Veliki požar u grbaljskom selu Zagora

19
nepristupačan teren otežava gašenje

Maksim Mandić

Maksim Mandić

U grbaljskom selu Zagora, danas je u 10 sati i 30 minuta izbio veliki požar potpomognut jakim sjevernim vjetrom.

Vatra je zahvatila prostor između sela Zagore i Krimovice, tačnije od kamenoloma Carevića, prema sjeveru Grblja.

Prema riječima Maksima Mandića, komandira kotorske Službe zaštite i spašavanja gori nisko rastinje na veoma nepristupačnom terenu i opasno prijeti da se proširi.

Na terenu su 4 vozila Slušbe zaštite, cistijerna kotorskog Vodovoda i cistijerna Službe zaštite i spašavanja iz Tivta.

Vatrogasci svim silama pokušavaju da savladaju vatrenu stihiju, ali jaki vjetar i nepristupačni teren rasplamsavaju vatru pa je, kaže Mandić, bio prinuđen da pozove Direktorat za vanredne situacije i zatraži vazdušnu podršku aviona za gašenje kako bi požar što prije stavili pod kontrolu.

Tim prije što počinje Sea Dance festival na Jazu, koji je u neposrednoj blizini mjesta požara.

Mandić je kazao da će uraditi sve da se požar što prije stavi pod kontrolu, kako bi se ova značajna muzička manifestacija održala bezbijedno.

Na pitanje Skala radija o mogućim uzrocima požara, Mandić je odgovorio da stručnjaci  iz ove oblasti pretpostavljaju  da se radi o samozapaljenju zbog visokih temperatura.

Na licu mjesta su pripadnici kotorske policije sa jednim vozilom.

Oko 19 sati vatra i dalje gori istim intenzitetom.

Nešto poslije 18 sati, poslije intervencije koja je trajala oko 2 sata, avioni za gašenje požara su se vratili na odredište.

Na licu mjesta su pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja koji su uspjeli da otklone opasnost za više kuća između sela Krimovica i Zagore koje su bile ugrožene.

Kotorski vatrogasci su organizovali odbranu još dvije kuće, a na pitanje do kada će ostati na terenu komandir Mandić je odgovorio da se neće vraćati u jedinicu sve dok vatra ne bude u potpunosti lokalizovana.

Pa čak i tada biće određene stalne patrole koje će obilaziti teren zbog mogućeg izbijanja novog požara.

Vatrogasci su uspjeli da stave požar pod kontrolu oko 21 sat.

19 KOMENTARI

 1. Koju ispoljava Toni(u naravi kandacki “profa”-nosilac “džudo crnog popruga(sa kojim mu Canaderi pritežu samar) trećeg dana -tovljen/spostveno priznanje/-u Dobroti-đe je odio u malu školu na Sveti Matija-po kojem su ga i /ras/krstili u Matiju Cenanovica?)! Možda DA-možda NE-svjedno komentari-liče na njega ka mazga na asinusa… pod ni/k/o/m/v…:”O jeziku rode..”;”Bog nije toliko velik..”…bora mi “smješano u njegovom komentaru” u kojemu “smiješano-najbolje mu prija-srka li srka..:”…SMEJEM se”…kako “BJEŠE PJESMA” Olivera…koji je “LJEPŠIM CINIO”(ubi ga ova žega-pa pobrka azubuku-znanje prelijeva-ka iz boce od po litre kad u nju sipljete više no što u njojzi “more” da mu stane?)…. “ONA je ŠKORPIJA”,misli da je kosmopolita,xa,xa,xa(ćirilico-cirilico…zaljubih se u te…?)-što bi Dostojevski reka:” Nema razlike između budale i mudraca(intelektualne elite)-kad su zaljubljeni( ki Toni/CMatija-ali nije sveti-nego amalganski…?)”!
  Možda nerazmuno-ali s’razlogom toplo ti Toni/C.Matijo..preporučujem:”Ne mlati jezikom kao konj zobnicom”(davno neđe reče Blagota Eraković)”!

 2. …”eci peci pec”..blagodarim-olakšali ste mi “rabotu”doobjašnjenja-e ste sebe sami brez tuđe pomoći- izravno /pro/našli u mom komentaru…”Jokšir na…toalet”..na pjeni od mora…Zato popravi vodokotlić i daj svoj doprinos razvoju ekeoligije na naše Crnogrsko more..koje nema obaveze-da trpi vaše obiteljske vonjoveee…..nagone!

