Veselin Đuranović upozoravao Tita: SPC je ustanova Velikosrpskog nacionalizma

13
Veselin Đuranović

Prvi čovjek crnogorske Komunističke partije Veselin Đuranović tvrdio je u jednom razgovoru 1970. godine da se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori bavi politikom pokušavajući da bude jedan od kanala jačanja Velikosrpskog nacionalizma.

Primjetan je, kaže on, ignoratski odnos SPC prema rješavanju crnogorskog nacionalnog pitanja.

U nastavku možete pogledati video koji dokumentovano govori o aktivnostima SPC u Crnoj Gori u tom periodu.

Aktuelno.me

13 KOMENTARI

 1. Zaluta li Jole iza kaze Ferda RIBICE?
  Što ćeš tamo, tu abitavaju dujme, jopet
  ti oko mantijaša. Lijepo je znat da si propištâ na sve dizne. Bolje da ideš na ribanje pod feró, možda vidiš i uloviš koju beštiju, pa kod Humca, gradelavaš
  pod rozaklijom !
  Evo počeo je sa radom Marksistički Komitet dok Ti veličaš buržuje,
  kočijašu Glavatičićki.
  Kako si samo destregao onog stojadina, jel’ bilo datula i punjula ?

  • …Pero gudin…BRANI CRNU GORU OD ČETNIKA…I OSTALIH ODPADNIKA KOJI SU JEZICIMA I ZUBIMA DOIBRANO ZAGRIZLI BLIZNICU KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA I NJEGOOG TRIA MoMiIMarvića KOJI SU SFRJ U KRV PRETVORIŠE OD STARE SRPSKE GODINE-1989 DO 21.MAJA.2006 GOIDNE…MAŠALA GUDIN,MAŠALA KONAVLI DUBROVNIK SU VAŠA SUDBINA-VAŠI OBAZI..POTMAKA KOPULADI BEČKIH KONJUŠARA KOJI DANAS STE NA I OKOLO VLSTI U CRNOJ GORI…!!!

   • Ti si bio il figlio della lupo!
    Široke gaće su Tvoja slika i prilika, kašetašu Prčanjski.
    Pasali su Tvoji balli, ragazzo od
    Šponde Prčanjske.
    Ne dolaziš u grad prevrtalo i
    četnički okosniče, pišeš ćitade za Glavatičićane, a oni mahom polupusmeni !

     • Ha, ha , haa, Jole , uskoči u njih, pa prošetaj gradom ka čovijek i dođi da platiš koju turu u Perperu.
      Na kantunu stoji, mala kuća , judi moji, a u njoj Jordan smišlja, koga da oklapi.
      Bereš li šipkove ?

 2. Ništa novo dragi poštivani Basso!…Sve je počelo IV.Plenumom SKJ na Brtijune 1.srpnja/kobni mjesecec?).1966.godine-kad je likvidiran Aleksandar Rankovioć,jedan od rijetkih TITOVIOH SABORACA!!!! Toga dana je ubiena TITOVA JUGOSLAVIJA-a započet je proces UKOPA Jugoslavije koji je trajao do stare srpske godine 1989 godin do ABlejalice-kontrrarevolucije-1989 godine…Zato je dnas lako laprdati-izmišljati i sve drugo…I sledeće,Brioni su djelo Slovenaca i Hvata- i tradicionalista Srbijanaca i Crnogoraca koji su sdušno uklonili Rankovića….! I dnas smo mi đe nam je i mjeto-polsije likvidacije Rankovića….!!! Nota bene-zato ga je TITO i poštedio višega pogroma….!!!! Ali bilo je kasno…Te SPC-te HKC-te Hrvacko proljeće-te izmišljena Raduša 1972 i ostale sramne podmetačine u razbijanju TITOVE Jugoslavije…iliti UMOTVORINE činbenika TVORACA krvave trojne kraljevine 1918 uz svestranu pripomoć-niko ka mi-Crnohoaca…od 1918 do 12.rpnja.1941..i dalje do dana današnjega..!!!!

