Veselinka Šćepanović: Verige65 na Turskom rtu izgrađen u skladu sa zakonom

11
nekad i sad

Nakon izgradnje ekskluzivnog objekta na Turskom rtu, oglasili su se mnogi mediji sa približno istim interpretacijama u kojima se navodi da je Verige65 izgrađen mimo zakona, bez dozvola i saglasnosti i da je predmet razmatranja Specijalnog državnog tužioca.

Pritom, niko nije ništa pitao investitora.

Danas se saopštenjem za javnost,  u cilju istinitog i potpunog informisanja javnosti oglasila, Veselinka Šćepanović, izvršna direktorka “Hefesta” d.o.o.

Saopštenje, koje prenosimo integralno pokazuje drugačiju priču od one koju su plasirali pojedini mediji.

U više navrata, navodi se da je u Specijalnom državnom tužilaštvu u toku izviđaj o zakonitosti procedure davanja u zakup zemljišta na lokaciji Turski rt. O ovome, nemamo informacije od nadležnih institucija, i ako jeste s punim povjerenjem u državne institucije Crne Gore očekujemo rezultat izviđaja.

Istovremeno, smatramo apsolutno nezakonitim da lokalna uprava u Kotoru ne postupi u skladu sa Zakonom o turizmu i u roku od 15 dana odgovori na zahtjev investitora za dobijanje odobrenja za rad, pa i mogućnost izdavanja fiksalnog računa.

Jer, član 95 Zakona o turizmu je predvidio da se ukoliko nedležni organ ne odgovori u predviđenom roku odobrenje smatra dobijenim.

Dalje, želimo da objasnimo da “Hefesta doo” nije bila jedini, a time ni privilegovani, učesnik na tenderu koji je JP „Morsko dobro“ raspisalo za korišćenje predmetnog zemljišta na lokalitetu Turski rt.

Na tenderu od 29. 02. 2016. godine kao ponuđač, pored naše kompanije, učestvovala je gospođa Tamara Vulović.

Gospođa Vulović, supruga je Špira Vulovića – potpredsjednika Opštinskog odbora Demokrata Crne Gore za opštinu Kotor.

Početna cijena na toj licitaciji bila je 9.007 eura.

Gospođa Vulović je učestvovala u nadmetanju do cijene od 16.107 eura i nakon toga odustala, omogućivši tako našoj kompaniji da za licitacioni korak koji je iznosio 100 eura više bude pobjednik i kvalifikuje se za realizaciju ove investije.

Na ovaj način smo u transparentnoj proceduri dobili šansu da se bavimo biznisom koji su ponudile nadležne institucije Crne Gore.

Nekad i sad

Konstano se potencira da novoizgrađeni privremeni objekat devastira prirodnu obalu i područje svjetske prirodne i kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Fotografije koje dostavljamo, najbolje demantuju kako je zapravo izgledao ovaj prostor i za koje namjene je korišćen.

Ako je odlagalište starih automobilskih točkova, prodaja džempera i ćilima sa hauba automobila ukrašenih fotografijama Ratka Mladića izraz brige za prirodnu i kulturnu baštinu Kotora i UNESCO-a, a vrijedni i moderni privremeni ugostiteljski objekat i oplemenjavanje njegovog okruženja devastacija prostora, onda su sve riječi razjašnjenja suvišne.

Dodatno, nameće se i pitanje kako to da predstavnicima Demokrata Crne Gore u opštini Kotor nije bilo ništa sporno u namjeri gospođe Vulović, supruge Špira Vulovića, potpredsjednika Opštinskog odbora Demokrata Crne Gore za opštinu Kotor, da u slučaju dobijanja tendera ona bude ta koja će izgraditi objekat upravo na ovom lokalitetu.

Svi objavljeni tekstovi temelje se na optužbama i argumentaciji Demokrata Crne Gore, i kotorske vlasti, a kako bi se zaštitila prirodna i kulturna dobra grada Kotora.

S tim u vezi, podsjećamo da je samo do prije neku godinu na ovom istom mjestu prodajno- uslužni punkt imao ranije pomenuti potpredsjednik Demokrata Crne Gore za Opštinu Kotor, gospodin Vulović.

Gospodin Vulović je ujedno i zaslužan za nelegalno postavljanje 17 stubova za prenos električne energije, koji su potpuno van funkcije i u njegovom privatnom vlasništvu.

Uprkos  dozvoli  od  nadležnog  državnog  preduzeća  Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS da na ovim stubovima postavimo instalacije za elektrosnadbijevanje, u tome smo bili onemogućeni.

Naime, za ustupanje istih, gospodin Vulović nam je tražio 25,000 eur, dok je realna vrijednost 2,250 eur, odnosno 150 eur po stubu, na osnovu zvaničnih informacija dobijenih od CEDIS-a.