 3. Vi , Kotoraninu, ste se zaključali u jedan gradić sa slavnom istorijom koji je bio svačiji, ali ne i vaš, i sa bednom sadašnjicom kojoj vi ogromno doprinosite sa još nekim ljudima koji imaju problem sa kulturom, sa vodom, sa kanalizacijom i sa strujom, a najviše sa načinom razmišljanja,
  Vaš rezidualni dijalekat koji ste vi prisvojili nestaje već čim neko predje par stotina metara dalje uz brdo od Kotora.
  .Kako Vi dozvoljate sebi da mi govorite koliko daleko od nekog “naseljenog mista” ja treba da budem..
  Ja idem kud hoću i cenim slobodu koju su pametni ljudi vekovima propagiral i takodje cenim:
  -prirodno i univerzalno pravo slobodnog krretanja nezavisno od vestackih granica (clan13. Povelje o ljudskim pravima)
  -ideju o zajednickom sopstvenosti planete Zemlje
  -ideju o kosmpolitanskoj etici
  Vi i takvi kao Vi ne treba da govorite u ime Kotora,
  Za vas preostaje da nastavite da dočekujte kruzere da isprazne fekalije pred vrata od Kotora i turiste da kupe neku tricu ili plate da vide zidove grada koje ja sagradio neko drugi da drži Vas i Vama slične, kao naprimer drug Blagoje (ili Blažo, kako bi ga nazvao Dr.Kilibarda), van nekada lepog i civilizovang grada Kotora.

  • Ova jezicarka misli da je ona civilizovana? Pise veliko ,,V” u obracanju, a iz usta joj izlazi ono sto zbori da kruzeri prazne……
   Zamisli sretnes se sa ovom u kaletu ,,pusti me proc” – da se onesvijestis od unutrasnjeg joj tonja…

  • Koja je ovo isfrustrirana osoba koja se javlja kao zapeta puška i nipodaštava sve što joj iz bolesnog mozga dođe do poganog jezika
   Ona, ta škorpija, misli da je kosmopolita, xa,xa,xa
   Smejem se, a plakao bi, kako bješe pjesma Olivera Mandica koji je ljepšim cinio neka davna ljeta pred kafanom Dojmi
   Ovoj što sikce bi toplo preporucio da se lijeci, da utekne iz ovog grada ,,koji nije naš nego kao siroce ceka da ga ONA usvoji i prekroji, jer ZNA tobož sve o njemu i ljudima koji su ga nekad imali, a sad ga u mizeriji koriste
   Njen um je okovao otrov i ovakve osobe su jako opasne i nepoželjne i za porodicu i društvo

 4. …vama ostavljamo-POPASITE (a POPUŠ…. prije toga-I….?) TRAVU ILI SE”I”…selite…”..i v o-vaša briga -“pusta prađedovska želja”-što prihvatamo-kao vaše legitimno pravo na “razmišljanje”-ala mister Mor-otac “utopije”-inače Englez-za razliku od vas koji ste sebe PREPOZNALI u onome redku mog komentara:”a pidgin language”…na naškom raca:”Jokšir”….oliti PATENTIRANI IMBECIL PUN MRŽNJE-prema ovijema “s’brda gore..”kojima -predlažete-“obećavate”(valda kad prerastete u većinu?)…”ISELJAVANJE” ?!
  Uz pozdrav,ipak se nadam da će te konačno u k a b u l i t i-da vi niste potomak onih “rođenih od Adama i Eve-nego “p o t o m a k-četvoronožaca”-koji su sašli sa stabla na zemlju-drito u Krapinu…?

 5. KOJI SE SVE IMBECILI PUNI GNJEVA OVDIJE OGLASAVAJU
  NEKA POPIJU BENSEDIN, POPUSE TRAVU ILI SE I……….
  DA NE PODIZU PAKAO MEDJU OVIM LIJEPIM OBALAMA, JERBO NAS SUNCE OVIH DANA DOVOLJNO PRZI
  AJTE NA REKU BRE, ILI OSTAJTE OVDJE AKO STE DOBRONAMJERNI, SVI POZITIVNI SU DOBRODOSLI

 6. …viđeste li kako se “koprca”-ovaj “ko-tor-injac” potla što je “odslušao” kiticu:…”ubode ga i ostavi ki gov.. na ćedilo-neznanac-kojega su interesovale iste “stvari”/ne/dostojne pažnje”? Ki i njega-“brata muuu… od babina linija-darodavki-dajkiiiii….”? Leleeee?