  • Ajd’ Jordane ne prekrajaj istoriju!
   Raduša je bila, a ustaški teroristi su platili glavama i , ili osuđeni!
   Tebi je testa puna slame i poliistina, ko li Te samo instalirao u ONO , trebalo je i Tebe kao Rankovića micati ranije !
   Ostavi se Brijuna, nikad nije bilo bolje, no tad!
   Što je Tebi starče uštogljeni, ne moš živit mimo ovoga naroda , pokondirio si se Jole. . .
   Što će Tebi priče o srpstvu i srbijanstvu, kao da Ti je ono išta dalo, ili Ti njemu!
   Nema ođe toga, pa i i Ti si neka , makar
   podvrsta Crnogorca – dualnog orla.
   Pola si bjelonja, a možda malo
   crnokljunaš, kako to Buđoni , u nastavcima piše > u “vodokotliću”,
   ima se što od njega naučiti !
   Evo Jole , ode biskup da počine,
   oćeš li i Ti na konklavu , pri izboru
   novoga, možda onega što si ga krio na
   otok !

   • rAZLIKA IZMEĐU MENE I TBEE JE U ROĐENJU-MENE JE RODILA ČISTOKRVNA CRNOGORKA-kTUNJANKA-A NEKA DRUGA FELA TANJEVINA …ŠTO JA KAŽEM DA SE OD SMOKVE MOŽE ISPEĆI SAMO SMOKOVAČA-SMRDUŠA RAKIJA-OD LOZE SAMO lOZOVAČA…rADUŠA JE BILA I OSTALA- BRUKA NAD BRUKAMA…A OD IV. PlENUMA-BRIJUNSKOM OSTACI POKOJNE sfrj…SAHRANENE NA STARU RPSKU GODINU-1989 GODINE DOLASKOM NA VLAST POTOMKA-VAS USTAŠKO ČETNIČKO-BALISTIČKO-cROATI CVIJEĆE-ČIJI PRECI VAM BAZDE OD kOČEVSKIH ROGOVA (ĐE JE AMBASADOR-U SLOVENIJI- MIOMIR MUGOŠA U IME” VAŠE CG”) POLOŽIO CVIJEĆE U JUBILARNOJ 2015 GOINI I ZIDANOIG MOSTA DO U bLAJBURG POD ONAJ SPOMENIK NA KOJEM PIŠE “SLAVA SLAVCNOJ HRVATSKOJ ARMIJI-UZ OKIT ŠAHOVNICE I LJILJANA DRAGI BASSO PODJARMLJENI-PODMAZAN SVAKOM BOJO LA MERDOM….!!!!i DA TI PONOVIM NIJESTE STE SE VI RDII MĐU NAMA-NEGO JA MEĐU VAMA-PA VAS JE LAKŠE DEŠIFROVATI…MRŽNJA TE PRAĐEDOVSKA OKOVALA-PA SE OD GOLOGA STRAHA NE SMIJEŠ NI POTPISAT SVOJIM IMENOM I PREZIMENOM…..!!!!i NA KONCU PONOSN AM N SVE ŠTO SAM KRIJUĆI RADIO-KRIJUĆI OD POTOMAKA ŠPIJUNA SVAKOG OKUIPATPRA-U PROŠLOSTI-ŠPSEBNO ČESTITE KATOLIČKE POPOVE-IZ ČTTIH BOKEŠKIH KUĆA I DRUGIH ČSTTIH KUĆA IZ DALMACIJ-KOJIU BILI TU NALUŽBI!!!! iI NA ULTIMU KAD MOŽEMO OČEKIVATI-OD OSTALE OLOŠI I OD DA SE POTPIŠEŠ NA TE TVOJE BRLJOTINE? I RECI OD KOGA E KRIJEŠ…?

