Veljko Ćatović: Strahote juga (6)

5
Veljko Ćatović

Svjedoci smo velikog pritiska da se podigne cijena boravišne takse u svim vrletima crnogorskog turizma i to sa 0,80 € na okruglih 1,00 €.

Ni manje ni više nego poskupljenje od 25%.

Cijena boravišne takse je ista za sva godišnja doba a neke ozbiljnija kategorizacija turističkih mjesta i ne postoji.

Vjerovatno su politikanti koji su u CG uništili apsolutno svu privredu osim turizma načuli da su hrvati za sezonu 2018 – tu podigli boravišne pristojbe pa sada gost stariji od 18 godina koji provodi  odmor u Hrvatskoj u mjestu “A“ kategorije mora izdvojiti 1,07 € za boravišnu taksu i to samo u glavnoj sezoni.

Jedan euro i sedam centi dnevno.

Uostalom evo u prilogu i tablice koja prikazuje visinu boravišne takse u svim kategorijama smještaja u Hrvatskoj. Cijene su u kunama (1€ = 7,5 hrk).

Visina boravišne pristojbe za 2018. godinu    Boravišna pristojba u kunama po osobi i                                                                         noćenju  1 €  =  7,5 hrk

Razred turističkog mjesta                            Razdoblje

I glavna sezona II predsezona i posezona  III izvansezona

A                                             8,00                    6,00                                   5,00

B                                             7,00                    5,00                                   4,00

C                                             5,50                   4,00                                    3,00

D i ostala nerazvrstana mjesta  4,50                    3,00                                    2,50

Ne mogu vam ovdje prikazati  sve šta treba da ima turističko mjesto iz “A“ razreda jer su zahtijevi brojni.

Jedno od tih mjesta je Opatija, a o kakvom se gradu radi dovoljno je da pogledate njihovo gradsko zelenilo na priloženoj fotografiji.

Toliko bih o hrvatskom turizmu koji je u zamahu i već je dostigao prihode da Hrvatska može da smanjuje svoj vanjski dug.

Smanjili su ga za oko 10% pa su sa 44 milijarde eura vanjskog duga došli na 40 milijardi prošle godine.

Na sljedećoj fotografiji je kolaž slika iz Risna “bisera“ crnogorskog turizma.

Kao šta je poznato Risan je malo mjesto u Boki na teritoriji otužne kotorske opštine gdje vladaju ili su vladali Murta i Kurta podgorički vazali.

Murta je grupacija poznata i pod imenom “Svetovi momci“ i imala je neku crkavicu od pet miliona eura na zalihama.

Umjesto da taj novac ulože u turizam i podignu opštinski BDP ležali su nad tim parama kao kvočka nad jajima te su ironijom sudbine izgubili vlast i opštinska kasa je došla u ruke nesposobnog Kurte takođe podgoričkog vazala.

Kako će to Kurta spiskati vidjeti ćete u skoroj budućnosti.

U Risan neće biti ulaganja iako  najmanje milion eura od zatečenog stanja potiče od risanskih komunalija.

Na sastanku u MZ Risan sa novim vlastima lično sam predložio da se izdvoje sredstva za uredjenje fasade risanskog doma kulture ali jedan četnik iz nove kotorske vlasti mi je kao iz topa odgovorio da bi to bilo bacanje para.

Zbogom pameti.

Poenta ove priče je da Kurta namjerava podići boravišne takse u opštini sa 0,80 € na 1,00 € i tako Risan učiniti znatno skupljom destinacijom od Opatije.

Izračunajte sami koliko četvoročlana familija treba da plati odmor od 1. maja do 30. septembra u Risnu, a koliko u Opatiji.

Prihodi od boravišne takse su inače namijenjeni promociji nacionalnog turizma te ulaganjima u ljetovalište kako bi se gosti tu osjećali ugodnije.

U kotorskoj opštini ti prihodi negdje isparavaju.

Nekih daljnjih komentara i ne treba nego narode razmislite kome ste ukazali povjerenje da vlada i da vam odredjuje sudbinu.

Zadnji je momenat da podržite ideju Boka Bokeljima i počnete sa udruživanjem na gradjanske lokal patriotske liste.

U protivnom partiokratija će nas sve uništiti.