 7. …o jeziku..nepresušna rijeko/reko oliti RIKOoo/asinusa-(ovih “opismnjenih”- “obrazovanih polupismenih budala”)-A nekada MUKO(ježeva) kojoj nema lijeka/leka ili lika(uticaj gena i nagona-na dijalektiku?)-KOJI su umiSlili da njihove “diplome-bokeškog dijalekta”-ih čine…pandaM “NON FACIUNT MELIOREM EQUUM AUREI FRENI”- koji su umislili da i “ZLATNE UZDE KONJA ČINE BOLJIM”!
  Greška-evidentna(vaša) “opismenjena-opožarena gospodo-s’nagonima predaka–kasnite čitavo stoljeće-na žalost!
  Zato predlažem Moderatoru-odgovornom za “delete”-na ovom Portalu-da sve “komentare” -koji nisu “svezani” za veliki šumski požar(srećom potuljen!) prebace -đe im je i mesto-oliti “izvorišta-presušista”-što su im ostala od predaka obrađena u teme-njihove “žalosne”-retrogradne budućnosti:

  1) “Bokeljska mornarica je tkivo grada Kotora”(objaveljno:25/06/2015);
  2) “HKUD” LADO” u našem zalivu”(objavljeno:14/07/2015);i
  3) “Spomenik u kotorskom Parku Slobode ličio na ….toalet”!

  Vjerujem u istinu-vjerujem u “znanje kapitalaca”-okoćenih u ABlejanju-kontrarevoluciji..prije kvarat i više od vijeka-u Kotoru gradu od starina(nekada)-a danas Gradu od ološi i pestokupljavina(poput ovih “vrlijegoo.. pripovedača”-“a pidgin language”-na naškom raca:”Jokšir”) sa sve osam(4+4) strana od svijeta!
  Svih vjera,nacija,jezičina-pašije nagona!!!!!!

  • Koliko ti umu treba da nešto kao originalno rečeš. Reci kratko ako znaš -recimo ovako:
   jadna sam poveća pantagana!
   ja ću ti dodati samno jednu riječ PIS!

 8. Ako bolje poslušamo čućemo kako se i komadir Mandić nasmijao kad je reko samozapeljnej je uzrok požaru.

 9. Od kad je prase iskrivilo repicu zna se da :Zima-Proljeće-Ljeto i Jesen počinju svake godine u isti mjesec? A od 1973 u istom mjesecu SRPNJU-umjesto srpa svake godine na Donjoj bandi od Grblja počinju “Šumsko-građevinske rabote”-žanje se “suva trava”-ISKLJUČIVO VATROM,koja nije “podmetnuti požar”-nego /za/paljeno suvo “seno”-moj jarane(nije go… no se prase pos….?)! Nota bene-radi razaznavanja čije je zapaljeno-i kome je prodato-i potla-bome eee-bez dozvole /o/građeno i brez plaćenih komunalija(oslobođeno od plaćanja-svaka investicija “preo dva plus jedan..”-koje se ne mogu naplastiti-đe ima/nema DUP-ta po glavama neznavenoga naroda-koji je “izgorio u sopstvenoj-podmetnutoj vatri”-kao takozvana”mentalna konstruktivna greška”- evo vi više od kvarat od vijeka…”Vječni pokoj daruj njemu Gosodine-primi njegovu dušu-oprosti mu njegove grijehe..jer on nije kriv što je glup rođen…i što /iz/gori u Veljim šumskim požarima…”? Đe su trenutno ugroženi čimbenici velje sprdnje-pojanja u pojilu rika (Jaška) na Jazu…đe-za veljega đaola noćas počinje Sea Denis(poznato Kotorsko ime?) f e s t i v a l-gladnih a željnih…? Opožarenih površina-akukulturisanih u intersu razvoja poljoprivrede i prateće mu grane turizma i ugostiteljstva-na Kotorskoj banadi-ševerno od rike Jaške..?

  I na ultimu-(moj)savjet Službi zaštite i spašavanja..vjerujte vašim očima-a ne vašim ušima-jer će vas ti isti “stručnjaci”za prevođenje “voda Tare u Moraču”-nagnati da mislite-da je višedecenijsko “namjensko paljenje”-Donje bande od Grblja-doprinos razvoju turistčke privrede-kroz korišćenje “samozapljivijeg prirodnijeg izvora energije”-koji nemaju nikakve veze sa “suvim senom” i šibicama?

