Veliki doprinos banaka ublažavanju posljedica pandemije

0

Na danas održanom sastanku guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića i njegovih saradnika sa predstavnicima svih poslovnih banaka i Udruženja banaka Crne Gore bilo je riječi o aktuelnoj situaciji na bankarskom tržištu.

Žugić je rekao da su banke, zahvaljujući unaprijeđenim parametrima poslovanja, koji su bili mnogo bolji u odnosu na stanje koje je prethodilo krizi iz 2008, pokazale visok stepen otpornosti na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

“Konstatovano je da je bankarski sistem stabilan, likvidan, solventan i dobro kapitalizovan, iako je evidentno da je, kao rezultat korona krize, došlo do određenog rasta loših kredita i značajnog pada profitabilnosti bankarskog sistema. Istaknut je doprinos bankarskog sektora ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa po građane i privredu”, saopšteno je iz CBCG.

Banke su veoma efikasno implementirale svih pet setova mjera koje je pripremila CBCG tokom 2020. godine i, na taj način, značajno olakšale položaj najpogođenijem dijelu privrede i stanovništva. To najbolje potvrđuje podatak, dodaje se, da je 60 odsto ukupnih bruto kredita odobrenih sektoru turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva restruktuirano ili je u jednogodišnjem moratorijumu.

“Dvije banke u sistemu su restrukturirale preko 80 odsto svojih kredita odobrenih sektoru turizma i poljoprivrede. Banke su podržale privredu i građane i kroz svoju kreditnu aktivnost, pa su tako, od početka pandemije (sredina marta) do kraja oktobra prethodne godine odobrile kredite pravnim licima u iznosu od skoro 400 miliona eura, što je samo 6,9 odsto manje u odnosu na uporedni period prethodne godine. Imajući u vidu pad tražnje za kreditima, aktivni moratorijum u kome je sada 9 odsto ukupnog portfolija, poremećaje u novčanim tokovima klijenata i snažan privredni pad, ostvarena kreditna podrška potvrđuje značajnu angažovanost banaka u saniranju problema nelikvidnosti realnog sektora”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o primjeni Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija, kao i obimne prateće podzakonske regulative (ukupno 38 odluka).

Dogovoreno je da se, u cilju usklađivanja poslovanja banaka sa pomenutim sistemskim zakonima, u narednom periodu uspostavi još frekventnija komunikacija regulatora i banaka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]