5 KOMENTARI

 1. Habsburg , iskrene patriote nikada nigdje nisu izgubili rat. Vlast je prolazna šta bi bokeški narod trebao znati. Vladali su ovdje mnogi od ilira pa na dalje. Bilo je i prije ilira vlasti u Boki o čemu svjedoče oni pećinski crteži u Lipcima. Naš problem je šta je vlast koju trenutno imamo negdje na nivou one koja je vladala Lipcima u svoje vrijeme. Zato Habsburg organizujte patriotske snage u vašoj MZ i javite kada sakupite bar deset takvih. Biti ćete kontaktirani i umreženi u liniju odbrane Boke od Kurte i Murte.
  A ovi šta jesu na vlasti biti će smijenjeni već 2020 – te pa će neki na biro rada a neki bogami i na robiju. Već sam spomenuo da su brutalno opljačkali novac od risanskih komunalija koji su zatekli u opštinskoj kasi. Varaju se ako misle da zbog toga neće odgovarati pred sudom jer u autonomnoj Boki za krađu i korupciju će se robijati kao u svim civilizovanim zemljama na svijetu.

  • Poznajem mnoge prave Bokelje. Ja sam jedan od njih Priroda njihova je pitoma, nisu navikli na ovaj nivo agresije. Trenutni okupatori su unijeli razdor medju tim istim Bokeljima. Počevši od perioda ratova prije 25. godina. Ranije se nismo dijelili po vertikalama i horizontalama. Sad imamo razne udruge Hrvata, Italijana pa čak i Pljevljaka. Ovih zadnjih ima nekoliko hiljada. Nebitno po kojoj osnovi se dijele, dijele se. Što se tiče patriotizma – to je opasna ideja, jer radi patriotizma, kao apstraktne definicije iracionalne ljubavi prema nečemu nestvarnom, mnogi su ljudi platili glavom. Ja sam svojevremeno pokušao da uradim nešto za očuvanje bar naših tradicija u vidu manifestacija, ali ljigava korupcija i osioni nepotizam sam pronašao i kod istaknutih individua koji sebe smatraju Bokeljima. Na žalost, očijukanje sa vlastodršcima je unosan sport, razne beneficije rastu iz tog taloga zatrovanog fekalijama. Digao sam ruke, takav sistem će su urušiti sam od sebe.

   • @habsburg , moje ime je Veljko Ćatović i ne očekujte da ću imati razumijevanja za malodušnost i ovaj lamento nad Bokom koji ste upravo napisali. Onaj Veljko po kojem sam ja dobio ime je bio predratni pravnik iz bogate kuće Ćatovića koja je između dva rata promijenila 12 automobila. U svom vremenu susreo se sa okupatorskom vlasti trećeg rajha pomognutu domaćim šotokucinima i mucigotima i odlučio se zlu suprostaviti sa braćom Grakalić. Nikolom Đurkovićem osnovali su orjenski partizanski bataljon. Kao školovan čovjek šta se u to vrijeme izuzetno cijenilo puno je neukog naroda privukao u partizane.
    Kada je Nikola Đurković politički komesar orjenskog partizanskog bataljona poginuo Veljko ga je naslijedio na toj funkciji. Kraj rata nije dočekao i sam je poginuo sa još trojicom na gornjem Oravcu 1944. Imao je ravno 40 godina tada.
    Još je dirljivija smrt kurira Radulovića dječaka od 14 godina koji je Veljku nosio poštu. Dijete kada je shvatilo da je upalo u švapski obruč stavilo je bombu u svoju kurirsku torbicu aktiviralo bombu i leglo na torbicu.
    Suma sumarum krvarilo se za Boku ali švabi su dobili nogom u zadnjicu a i puno su kosti ostavili po ovim našim brdima.
    Tako moj dobri @habsburg vidim da ste uljudan i kulturan čovjek ali ja nisam rame za plakanje pa vas molim da mi ne ostavljate te pesimističke komentare na ovim mojim porukama narodu. Budite pozdravljeni.

 2. Treba svima da bude jasno : nema odbrane od ovog ludila. Okupacija Boke od 1992 traje i danas. Drugim sredstvima. Demografija stanovništva je vještački izmjenjena tako da lokalne snage nema. Lokal je kontaminiran. Brdska plemena su pobijedila. Treba se povući u neke sunčanije krajeve i sačekat da najezda plemena splasne.

  • Pa sto cinis onda u URU? Samo sitni licni interes? ”habsburg”- avancao si od djURA, Ljute, Suranja , liberao si ih se? BRAVO KOMPLEKSU !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.