Veličanstven dan sa predsjednicom Republike Hrvatske

5
dolazak Kolinde Grabar Kitarović u Tivat

Predstavnici hrvatske zajednice u Crnoj Gori, kao i građanke i građani, imali su priliku ponovno se susresti sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, javlja Radio Dux.

Kitarović je ured Hrvatskog nacionalnog vijeća već posjetila tijekom svoje predsjedničke kampanje,  u prosincu 2014. godine.

Zadovoljstvo i čast susresti se ponovno s njom je time veća jer je sada u službeni posjet došla kao aktualna predsjednica, što su domaćini pokazali i veličanstvenim dočekom na lastovskoj rivi.

Crkva sv. Roka je dolazak predsjednice pozdravila zvonima, nakon čega su je glazbom pozdravile i tivatske klape “Jadran” i “Veterani vazda mladi”.

Pozdrav s mora uputila je i okićena jedrilica s istaknutom hrvatskom i zastavom Dalmacije, a osmjesi i srdačnost na licu nazočnih pokazali su neizmjernu radost i dobrodošlicu predsjednici.

Izaslanstvo predsjednice je bilo u sastavu: mr.sc. Dario Mihelin – savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku, Andro Krstulović Opara – savjetnik predsjednice za društvene djelatnosti, Josip Buljević – savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost i  Luka Đurić – glasnogovornik ureda Predsjednice.

U uredu HNV-a Predsjednicu su dočekali: Zvonimir Deković – predsjednik HNV-a, Marija Vučinović – ministrica u Vladi Crne Gore, Ljerka Dragičević – parlamentarna zastupnica u Skupštini Crne Gore, Ivana Sutlić Perić – veleposlanica RH u Crnoj Gori, Hrvoje Vuković – konzul RH u Crnoj Gori, Ljiljana Velić – predsjednica OO HGI Kotor, Mario Brguljan – predsjednik Hrvatskog građanskog društva Kotor, i dr. Svjetlana Zeković – predsjednica HGD Podgorica.

Kolinda Grabar Kitarović - Zvonimir Deković

Zvonimir Deković je pozdravio Grabar-Kitarović ne krijući radost i ponos što je ima priliku ugostiti ponovno nakon 6 mjeseci kao predsjednicu Republike Hrvatske.

“Prilikom prošlog susreta smo nazdravili uz želju da Vas sljedećeg puta pozdravimo sa Dobrodošli predsjednice, što sada upravo imamo i priliku učiniti. Mi smo već predstavili koliko smo dobro organizirani i integrirani u društvu i politici,a najnovije od vašeg prošlog posjeta jeste da je u Podgorici potpisan prvi bilateralni sporazum između Crne Gore i Hrvatske o zaštiti crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori. Time se preporuča Crnoj Gori da i dalje pomaže u funkcioniranju hrvatskih udruga, štampanju hrvatskih novina i funkcioniranju Radio Duxa, kao i povrat privatne i crkovne imovine, što smatramo vrlo važnim. Imamo se čime podičiti za ovih 15 godina, vrlo dobro smo integrirani a ostali smo svoji”.

Predsjednicu su ponaosob pozdravili i svi drugi nazočni predstavnici hrvatske zajednice i iskazali zadovoljstvo i poštovanje što je izdvojila vrijeme da se susretne s njima i pruži potporu za dalji rad.

“Drago mi je da sam nazad tu i da sad možemo konretno razgovarati o tome što ćemo zajedno učiniti kako bismo vama pomogli da očuvate svoj nacionalni, kulturni, povijesni, jezični i svaki drugi identitet. Danas nećemo govoriti uopće o prošlosti, o tome što su prošle naše dvije države, nego o sadašnjosti i budućnosti. Iznimno je bitno čuti, i drago mi je da ste to rekli –  da ste vi državljani Crne Gore i lojalni građani, ali i nadalje ćete gajiti svoj identitet, a s druge strane Vlada Crne Gore je to prepoznala i podržava vas. Iznimno drago mi je biti među vama, uvjek se osjećam dobrodošlo, čovjek se osjeća stvarno kao kod kuće. I vi niste tu dijaspora, već ste autohtono hrvatsko stanovništvo . Ja svakoga dana mislim na vas, zato što u uredu imam prekrasnu sliku Vaska Lipovca “Verige”. I pogled na to plavilo, na taj prekrasni pejzaž Boke je nešto što je stvarno osvježavajuće. Onda se uvjek sjetim i vas i onog našeg prekrasnog susreta. A inače, kada prijeđete granicu i kada gledate prostor oko sebe, nema tu razlike. To je toliko i geografski, i duhom i dušom sve slično, tako da ta međusobna orijentiranost i budućnost na koju moramo gledati s optimizmom je pred nama i moramo je iskoristiti”, istakla je Predsjednica tijekom razgovora.

Predsjednica se na kraju sastanka upisala u knjigu utisaka i kao znak pažnje primila prigodne poklone koji su joj uručili predsjednik HNV-a Zvonimir Deković i predsjednik Hrvatskog građanskog društva Mario Brguljan.

Druženje s predsjednicom nastavljeno je u Kotoru, gdje se susrela s predsjednikom Općine Aleksandrom Stjepčevićem i dopredsjednikom Općine Brankom Nedovićem. Skupa su se uputili u katedralu baziliku sv. Tripuna, gdje ih je dočekao generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, poželio Predsjednici i izaslanstvu dobrodošlicu i ukratko ih upoznao s povješću Katedrale.

Potom je predsjednica Kolinda posjetila Hrvatski dom u Starom gradu i susrela se s direktoricom Pomorskog muzeja Milevom Pejaković Vujošević.

Predsjednici su uručeni prigodni poloni od Općine i Muzeja, djela kotorskih pisaca, don Nika Lukovića i Antona Sbutege.

Nakon okrijepljenja i prijateljskog druženja u hotelu “Vardar”, domaćini su ispratili predsjednicu koja će i narednih dana boraviti službeno u Crnoj Gori i susresti se s vrhovnim dužnosnicima Crne Gore.

Posjet Kolinde Grabar Kitarović, iako kratak, bio je veoma prijateljski i topao, a domaćinima  – svojim sunarodnicima u Boki obećala je još posjeta, koje će se konkretno ticati pitanja Hrvata u Boki i Crnoj Gori.

tekst i foto: Radio Dux

5 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]