    • Jole čuvam Tebe i dr. od sebe !
     Prinjer sam čojstva, a Tebi ostavljam kabinetsko junaštvo .
     Ti ne znaš, pa i mojizi su katunjani
     nahijski, pa ne kokodakam ko Ti.
     Ne smiješ se živ čut kad Ti se probude ženska čeljad . . .
     Što izmišljaš priče, koje nikoga ne interesuju, nema više šunjanja i njuškanja, sve je on line.
     Nisi odavno u komunitadu bija, svrni preko Šuranja na malo bijele kave u Perpera, da se siti ispričamo i nasmijemo, Tebi u
     širokijem čakširama.
     Nećemo o istoriji, koju slabo pamtiš.Neki od onizijeh “australijanaca” ustaških, imaju
     rođake u Dobroti!
     Jesi li možda to obrađivao???
     Ne znaš Ti ni po mise.
     Skuvaj rovito jaje, vakat je …

     • …IZA KANTUNA KUĆE /PORUŠENE POTLA ZEMLJOTRESA/ bLAGOTE vUKOVA…ĐESE bASSO U ARIJU MOŽE SRESTI – I TAKO SVE DOK NE IZAĐEŠ IZ ULICE DO GVOŽĐARE…? zBORA NEMA “FETIVI KANTUNAO..ĐE SE PRAZNE ZA 40 CENTI DA MANJE VONJAJATE..SVE SI NAPISAO SAMO NE SVOJE IME I PREZIME..OD KOJEGA BJEŽIŠ KAO ĐAO OD KRSTA.. ZAŠTO I ZBOG KOGA BJEŽIŠ? NIJE ATI OD PRDAKA I TVOJEGA UČINKA U DRŽAVU-ZA KOJU TVRDIŠ DA NEMA VIŠE ..ŠUNJANJA I ŠUNJAVACA(ŠPIJUNA I ŠPIJUNAŽE)..NE.NE BIŠE MA NI MANJE…SAMO ŠTO SU VAS MODERNIZOVALI “ONLAEJETE LILAJETE-..NASTAVLJAJUĆI TRADICIJU PREDAKA..OD KOJIH SU MNOGI BILI NA MOJIM SPISKOVIMA…”SPOLJNIH SARADNIKA”-U DOSTAVI PODATKA ..DA NEBI REGRUTI “ZALUTALI U SPECIJALNE JEDINICE”…I DNAS NIKO KA TI-VI..BLEJITE POD TUĐIM IMENIMA..SAMO FALI DA KAŽETE OD KOGA I ZAŠTO SE KRIJETE?…DRAGI Basso…NIESI SAM ! IMA VAS KA SMETA I VONJA U UIICU OD KUĆE SA KANTUNA DO GVOŽĐARE….POITAJ I POTPIŠI SE -ISKAŽI ČOJSTVO I JUNAŠTVO OVIJE TVOJIJE “KANTUNJALA-ŽBIROVA SVAKOG REŽIMA I OKUPATORA…DO DANA DANAŠNJEGA…TO JE SPAS I BUDUĆNOST VAŠE DZAMADAN DZAMAHIRIJE LIPI Basso..ROGO ŠUNJALO ONLAJETE LI LAJETE…KA INTAKANI KUČKI PRAJD-JEVROPA ZDAJ!!!!

    • Opaaa, opet Jordan po arhivi
     tumara!
     Jesi li pronašao kojeg moljca ili bakulu?
     Pogledaj i na šufit, možda si zaboravio što si sklonio, zato si Ti onu močugu od kazme nosio, da kopaš arhivu u brdo!

     • ..GOSPAR Grujo…NAŠAO SAM I MOLJCE I BAKULE?! DOK JE TEBE-Bassa I KOMPANIJE SA KANTUNA OBURDANE KUĆE BLAGOTE VUKOVA..IMAI BIĆE VAS DOK LE GOD SE ČUJU VONJI OD KANTUNA DO GVOŽĐARE…..

 3. Velika je to družina, sa pastvom kao agenturom. Obilaze sve, kao kobci, pozivaju na kafe, da ispipaju što ko radi i misli! To su naše komšije, kumovi,
  rođaci – te se informacije i ćakule ,
  slivaju u SLIVNIK – TJ. S P C !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]