  • Bokeljski dijalekat srpskog jezika je veoma lep i prijatan je za uši, iako je prepun pozajmica. Ali sa lingvinističke tačke gledišta je taj dijalekat je skroz nakaradan sa ogromnim brojem iskrivljenih reči iz svih jezika koji su se ikada čuli na palubama trgovačkih brodova i luka Mediterana i dalje. Medjutim Bokelji i oni noviji doseljenici koji bi to hteli da budu na silu (kao drug Jole) su ponosni na svoj lokalni dijalekat i “rangiraju” jedni druge prema njegovoj upotrebi uz dodatno merilo dužine vremena njihovih porodica provedenih u Boki, jer svi Bokelji su odnekud i odnekad došli, pitanje je samo od kuda i od kada.”Boka” znači “usta” na španskom jeziku, a Boka Kotorska, “usta” od Kotora.Prema toj logici ovaj nepresušni komentator navodno “najpopularnijeg radija u Boki”, drug Jordan Drinjak, koji zahvaljuje “Bogu” sa “f(hv)ala”, i koji hoće da se naziva “Bokez” umesto “Bokelj” bi trebao da se naziva “Ustat”. ili čovek sa prevelikim “ustima” za proporcionalno malo znanje ili preciznije “Lajator” koji ima toliko toga da nam kaže… Ah Bože, zar se i to može (da ti se javno zahvaljuje jedan Jole)?!
   – Da, drug Jole je bivši proleter i komunistički penzioner. koji ispira usta od Kotora i svoja sa “Bogom”, forsiranim bokeljskim dijalektom začinjenim na kraju sa kvazi-latinskim izrekama i rezidualnom gorčinom jednog promašenog čoveka…koji je otkrio “Internet”… i našao sebe…
   Bog nije toliko velik da čuje Joletov vapaj!

   • Jole me ne zanima kao i mnogo toga u životu što smatram nedostojnim pažnje, jer to je gubljenje vremena koje tako brzo prođe…..

    A ti, što misliš da je bokeljski dijalekt nakaradan, bježi što brže i što dalje odavde da tvoje čula ostanu pošteđena nakaradnosti kotorskog govora.
    ,,bokez” – to je kad đilkoši žele da budu bokelji pa im ono Z na kraju vjerovatno bolje zvoni

    Govorite kotorani po kotorski, onako kako se u vašoj familji zbori, ali ne na forcu, ne sa dodatnim ,,začinima” – to je onda loša gluma kroz vaša usta….

    Ljudi i neljudi i među bokeljima i među fureštima, to je druga priča
    Ali ovo malo dijalekta koji je, na žalist u izumiranju, samo nedobronamjeran gost može nazivat NAKARADOM, a mjesto takvom gostu je iza dobro zapatanih vrata, naravno, sa vanjske strane uz poruku da na ta vrata više nikad ne zakuca, a kišat noge može i mimo kotorskog banja…….

    • “Kotorain”, Pretpostavljam da ste hteli napisati “Kotoranin”,
     Vas “jeziički patriotizam” je zapravo smešan, a vaša reakcija je primitivna i drska.
     Ponavljam, bokeljski dijalekat srskog jezika je lep i milozvučan za uši , i čak je i obogaćen deformisanim stranim rečima, ali je svaki dijalekat koji je pun pozajmica “po svojoj prirodi nakaradan” i to je činjenica.
     Jos gora i nakaradnija varijanta je skraćeni i osakaćeni jezik “A pidgin English language” koji je izumljen pojednostavljeni poslovni jezik za Kineze da bi mogli da komuniciraju sa Englezima u trgovini Poreklo reči je u kineskom pogrešnom izgovaranju engleske reci “business”, mada postoji tvrdjenje da potiče od reči za gluba pismonošu “pigeon”.
     Mislim da bi vam taj jezik, “A pidgin language”, odgovarao sudeći po vasem ograničenom razmišljanju …tj.”zapatanih vrata od golubijeg mozga”.

     • sitničavim ljudima, koji i slučajno izostavljeno N navode, nemam što reć’ nego da se kupaju u svom jalu, u svojim uvredama upućenim neznancu i da im samo poželim da budu zdravi i veseli, daleko, daleko , od našeg malog mista……

     • Kakva je ovo jezicarka sto ,,poje o jeziku” ! Ne daj ti ga Boze sa njom se ufatit. Blazena je zmija otrovnica i prelijepa je hIjena zivotinja pri ovoj spodobi i njenom pojanju

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]