Bord Luke kriv što je država donijela zakon po kome opština sama određuje naknadu za ekonomsko iskorišćenje kulturnih dobara i zbog koje je Costa otkazala 49 dolazaka. Smiješno

  • Bord direktora ništa ama baš ništa nije učinuio da poboljša ukupnu infrastrukturu i prihvat brodova u luci i osim ovih oglašavanja niti znaju niti išta rade. Krivi su broj jedan baš oni i barijera su upravo oni.
   Koliko god da ih braniš ili si i sam iz njihovih redova ja sam građanin a bivši sam i pomorac i sve vidim i pratim. Radio skala ih je više puta odlično opisao i zato im dižem kapu,

 5. Evo istina izlazi na vidjelo. Ovo je samo uvod u prodaju Luke Kotor. Kad počne da pada dohodak prve godine, pa onda i druge kompanije povučene Costom počnu da otkazuju, prihod luke će doći na O eura .
  i ŠTO ONDA SLIJEDI. Ajmo brzo prodati Luku i uzeti nešto para.
  PROZRIJETI STE GOSPODO IZ VLASTI

 6. Prelijepo! Nikad ga ne dosli, neka ne vrti para svijet u svakom segmentu. NEMOJTE DOLAZIT !!! Bice vise ribe i bice manje ludila od guzve od koje sam omrzo ljeto !

 7. Brodovi te Coste toliko zagadjuju vazduh i more da je prava sreca sto ce nas u buduce mimoici…Gospodo menadzeri dovedite kakve platezne goste da potrose 2eura a ne te bogalje sa Coste…adio….

  • Auh Sanja, i ja sam protiv kruzera ali i protiv ovakvog stava prema invalidnim licima . Trebalo bi da te stid, ali ocito nije cim ti ovakve niskosti padaju na pamet.

 8. Evo konačno kako ste odavno pisali i prognozirali i bili prozivani kao neprijatelji Kotora.
  Poštovani novinari Skala radija sve što ste pije godinu, dvije, tri pitali, pisali i komentarisali u nastavcima stiže na naplatu.
  Ko vam ne vjeruje neka pronađe u arhivi kao što ja pratim sve oko jadne Luke od koje bi Kotor mogao da procvjeta. Svaka vama čast i zato ste najbolji i toliko slušani. Nesposobna rukovodstva ove kompanije dovela su do ovoga o čemu danas pišete.

 9. …da se “PORAT CATTARO” AdaptiranoPrivatizovanoDruštvo Kotor-prekrsti u “PORAT COSTA GRUISE LINES-porat TIVAR…”? E bo..ća je pola meleona eurića za pedeset/50/ i kusur NEUPOSLENIKA (eks koalicije-da žive bolje na grbači prevarenog kotorskog puka-na “Pjacu od sata”-ožujka(ožuliše PUK?).1989 godine-kad ih je učio demokraciji :jedan penzionisani pukovnik+jedan penzionisani borac NORA(sa 30% učeća u NOR-u)+jedan priučeni sindikalac(sada penzionisani sudija-za sporotove na u-moru-u Kotoru gradu od baluna-vodoskoka?)+ ergela obadalih magaraca(nekolike iljade)..iz “privredne zone(danas “konzervirani krematorijum”)..od Lipaca + Eksportbilja(RIZON baj-đe su Poljski grobari našli “beli dvor”-Carice Teute) +”Jadran-konsesija”(hotel sa bezbroj zvjezdica?)+Zona sumraka od Lovanje do PD farme krava(ostali volovi)-do plaže nekad tzv “JAZ”-danas “Bezdanja pećina Kumrovačkih đakona-isposnika-pokajnika..”-potonjeg rata za mir boži..kriminal nam se rodi…mašala…a danas KOTI-ka zečevi,,,? Sve pod “šifrom”: “LIDERI u REGIONU…”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]