Vesna Vučković: Migracioni procesi uslovljavaju jedan od oblika organizovanog kriminaliteta trgovine ljudima

0
zahvalnice prof. dr Vesni i prof. dr Branku Vučković

Prof. dr Vesna Vučković

audio: prof. dr Vesna Vučković

Na poziv organizatora Pravnog fakulteta za privredu i pravosudje Univerziteta “Privredna akademija“ u Novom Sadu, prof. dr Branko Vučković i prof. dr Vesna Vučković, učestvovali su u radu XIII Medjunarodnog naučnog skupa “Pravnički dani – prof. dr Slavko Carić“, koji je održan od 22. do 24. septembra u Novom Sadu, na temu “Usaglašavanje pravne regulative sa pravnim tekovinama Evropske Unije“.

Tom prilikom prof. dr Branko Vučković i prof. dr Vesna Vučković, podnijeli su zajednički referat pod naslovom “Uticaj migracija na trgovinu ljudima”.

Migracije se smatraju jednim od najznačajnijih pitanja današnjice.

Potreba za boljim životom uslovila je da migracije često dobijaju svoj drugi oblik, da iz legalnih prelaze u ilegalne a krijumčarenje migranata danas postaje sve unosniji posao i predstavlja posebna oblik organizovanog kriminala, podsjetila je za Skala radio dr Vesna Vučković, prenoseći akcente zajedničkog rada sa Brankom Vučkovićem.

“Trgovina ljudima kao organizovana djelatnost organizovanog kriminaliteta obezbjeđuje veliki profit i trgovci ljudima shvataju svoj posao ozbiljno, profesionalno. Često se koristi i ekstremno nasilje za održavanje reda. Mreže kriminalnih grupa regrutuju i transportuju žene iz jedne u drugu zemlju, ali ne samo žene. Sve više, danas i djecu”, kazala je Vučkovićeva.

“Globalizacija siromaštva uslovljava kretanje stanovništva velikih razmjera. Ono uslovljava globalnu krizu migracija, odnosno nemogućnost zemalja domaćina da apsorbuju strane migrante. Danas smo svjedoci velikog broja migranata i prelazaka iz jedne države u drugu. Usljed migracionig procesa koji mogu da budu i legalni i ilegalni dolazi do pojave jednog od oblika organizovanog kriminaliteta trgovine ljudima koja dana zaokuplja sve veću pažnju. Na međunarodnom planu danas se vodi efikasna borba protiv ilegalnih migracija, protiv trgovine ljudima kao oblika organizovanog kriminaliteta ali za ovu uspješnu borbu trebalo je i treba stalno preispitivanje kako preventivnih tako i represivnih mjera u cilju suzbijanja ove negativne društvene pojave”, zaključila je Vučkovićeva.

Ukupno je na ovom naučnom skupu podnijeto 30 referata koji su objavljeni u Zborniku radova.

Vučkovićima je predsjednik Organizacionog odbora ovog medjunarodnog naučnog skupa, prof. dr Milorad Bejatović, prodekan za nastavu, uručio zahvalnice, za učešće na međunarodnom skupu i za doprinos razvoju pravne nauke.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]