Veoma opasna ideja o novom crtanju granica

1

DUHOVI DEVEDESETIH: Slovenački mediji objavili sadržaj skandaloznog ,,non pejpera“ premijera Janše koji predviđa prekrajanje granica u regionu

Hrvatski Jutarnji list piše, pozivajući se na diplomatske izvore, da postoji mogućnost da je riječ o politici iza koje uz Janšu stoje i premijer Mađarske Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksanadr Vučić, čiji je krajnji cilj prekrajanje granica i stvaranje što bolje pregovaračke pozicije Srbije u pregovorima sa Kosovom

Slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon kazala je juče da je ideja o ponovnom iscrtavanju granica, naročito Bosne i Hercegovine, opasna.

– Ne smijemo ponoviti užasne eksperimente prošlosti, već razmišljati o rješenjima koja će od BiH napraviti funkcionalniju državu – kazala je Fajon komentarišući sadržaj ,,non pejpera“ slovenačkog premijera Janeza Janše, koji su juče objavili mediji.

Upitana o umiješanosti Slovenije u navodnom „non-pejperu“ o budućnosti Balkana, Fajon ocjenjuje da se reputacija njene zemlje brzo urušava.

– Pozivam premijera Janšu da objasni svoje stavove o proširenju EU na Zapadni Balkan i naročito o Bosni I Hercegovini. Nijesam upoznata sa zvaničnim dokumentom. Nijesam ga vidjela, ali vjerujem da nacionalističke ideje cirkulišu i ne bih se iznenadila da neke od njih dolaze iz Slovenije – kazala je Fajon u reagovanju dostavljenom Pobjedi.

U pitanju je već druga reakcija Fajon u posljednja tri dana kojom oštro upozorava premijera Janšu.

Slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je sadržaj nezvaničnog diplomatskog dokumenta ,,non pejper“ koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznijete ratnohuškačke ideje za podjelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom. Sve tri ideje su suprotne Dejtonskom sporazumu, ali i ključnim principima na kojima počiva spoljna politiaka EU – nepromjenjivosti granica.

Kabinet slovenačkog premijera je nakon demantija Janše od prije tri dana – juče saopštio da do daljnjeg neće komentarisati temu „non pejpera“.

MIJENJANJE GRANICA

U dokumentu se ocjenjuje da su poslije raspada Jugoslavije „ostala neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata“, kao i da je trenutno teško zamisliti evropske perspektive Srbije i Kosova.

– Na Kosovu se 95 odsto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije, članice NATO-a i Kosova praktično ne postoji – navodi se u dokumentu.

Dodaje se da bi srpski dio Kosova dobio poseban status, po uzoru na Južni Tirol, autonomnu pokrajinu u sjevernoj Italiji, gdje većina stanovništva govori njemački.

Dalje se predlaže ujedinjenje većine teritorije BiH, entitet Republike Srpske, sa Srbijom što je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom koji je omogućio mir u bivšoj SFRJ.

– Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije – navodi se u dokumentu.

U dokumentu piše da se hrvatsko nacionalno pitanje može riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH, po uzoru na Južni Tirol.

– To bi Bošnjacima dalo nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (slijedeći primjer Turske) – navedeno je u dokumentu.

Dalje se navodi da za sada velika većina Bošnjaka podržava evropski put BiH, ali se dodaje da je „u naglom porastu uticaj Turske i radikalnog islama, zbog čega bi se situacija mogla pogoršati u sljedećoj deceniji“. Članstvo BiH u EU može se u potpunosti isključiti, navedeno je u dokumentu.

Ocjenjuje se da je, u međuvremenu, „prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj uticaj u BiH i Sjevernoj Makedoniji“, kao i da, osim Turske, neki lokalni političari i njihove pristalice „lično imaju koristi od haosa i nefunkcionalnih institucija i da niko nije zadovoljan situacijom u BiH“.

Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke. Prema autorima „non pajpera“, ova „rješenja“ ubrzala bi pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO.

IGRA JANŠE, ORBANA I VUČIĆA

Objava slovenačkog portala izazvala je i reakcije drugih medija. Hrvatski Jutarnji list piše, pozivajući se na diplomatske izvore, da postoji mogućnost da je riječ o politici iza koje uz Janšu stoje i premijer Mađarske Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksanadr Vučić, čiji je krajnji cilj prekrajanje granica.

– Koji su naprosto željeli, preko Janše, upozoriti EU da su nužni radikalni potezi kako bi se brzo riješila postojeća kriza na Zapadnom Balkanu. I ponudili rješenje koje bi maksimalno išlo u prilog Beogradu. Konačno, neke zapadne diplomate navode da je u Srbiji prihvaćena teza da su sve države, od Zagreba, ali bez Zagreba, do Skoplja, privremene. Istu tezu koristi i Moskva kad se govori o većini bivših članica Sovjetskog Saveza, piše Jutarnji list.

Prema pisanju slovenačkog portala, prijedlozima iz ovog dokumenta oštro se protive SAD, Njemačka, Francuska i druge evropske zemlje. Međunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalnog integriteta BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije. Navode da bi to otvorilo Pandorinu kutiju i vjerovatno dovelo do novih ratova.

TRI NON PEJPERA

Prema informacijama portala „Necenzurisano“, posljednjih mjeseci o BiH su postojala tri ,,non pejpera“ u kojima je Slovenija učestvovala na ovaj ili onaj način. Slovenija je, ističe se, podržala diplomatsku inicijativu Hrvatske u vezi sa BiH, a pridružile su joj se još Mađarska, Grčka, Bugarska i Kipar. Grčka i Bugarska imaju svoje interese po pitanju Sjeverne Makedonije, posebno u uslovljavanju njenog daljnjeg ulaska u evropske integracije.

Zvanično nije potvrđeno da je predsjednik Savjeta Evrope Šarl Mišel od Slovenije dobio „non pejper“, ali neslužbeni diplomatski dokument, koji predviđa raspad

Bosne i Hercegovine, pripajanje BiH entiteta, Republike Srpske, Srbiji i ujedinjenje Kosova s Albanijom zapravo postoji, piše Necenzurisano.

Prema njihovim informacijama, dokument pod nazivom „Zapadni Balkan – put naprijed“ stigao je u kabinet predsjednika Savjeta Evrope još u februaru.

Crna Gora u „non pejperu“: Od oduzimanja teritorija do zamaha srpskih nacionalista

Crna Gora se u tri „non pejpera“ ukupno pominje na dva mjesta. U prvom „non pejperu“ se pominje „pripajanje djelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji“ kao prilog tezi o rješavanju albanskog pitanja.

Međutim, u „non pejperu“ koji je objavio „Necenzurisano“ nema tog dijela.

– Zeleno svjetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova s Albanijom dalo bi novi zamah srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u Sjevernoj Makedoniji, dvjema članicama NATO-a – piše u finalnom ,,non pejperu“.

Portalanalitika

1 KOMENTAR

  1. JEDINI LIJEK OVOJ “EPIDEMIJI-SVAKE 3O GODINA RATOVNJA NA BALKANU-JE “OKUPACIJA-ROBOVANJE POD TURSKOM-(POD KIRIJOM)-BAR PET VJEKOVA?!!!
    NIJE OSNIVAČ CRNE GORE IVAN CRNOJEVIĆ-BIO SMETEN KAD JE POTURČIO NAJMLAĐEG SINA STANKA-SKENDERBEGA SKADARSKKOGA I GORNJE ZETE?!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]