Vatrogasci iz Perasta najavili potpunu blokadu saobraćaja

10
haos u Perastu

Krsto Žmukić

Zbog saobraćajnog kolapsa kroz Perast, tamošnji vatrogasci najavljuju blokadu saobraćajnice kroz mjesto.

U Perastu je ugrožena bezbijednost ljudi i imovine zbog nemogućnosti da pripadnici DVD “Bogoljub Brezić” obavljaju svoj posao, rekao je za Skala radio Krsto Žmukić, predsjednik ovog društva.

On je podsjetio na davna, dobra vremena integrisanog saobraćaja kroz Perast, kada se ovim mjestom u vrijeme turističke sezone saobraćalo ekološkim vozilima na struju i biciklima, a na ulazu u Perast bile istaknute table “Perast, grad bez saobraćaja”.

“To je funkcionisalo na zadovoljavajući način i mještana i turista. Vlada Italije uložila je velika sredstva za integrisani saobraćaja, od kojeg nije ostalo ni biciklo, jer se sa tim sredstvima rukovodilo na potpuno neodgovoran način”, kazao je Žmukić.

“Sada je stanje alarmantno. Mještani, a posebno vatrogasci su u bezizlaznoj situaciji. Danas se Perastom ne može proći ni malim kolima, a kamo li vatrogasnim vozilom. Posebna priča je na izlazu prema Risnu, gdje je od parkiranih turističkih autobusa opšti krkljanac”, naveo je on.

“Najlakše je oštetiti nečiju imovinu prolazeći na požar ili neku drugu intervenciju. Vatrogasci ne bi željeli ni životinji da naškode  i ovo društvo nije više u stanju da pruži zaštitu svojim građanima i gostima“, ogorčen je Žmukić.

On je podsjetio da je ove godine oformljen Štab za zaštitu i spašavanje opštine Kotor u kome su svi oni koji treba da budu nosioci zaštite i spašavanja.

Pored svih zaključaka, koji su sjajni na papiru, od njihovog sprovođenja u djelo nema ništa, rekao je on.

Dobrovoljno vatrogasno društvu u Perastu postoji 92 godine sa 30 dobrovoljaca koje državi daju život džabe na raspolaganje.

Država ulaže sredstva u opremu i rad, ali  sve to pada u vodu, jer su bukvalno vatrogasci  onemogućeni da izađu iz Perasta vatrogasnim vozilima kao što je to bilo nedavno na  dvije intervencije.

“Nama je veći problem kako doći do izlaska prema Risnu nego sama intervencija, a ljudski život visi o koncu negdje iznad Lipaca ili prema Grahovu. Kada se  radi o saobraćajnim udesima ili o požarima, sasvim sve jedno”, upozorava Žmukić.

On je danas poslao Štabu za zaštitu i spašavanje opštine Kotor dopis pod oznakom hitno,  kako bi se zakazao sastanak Opštinskog štaba.

U dospisu se konstatuje da, pored svih zaključaka, nema pomaka i da je na terenu nikad gore.

“Vatrogasci traže hitno rješavanje problema u saobraćaju od gradonačelnika, komandira Odjeljenja bezbijednosti Kotor, Komunalne policije, Sektora za venredne situacije u Podgorici. Dakle, od svih koji su nadležni. Vatrogasci nijesu nadležni za saobraćaj i ako se ništa ne promijeni, sa sebe skidaju svaku odgovornost pred sudskim organima za nedolazak ili kašnjenje na intervenciju”, kategoričan je Žmukić.

“Kolege iz Kotora, sa kojima imamo izvanrednu saradnju, krenu na svaku ozbiljniju intervenciju, jer se ne zna da li iz Perasta mi možemo izaći da bi nekome spasili život”, kaže Žmukić.

“Sve su moguće inspekcije prošle godine bile u Perastu i evidentirale probleme,  ali se ništa nije riješilo i ovu sezonu dočekujemo sa istim problemima. I pored  poziva za pomoć,  komunalna  policija i  inspekcije ne dolaze  i nema rješenja. Turisti se sve više žale, jer u opštem haosu ne mogu prošetati uz more, zaglavljeni zbog nesavjesnih vozača, ali i nesposobne vlasti koja vlada Kotorom”, rekao je Žmukić.

I ranija vlast nosi breme koje ne rješavaju ni sadašnji, zaključio je on.

“Na žalost, umjesto da pripremamo za  sezonu, vozila, opremu i ljudstvo, mi brinemo kako  u rasponu od 50 metara da izađemo izvan kruga vatrogasnice“, naveo je ob.

Obratili smo se medijima, kazao je Žmukić, kako bi se nešto pokrenulo sa mrtve tačke.

Valjda će nakon svega neko reagovati konačno nam omogućiti da se bavimo svojim poslom, a to je spašavanje života i imovine, poručio je on.

10 KOMENTARI

 1. Baš lijepo…ako kreneš lijevom bandom ti si za dva minuta na put…ali ti bi delijo kroz Perast iz inata..da malo udriš kontru onima te ti nisu uplatili lemozinu..E moj Žmukiću,ugledaj se na Kotorane,sa manje učinješe mnogo..uvjek,bez pogovora,bez zahtjeva na svaki način ljudski rabotaju…a ti muljaš,oko vodice,putova,fotelje…batali jerbo si pročitan moj Žmukiću delijo brate…

  • jadove prvo se predstavi imenom i prezimenom pa razgovaraj i vrijedjaj,.Slali su tebi slicni inspekcije u vatrogasnu pa ne nadjose nista no po zakonu kako i treba.Ne opterecuj posten narod nego dolji DELIJO pa mi to ui facu reci

 2. Svaka cast vatrogascima ali njima nije mjesto u Perastu. Jurcanje vatrogasnih kamiona kroz setalisnu zonu Perasta je velika opasnost i stres za turiste…

  Pod hitno izmjestiti vatrogasnu stanicu na gornji put ili u Risan…

 3. POTPUNO ISPRAVNO I HRABRO. KO CE DRUGI NEGO HRABRI POMPIJERI!
  KAD SU PERAST TRSILI ONI KOJI SU MORALI MISLITI O NJEMU, NEKA GA KAKO MOGU I ZNAJU BRANE OVI PONOSNI MLADICI!

 4. Zaboravite da ce vam Opstina rijesiti problem..nemate dovoljno aktivnih Demokrata u Perast i malo ste biracko tijelo za bahate momke iz vlasti. Cmok

 5. …kad nam ne reće Žmukiću-a đe su tizi što su tako dobro fumcionisali i u Perastu nie bilo gužve-čudnovato za ne…? I još i to,a đe su te bisklete na struju..i druga vozna-prevozna sredstva..iz Perasta? Možda ih neko vozi od Velinića do Manitije rupa-Ledenica i Donje Pišteti? Da možda NE?

  • …a tvoji Marija-macika šljegli kao i Žmukićevi na pjenu od mora-a opanci vi ostali u Peraška brda-vonjaju li vonjaju ka ti/vi/oni one..i dan danas po ovizima portalićima…?

   • Kako je lijepo ovako napadat ljude i svašta im zborit tj.pisat a ne smjet se pojavit pred lice onoga kome pišeš !!!!
    Baš smo jadni a povrh svega nesretni narod. Umjesto da pomažemo jedni drugima i podržavamo se…vazda neko iza tuđeg imena ima nešto za šporko reć a ne smije se pokazat…hahahahahbaš si hrabar dečko, svaka ti čast.
    Ja svuda i svugdje se pojavljujem sa punim svojim imenom i prezimenom a žensko sam…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].