Veljko Ćatović: General Marko Ivelić (1740 – 1825)

1

U ovim današnjim vremenima, u kojima je sve prisutna kriza morala poništila sve prave ljudske vrline  ( čast i poštenje prije svega ) lijepo se prisjetiti nekih velikih ljudi koji su ovim prostorom prošli davno prije nas.

Čuli ste za onu slavnu izreku „čast i bruka žive dovijeka“. Ja vam danas na portalu Skale neću pisati na temu „bruke“ jer ćete to naći u dnevnoj štampi i TV Vijestima u neograničenim količinama.

Danas ćemo pisati malo o časti i o velikanu naše prošlosti generalu Marku Iveliću  , grofu iz Risna.

Marko je rođen 1740. godine u Risnu, Mletačka Republika.

Familija Ivelića, prirodno nagrađena urođenim risanskim gospodstvom bila je u tom vremenu dominanta familija u Boki Kotorskoj i šire.

O tome svjedoče i ostaci palate Ivelića u Risnu kao i sačuvani enterijer dnevnog boravka grofa Ivelića koji se nalaze izloženi u pomorskom muzeju Kotor.

( *** Neko je greškom napisao da je to pomorski muzej Crne Gore šta ne odgovara istini .)

Marko je bio izuzetno častan i vojno nadaren čovjek svjestan opasnosti koja je dolazila od osvajačke sile otomanske imperije.

Marko je razumio da se pokrajina Boke i pokrajina Crna Gora ne mogu sami odbraniti od turske vojske , a ovo tim prije šta mletačka republika sama nije mogla da se suprostavi otomanima i bilo je pitanje dana kada bi ih otomani potpuno potisnuli iz Boke.

Marko je u rusko turskom ratu koji je započeo 1768 vidio izvanrednu priliku da Boka dobije snažnoga saveznika.

Stoga se Marko 1770. kao vrstan poznavaoc mora i pomorstva prijavio za službu kod admirala Orlova komandanta ruske ratne mornarice iz vremena Katarine Velike.

Odmah je sa još više od stotinu pomoraca iz Boke imao tzv. „vatreno krštenje“u velikoj pomorskoj bitci kod Chesme od 5 – 7 jula 1770 godine.

Venecijanske i ruske pomorske snage su tada deklasirali rusku ratnu mornaricu i uništili im 22 ratna broda a šta je još važnije demoralisali su otomane.

Bitka kod Chesme 1770

Marko je učestvovao u još nekoliko manjih pomorskih bitaka protiv turaka kao komandant dijela ruske sredozemne flote.

Nakon šta su turci poraženi na moru pukovnik Marko Ivelić je dobio naređenje od ruske vojne komande da borbu protiv turaka nastavi na kopnu tako šta će dizati ustanke protiv turaka po Crnoj Gori i Hercegovini.

Marko je predvodio 12 bataljona crnogoraca u tim ustancima.

Rusko – turski rat je završen 1774 godine i Marko se vratio u Rusiju.

Boka je tada postala integralni dio austrijskog carstva koji su vladali Kotorom od 1797 do 1805.

Naime veliki evropski osvajač Napoleon Bonaparte je kod Austerliza nanio veliki poraz austrijskoj vojsci i pokorio Austriju.

Rusija je taj poraz iskoristila i poslala je admirala Marka Ivelića sa ratnim brodovima da uspostavi vlast u Boki i djelovima Dalmacije šta je Marko i učinio.

Međutim rusima je ratna sreća okrenula leđa pa je nakon poraza kod Fridlanda 1807 ruski car Aleksandar prvi Romanov morao francuzima u sklopu mirovnog sporazuma predati sve teritorije koje je zaposjeo na jadranskoj obali.

Admiral Ivelić se vratio u Rusiju i završio vojnu karijeru sa svojih 67 godina starosti. Sa bojnih polja rusi su grofa Marka Ivelića prebacili u diplomatsku službu.

Došao je kraj i Napoleonovoj vladavini . Početak kraja je bio poraz u Borodinskoj bitci 1813 godine.

Veliku rusku pobjedu su iskoristili i bokelji pa su zajedno sa crnogorcima i englezima protjerali francuze iz Kotora.

Zanimljivo je da je godine 1813 prvi put došlo do ujedinjenja pokrajine Boke i pokrajine Crne Gore i brda. Potpisan je ugovor o ujedinjenju 29.oktobra 1813 – te godine koji je u originalu sačuvan u pomorskom muzeju Perast.

Ujedinjenje Crne Gore i Boke nije dugo trajalo.

U maju 1814 pariški mirovni kongres taj ugovor nije priznao već ga je poništio.

Boka je vraćena na upravljanje Austriji koja je od tada neprekidno vladala Bokom do 1918 godine.

Grof Marko Ivelić je umro u Perastu u svojoj 85 – toj godini života.

Palata Ivelića  je u derutnom stanju a lokalne i državne vlasti ne pokazuju neki interes da se ruševina dovede u red. Postoji veliko interesovanje u Risnu za uređenje objekta ali risanski novac netragom nestaje u labirintima opštinske i državne  vlasti.

1 KOMENTAR

  1. Lijepo da je Skala objavila ovaj moj tekst , a vas dragi moji bokelji pozivam da se nikada ni pod kakvim uslovima ne odričete našeg bokeljskog identiteta koji se svjesno guši. Boka je poznata kao lokalitet gdje živi mirni i ciivilizovani narod ali sa druge strane Boka je istorija od herojstva.
    Zapamtite ako vam oduzmu identitet izgubiti ćete i sve ostalo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]