Veće prisustvo morskih ježeva u Bokokotorskom zalivu dokaz su čistog mora

3
Bokokotorski zaliv

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

U Bokokotorskom zalivu morska voda je najčistija na području  od Orahovca prema Perastu gdje nema većih naselja.

U ovom dijelu je mnogo manji pritisak sa kopna, a tu su i vrulje ili podvodni izvori slatke vode koji doprinose prirodnom čišćenju mora.

Takođe je morska voda u zalivu najčistija u dijelu Luštice preko puta Kumbora i područje zaliva oko Rosa.

Sve su to djelovi obale koji nijesu pregusto naseljeni, a čistoći mora doprinose morske struje, vjetrovi, talasi, objašnjava za Skala radio dr Aleksandar Joksimović iz kotorskog Instituta za biologiju mora.

Veće prisustvo morskih ježeva u Bokokotorskom zalivu, u posljednje vrijeme, jedan je od boljih pokazatelja čistoće mora, kazao je Joksimović.

Takođe, veliki priliv kiše u zimskom periodu predstavlja prirodni fenomen čišćenja zaliva.

Najpogubnije za čistoću mora i biodiverzitet u njemu je nekontrolisana gradnja, bacanje šuta i ostalog materijala u more, kao i prirodni odroni, kazao je Joksimović.

On vjeruje da će  završetak  kanalizacionog sistema kojim će se otpadne vode iz zaliva odvesti u otvoreno more i izgradnj  zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u bokeljskim opštinama, umnogome doprinijeti čistoći jednog od najljepših zaliva na svijetu.

Česte analize kvaliteta morske vode i monitoring vode, koje Institut radi za potrebe marikulture, pokazuju da do sada nije bilo nekih ekscesnih situacija i da je voda u granicama normale.

To znači da je morska voda u klasi vode  koja je pravilnicima propisana za sport rekreaciju i uzgoj morskih organizama, zaključio je dr Joksimović.

Bokokotoski zaliv iz objektiva Skala radija poviše Gornjeg Stoliva

3 KOMENTARI

  1. A ne pominje g-din Joksimović uticaj kruzera na biodiverzitet i životnu sredinu mora! Predpostavljam da je i on dio lučkog klana koji stavljaju pare u špagove da bi ćutali!

  2. Dobro bi bilo kad bi neko iz vase struke pojasnio veliku kolicinu meduza kao i grada (kako ga ribari zovu) , znajuci da 3-4 godine unazad skoro toga da nije ni bilo u nasem citom zalivu.

  3. Ela kućo, hajmo da zagadimo more od Oravca do Perasta da se neko ne bi slučajno nabo ili ti nagazio na ježa morskoga. Bilo bi ono- djevojka brala jagode nešto je ubode !!! Dje se kupaš i gaziš malog ježa, dje školje skupljaš lijep spot i pjesma !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].