Vasko Todorović: Više pažnje treba posvetiti nesrodničkom hraniteljstvu

1
Socijalno Kotor

Vasilije Vasko Todorović

Jedan od izuzetno važnih segmenata rada kotorskog Centra za socijalni rad je hraniteljstvo.

Ovo je gostujući u emisiji “Skalin parapet“ kazao Vasilije Todorović, direktor Centra.

“Projekat hraniteljstva je davno započet na nivou Crne Gore, on ima svojih oscilacija, ali se u svakom slučaju mora podržati i dalje razvijati. Vrlo često se na žalost dogodi da djeca ostanu bez roditeljskog staranja, a da pritom nema bližih srodnika koji bi preuzeli brigu. U takvim situacijama, a da dijete ne bi moralo biti smješteno u neku instituciju poput  dječijeg Doma u Bijeloj, Centar za socijalni rad je u obavezi da traži tzv. nesrodničke hranitelje koji bi preuzeli dijete i pružili mu toplinu doma”, naveo je on.

Dijete u takvim uslovima može da raste i da se razvija i da bude izgrađeno u zdravu i zrelu ličnost koja će sa punoljetstvom moći da se uključi u sve tokove života kao koristan član društva, kaže Todorović.

On poziva sve ljude dobre volje  koji  imaju mogućnosti da se uključe u ovu akciju, a Centar za socijalni rad u Kotoru sprovodi edukacije “dane otvorenih vrata” pa svi zainteresovani za program hraniteljstva mogu da se direktno jave Centru.

“Tu mogu dobiti sve informacije i kroz edukaciju saznati više o hraniteljstvu i njegovom značaju. Hraniteljstvo može biti i prva faza  za usvajanje djeteta koje nema roditeljski dom. U Kotoru su dvije porodice ponudile usluge hraniteljstva i one imaju na hraniteljstvu već četvoro djece, ali je pretežno onih porodica koje su u srodničkom hraniteljstvu. To su rođaci, ujak, baba, strina što je tradicionano u Crnoj Gori u takvim slučajevima i uglavnom je taj vid hraniteljstva dobro riješen”, smatra Todorović.

“Međutim, problemu nesrodničkog hraniteljstva je potrebno posvetiti više pažnje. Vrlo se često desi da dijete ostane bez roditeljskog staranja, a po preporukama struke i evropskim standardima dijete ne bi trebalo da odlazi u institucije, kod nas u ovom slučaju u Dom za nezbrinutu djecu u Bijeloj, posebno ne dijete do tri godine starosti. Preporuka je da se traži hraniteljska porodica. Takve porodice su praktično zamjena za roditelje. Hraniteljstvo je daleko jednostavnije u procesu od  usvajanja. Uz jednostavnu obuku ljudi koji su voljni da budu hranitelji i minimum materijalnih uslova ono se lakše ostvaruje od usvanja. Postupak usvajanja je daleko komplikovaniji i teži. Ali, ukoliko je dijete smješteno u hraniteljsku porodicu, vremenom se mnogo lakše to prevodi u usvajanje”, rekao je Todorović.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]