Iako smo bili u mogućnosti da postavimo dodatne stubove, pored nelegalno postavljenih od strane gospodina Vulovića (shodno informaciji dobijenoj od Direkcije za saobraćaj), isto nijesmo željeli da učinimo već smo se odlučili za višestruko skuplju soluciju provođenja podzemnog kabla za napajanje lokacije električnom energijom, a sve sa ciljem da ne narušimo izgled lokaliteta i pogled na Boku. Ipak, voljeli bismo da znamo da li bi prostor bio manje ‘’devastiran’’ da je zapravo plaćeno traženih 25,000 eur.

Na koncu, radi opšteg razumijevanja, ukazujemo i na neistinu da je odlukom JP Morsko dobro i turističkom valorizacijom  ovog prostora omogućena gradnja na „do  tada netaknutoj padini Turski rt“.

Jednostavnim uvidom u arhivu lako je ustanoviti da je još u XVII vijeku na tom lokalitetu bilo više objekata za stanovanje.

O tome svjedoči i Coronelijeva karta iz XVII vijeka na kojoj su jasno prikazane 4 kuće na ovom pojasu, a koju možemo dostaviti i na uvid.

Mape - Koroneli

Kao ozbiljan i posvećeni investitor, smatramo ovakvo pisanje i djelanje određenih opštinskih organa neprimjernim i štetnim po poslovanje, a javnost obmanjenom jer nemaju prave informacije.

Nama se nameće i pitanje čime je zaslužen ovakav odnos prema posvećenom i ozbiljnom investitoru koji je Turskom rtu vratio i zasluženi izgled, a sve u skladu sa važećim zakonima, saopštava u reagovanju za “Hefesta” doo, izvršna direktorka, Veselinka Šćepanović.

11 KOMENTARI

 1. Zanimljiva je demokratija Demokrata.Nema price o devastaciji da je njihov aktivista dobio na tenderu ali se bruka dize zbog drugih.po istoj demokratiji vladaju i prizn izbore dje su pobijedili ali udruzeni a ne sami kako kazu a ne priznaju tamo dje su lose prosli.koji su to genihslci

 2. r na ovoj karti se “stvarno” vide kuće. Vjerovatno od 190 kvadrata i sa zaklanjanjem svetionika koji je možda ta jedna kuća

 3. Svi koji kritikuju Verige prvi ce poci tamo da popiju barem kafu.Ovo mjesto mnogo bolje izgleda i lijepo je uklopljeno u prirodni ambijent.Jos da obloze kamenom onaj potporni zid i to je to.Kotor kao i sva mjesta na svijetu moraju se razvijati,siriti i gaditi.Ne moze ostati ko da smo u srednjem vijeku.Nego bi bilo bolje da resavaju ove bedeme dok se moze sto rijesit,jer je ono ruglo koje turisti svakodnevno gledaju u cudu.-

  • ..reci ovoj kotoranki-da bidne strpljiva-jer joj ne mogu preko noći skrojiti i sašiti samar..jer i nije tako kratak put do Turskoga rta na Verigma-đe prestaje civilizacija-na putu za Jevropu via Heceg Novog i Debelog Brda-đe ste išli i skakali na one krave u Konavle-s’jeseni 1991 godine..?!

 4. SVAKA ČAST ZA IZGRAĐENI OBJEKAT A GOSPODIN VULOVIĆ BI STUBOVE DA PRODA ZA 25000 E E SRAMOTA JEDNA . A KOSTALO GA SVE UKUPNO MANJE OD 12500 E ….HM…DA LI JE TO ONAJ GOSPODIN STO DONJE GAĆE SUŠI NA STUB OD STRUJE ?

 5. Treba biti realan i iskren po meni objekat je uljepsao Turski rt svakako da je ljepse sjesti i popiti kafu nego gledat onaj kic sto se prodavao na asvaltu i kolima . Medjutim ima i druga strana price i tacno se zna da niko nije mogao graditi osim brata Premijerove prijateljice , Crna Gora je mala sve se sazna kad tad to je sustina price . U Kotoru najveca Taxi udruzenja drze Kriminalci iz Niksica kad su Kotorani aplicirali lagano su odbijeni pa sada trpimo Haos jer dovode momke koji tek poloze da nas voze . Dok god budemo cutali bice nam tako manje vise sve drze e da je zakona

   • Bila je licitacija i supruga gops.Vulovića je udustala od dalje dražbe za valorizaciju pomenute parcele na Verigama.Tu prestaje sva priča,o počinje trakalica Demokrata.Neće graditi podhodnik( a DPS im ostavio kasu grada u plusu 5 miliona €),neće da izdaju upotrebnu dozvolu objektu koji je na ulazu u opštinu,i stvara mnogo bolju sliku komunalnog reda u gradu u koju turusti dolaze (Turski rt),itd.

 6. Teško tome ko više voli da čuje želje koje mu isporučuju uši-ne vjerujući svojim rođenim očima! E da, papir trpi sve ali ne postiđuje…davno reče jedan mudri Latin.?! Jopet “p0d sujmom” Specijalno tužilaštvo…? Mičite ovoga Katnića-dako ondarake narod pogleda…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].