Vesna, cipela ti desna a namjera uska…

11

Nijesam izdao ni svoju crkvu ni svoj narod, nekome se pravdao premijer Krivokapić, svjestan valjda da broji sitno na mjestu događanja bruke i sramote koju Crna Gora nije zapamtila od postanka. Bar da se tu zaustavio i da nije nastavio da lupeta očigledne gluposti i javne laži, moguće da bi lakše podnio sam sebe. Ali, to bi značilo da ova horizontala nije ona koju je crkva namjerila, da čuva i sačuva njene interese makar jedan cio mandat. I dovela je na čelo nečega čemu se civilizacija otvoreno smije.

Zna li Krivokapić kako zvuči kad saopšti da je zadatak eksperta u Vladi da sprovodi i afirmiše aktivnosti, zasnovane na bazi stručne kredibilnosti, a ne partijskih interesa. Pa se zajedno pokažu na kolektivnoj fotografiji.  A još kad doda: Moramo se konačno distancirati od modela partitokratije, koji je zastupao prethodni režim.

Očigledno, ova društveno-vjerska pojava nema pojma što se dešava u državi u kojoj glumi izvršnu vlast, nesposobnu za bilo što drugo do činjenja  direktne štete Crnoj Gori i njenom narodu.

Ili je možda istina sasvim drugačija. Ona, ako se analizira hladnije glave, dovodi do Vesne Bratić. Reklo bi se, kome je to ona važna?
Neznavena, neobrazovana doktorica nauka, bar kad je Crna Gora u pitanju, njena istorija, tradicija i kultura nad kojom se iživljava, ministarka ipak nije dovedena slučajno. Upravo je neznanje, poduprto snažnom četničkom ideologijom, koja će joj omogućiti da se ruga državi koja joj je dala formalno obrazovanje, hljeb i uz hljeb pogaču, obezbijedilo prolaz ženi četniku, kako je sama za sebe s ponosom tvrdila, da bude danas to što jeste. Reogranizacija školstva u  njenoj režiji je reorganizacija zdravog razuma i normalne svijesti.

Ova je žena četnik dovela drugu ženu četnika na mjesto vd direktorice OŠ „Jugoslavija“ u Baru. Na taj način joj je zahvalila za sva ona zlodjela nad đecom za koja bi, da je bilo pravde u državi, odrobijala pošteno. Jer, u đecu se kunemo. Vidimo koliko iskreno!

Pa ipak, nije uspjela da je zadrži. Morala je da joj nađe manu, a znala ih je unaprijed, baš kao što zna i vlastite, kako bi je poslije dana vladavine smijenila.
E jadnoga li jada ekspertskog čudovišta  ekspertskog Krivokapića. Kako to biva u zakonu vladavine deMbila, sada će Bratićka, preko njenog ministarstva, a ne ona lično, razumije se, krenuti u sakaćenje Višnjićeve.
Prvo se oglasilo Ministarstvo prosvjete koje je saopštilo da su se u slučaju Višnjić pojavili materijali opscene prirode, i da će ispitati  slučaj. Da bi sve bilo jasnije čitalačkoj publici, jer ima i onih koji još ne znaju što znači OPSCEN, mada bi mogli iz samog lika i (ne)djela to dobro da protumače, radi se najkraće o izrazima:  ružan, bestidan, neukusan, bludan, sramotan.

Dakle, danas je moguće da je sve ovo što piše(opscen) išćerana učiteljica Višnjić, a nije juče, kad je bila itekako kvalifikovana da je Bratić postavi na čelo škole čiju je đecu vodila na litije i raznorazne molebane. Višnjić, koja je poslije dvadesetak sati ponovo išćerana, ovoga puta od strane one koja je imala trajnu namjeru da je trajno ustoliči na mjesto rušitelje ove ugledne barske škole, sad mora da istrpi sve direktne i bočne udare svog četničkog idola. Tako to funkcioniše kod ove družine. I onda, drugi su krivi, a ne oni. Smiriće se raja. Nema više protesta kao da glodari ništa do sad nijesu oglodali. A jesu, slažete li se maso?

Cijenu je platila Višnjić, a svi ostali koji su smijenjeni biće zaboravljeni. Mnogi od njih su već sami zaboravili. Posebno kolektivi koji su se u te iste smijenjene doskora zaklinjali.

Nastaviće se sječa. I treba kad oni koji bi morali da progovore mogu da odćute ovakav ministarkin zaključak: Pojedinci koji su osramotili prosvjetu besramno negoduju na moje zakonske odluke.

Pa valjda je i njoj jasno da je upravo ona taj besramni primjer koji sramoti prosvjetu ali i nauku, kulturi i sport svakoga dana. Od jutra do sjutra. Ili možda nije, jer da jeste, onda bi to bio znak da je u stanju da razmišlja, a ako je tome sklona, onda ne bi činjela ovo što čini. Zamršeno, nema što.

Krivokapić reče: Moramo se konačno distancirati od modela partitokratije, koji je zastupao prethodni režim. Kako Zdravko? Tako što ćete dovesti vreću svojih i posijati ih đe god se primit mogu. Nije važno koliko su stručni. Važno je samo da su eksperti.

E moj Zdravko!

-Nijesam izdao ni svoju crkvu ni svoj narod, kazao je na početku priče premijer. Ali nije bio jasan o kojoj crkvi i čijem narodu se radi? Svakako ne o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi a ni Crnogorcima. Ni jedno ni drugo, prvi čovjek izvršne vlasti ne priznaje. Možda mu je teško reći da je u pitanju i crkva i narod susjedne države. A tamo ne može, kakvog li apsurda. Ne primaju ga. Neće ga ni ovamo, pa je sve očiglednije da mora da ode. Prosuće se i Bratićka i njena reforma uništavanja crnogorskog školstva.

Bože daj  što prije.

Da ne ispašta više toliko puta izranjavana ali ponosita Crna Gora.

Slavko Mandić

11 KOMENTARI

 1. Komentare objavljujete kao neki žnj radio, a nijeste to! Ne radite tako, dobronamjerno i sa poštovanjem.

 2. Zastiđe, bestijalnost i nagrđe jedne protuve, zajedno sa njenim mentorom ogrezlom pjandurom što bruka svoj narod i svoju grudu, đe god stigne izlapijela drtina…

 3. Ovo je strašno.
  Danas imenuje;śutra razrješava.
  Ne zna što čini više…
  Ovo je u stvari sjajno da pokaže svu ekspertsku veličinu jedne i druge persone.

 4. Vesna, Vesna, cipela ti tesna, cipela ti uska, baš si prava guska.
  Mala pjesmica iz djetinjstva, Zna li je Vesna , ministarka ?
  Jeste da su guske spasile Rim, ali ovo je Crna Gora i trebaće nešto mnogo više.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.