Veličanstvena promocija Crne Gore u Sidneju

0

 

Crnogorska etnička zajednica Australije bila je i ove godine učesnik tradicionalne premijerska večere pod nazivom “The Premier’s Harmony Dinner”, koja se po sedmi put održava u australijskom Novom Južnom Velsu, kao ceremonija koja slavi multikulturalizam i zajedništvo mnogobrojnih etničkih zajednica.

Ovom izuzetnom ceremonijom, na kojoj učestvuju sve entičke zajednice koje žive na tlu Australije, zapravo se ističe mogućnost harmoničnog suživota različitih etničkih grupa čije su kulturološke, jezičke i religijske različitosti prihvaćene i cijenjene, pišu Dnevne novine.

Premijerskoj večeri proslave zajedništva i multikulturalizma prisustvuju članovi australijskog parlamenta, istaknuti biznismeni, predstavnici društvenih zajednica, vjerski poglavari, konzuli, ambasadori i mnoge druge osobe od značaja u Australiji.

Ove godine proslava je održana u Grand Pavilion, Rosehill Racecourse, Rosehill, gdje je uloga domaćina pripala Reju Vilijamsu, ministru za multikulturalizam, u prisustvu Gledis Berejiklijan, premijerke Novog Južnog Velsa.

Prema riječima predsjednika Crnogorske etničke zajednice Australije Mihaila Mandića, proslavi je prisustvovalo više od 2.500 gostiju obučenih u tradicionalne nošnje ili večernja odijela, pa je i samo prisustvo na ovakvom skupu predstavljalo veliku privilegiju, a za Crnu Goru izvanrednu promociju.

“Crnogorska etnička zajednica je više od 20 godina gradila most prijateljstva sa ostalim zajednicama, pa je izuzetna čast biti u društva sa ostalih, blizu 200 nacionalnih zajednica. Veče je obilovalo nastupom mnogih kulturnih društava, a bilo je među njima i glumaca i pjevača i modnih kreatora, u čemu smo svi zajedno izuzetno uživali”, rekao je Mandić.

U toku večeri podijeljene su i nagrade predstavnicima značajnijih kompanija koje su najviše doprinijele uspješnom razvoju multikulturalizma, kao i pojedincima i mladim osobama za njihov doprinos u radu sa zajednicama.

Posebno je interesantna činjenica da je ovo treća godina kako se dodjeljuje nagrada za najbolju nacionalnu nošnju.

“Ponosni smo da su prve godine crnogorskoj nošnji donijeli najvišu nagradu Miška Mandić i Luk Bejkon. Druge godine crnogorsku nošnju je sa istim uspjehom nosila Milena Špadijer, a ona je u istoj nošnji bila i ove godine. U mnoštvu izvanrednih narodnih nošnji Milena je zaista bila u centru pažnje i mnogi su je zaustavljali da bi napravili zajednički snimak. Tako su je, među prvima, prepoznali naši susjedi Makedonci, a potom su se redali članovi ovdašnjih zajednica iz Šri Lanke, Turske, Indije, Bangladeša, San Salvadora, Koreje, Kine, Mongolije, Samoa, Filipina, Malezije, Bugarske i mnogih drugih”, ističe Mandić.

Crnogorska etnička zajednica Australije i ove godine je imala svoje goste.

“Sa nama su bili naši dragi prijatelji Marija i Bojan Vižintin, inženjeri iz Beograda, i profesori Univerziteta u Melburnu i Sidneju Kris Neš i Vendi Bejkon” rekao je Mandić.

On je izrazio i žaljenje što njihovi članovi iz Melburna Stanka i Josip Ercegovac, zbog porodičnih obaveza, nijesu uspjeli da prisustvuju ceremoniji, te se njihova posjeta odlaže do prve sljedeće prilike.

“Posebna čast i veliko zadovoljstvo predstavljao je trenutak kada se na velikim displejima pojavio kolaž fotografija posvećen Crnoj Gori i Crnogorskoj etničkoj zajednici Australije. Na velikim ekranima, a bilo ih je pet u sali, periodično su se redale fotografije sa crnogorskom narodnom nošnjom i aktivnostima iz našeg udruženja. Bolju promociju stvarno nijesmo mogli poželjeti”, istakao je na kraju Mandić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].