Vatrogasci poručili piscima zakona: Dosta je više unižavanja statusa vatrogasaca

8
Nenad Krivokapić

Nenad Krivokapić

Nenad Krivokapić

Crnogorski vatrogasci su juče protestvovali mirno i dostojanstveno ispred crnogorskog parlamenta.

Razlog je Nacrt novog zakona koji reguliše oblast zaštite i spašavanja koji je značajno ugrozio dosadašnja prava pripadnika ove izuzetno cijenjene službe u svijetu.

Predsjednik sindikata kotorske Služne zaštite i spašavanja Nenad Krivokapić je kazao da su se pripadnici ovih službi odlučili na mirni prostest zbog nerazumijevanja složenosti njihovog posla i izuzetno velike odgovornosti koje imaju u društvu.

Naime, kako je kazao Krivokapić Nacrtom zakona predviđeno je da se smanji beneficirani radni staž sa četiri na dva mjeseca u godini, da se više ne isplaćuje iznos za otežane poslove i radne zadatke i da se u penziju ide kada je to predvišeno i za sveostale zaposlene u državnim organima.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja zahtijevaju da im se omogući sticanje prava na punu starosnu penziju sa 55 godina starosti, reguliše status profesionalnog vatrogasca-spasioca u status službenog lica.

Takođe, vartrogasci zahtijevaju i da im se u slučaju umanjenja radne sposobnosti ili gubitka omogući 80% redovnih primanja ili raspoređivanje na drugo radno mjesto do sticanja prava na penziju.

Pripadnici Službe ztaštite i spašavanja su prošetali ulicama Podgorice mirno, bez ijednog povišenog tona.

Njihova želja je da skrenu pažnju na status i probleme sa kojima se svakodnevno susrijeću.

Krivokapić je za Skala radio kazao da ga čudi ovakav Nacrt zakona jer je ranije bio postignut dogovor koji je obuhvatio sve ove pojedinosti koje je neko naknadno izbacio iz teksta.

Dat je rok od sedam dana kreatorima Nacrta zakona na odgovore na ove zahtjeve.

U Crnoj Gori, inače, mađu vatrogascima ima ukupno 360 operativaca koji izlaze na teren, a danas ih je ispred parlamenta bilo oko dvije stotine iz više crnogorskih gradova.

Protestu je prisustvovalo šest kotorskih pripadnika Službe zaštite i spašavanja, po tri iz Kotora i Perasta.

8 KOMENTARI

    • Ti Goldman svoju slici jer pišeš bez padeža poljubi i nedao ti Bog da tii baš ovaj kako ga nazivaš trči u pomoć u po dana i noći.

  1. Znaju ti čuveni pisci zakona da vi nećete i ne možete činjeti bruku jer ste humani i skočićete svakome bez podjela na vlast i opoziciju, bogate i siromašne pa čak i lupeže i poštene, četnike i partizane, DPS; LP; SDP; POZITIVNU; URU; DF itd.Zato još više neka h je sid i sram a vi sve činite solidarno narod je uz vas da svoje izdejsvujete jer tako malo tražite.

  2. Правда за ватрогасце и службу спашавања. Ватрогасци требају у пензију са навршених 55 година живота. За ту службу су потребни млађи и окретни њуди. Онај преко 55 може бити само дежурни уз телефон и радио. Не укидати досадашњи “бенефицирани” статус ватрогасцима!

  3. Još su ostali ti pompijeri koji su vazda priskakali u nevolju i njih treba sad išćerati. Ima li Boga. POmpijeri živjeli i nastavite da se pošteno borite za svoja prava.

  4. Kako ih nije stid od vašega kruva krvavo zarađenog vam uzimaju.
    Neka dođu gospoda iz opštinske birokatije na vaše mjesto .Ne dajte se vatrogasci i ne poppuštajte

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]