“Veština sinova ovoga sveta”

1
Sahrana episkopa Milutina 1. IV 2020.

Osvrnućemo se na izjavu koju je sveštenik SPC, protojerej – stavrofor, Vladimir Vukašinović dao srpskim medijima, a koju su juče prenijeli i mediji u Crnoj Gori. To smo dužni uraditi zbog crnogorskih građana koje njegova izjava može dovesti u zabludu.

Vukašinović je izjavio da je pokojni Arhiepiskop beogradski i mitropolit Srbije, gospodin Irinej otišao u Podgoricu na sahranu Episkopa banatskog u egzilu, gospodina Amfilohija po svojoj arhipastirskoj dužnosti.

On je naglasio da Irinej: “nije išao u Podgoricu zbog političke obaveze ili socijalne taktike – to su veštine sinova ovoga sveta, već po svojoj arhipastirskoj obavezi, da molitveno isprati i sahrani svoga brata hristoslužitelja”.

Koliko je to tačno može se viđeti na primjeru sahrane pokojnog Episkopa valjevskog, gospodina Milutina, koji je takođe preminuo od posljedica korona virusa, a na čijoj sahrani nije bilo ni Irineja, ni drugih značajnijih vladika SPC. Episkopa Milutina je na vječni počinak ispratilo 5 sveštenika, a 20-ak vjernika okupljenih ispred crkve su preko razglasa slušali opijelo.

Politička pozadina prisustva predstavnika srpske države, vojske i crkve na sahrani gospodina Radovića u Podgorici je neupitna i ne može se osporiti bilo kakvim izgovorima.

Valjevo je u Srbiji. U Srbiji će i ostati i nije ga potrebno posrbljavati. Valjevo nema Lovćen – simbol slobode malog prijateljskog naroda koji treba oskrnaviti i upodobiti svojim velikodržavnim interesima. Zato je sahrani vladike Milutina prisustvovalo samo nekoliko sveštenika nižeg ranga. Ostali su čuvali svoje zdravlje od zaraze.

Želja za uništenjem Crne Gore, koju SPC javno demonstrira, je bila jača od brige za sopstvenim zdravljem i zdravljem građana Crne Gore i zato su svi barjaktari velikosrpske ideje bili okupljeni oko Amfilohijevog mrtvog tijela.

Vrh SPC je iskoristio Episkopa Milutina da blagoslovi potapanje Valjevske Gračanice – srpske svetinje stare 6 vjekova, pa su ignorisanjem njegove sahrane pilatovski oprali ruke od njega, obilježavajući ga kao jedinog odgovornog za taj čin.

Amfilohija su iskoristili u političke svrhe – gurnuli su ga da brani crnogorske svetinje od Crnogoraca i zato ga suprotno kanonima proglašavaju svecem svoje mrziteljske ideologije.

Bog svakog voli jednako, a SPC se rukovodi svojim interesima, pa je Milutina ispratila tiho, a Amfilohija teatralno.

Na kraju valja naglasiti da je gorepomenuti sveštenik SPC Vladimir Vukašinović optužen za višestruko silovanje studentkinje Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. O njemu nećemo trošiti riječi, ali bi mediji trebali obratiti pažnju na ličnost govornika i na sadržaj govora prije nego što nečiju izjavu serviraju crnogorskoj javnosti, kaže se u saopštenju Episkopije kotorsko-primorske Crnogorske pravoslavne crkve, dostavljenom Skala radiju.

1 KOMENTAR

  1. ..U BOGA NE VJERUJEM!!! NE RADI BOGA(DA GA IMA-PA ZAR BI BILO OVOLIKO “#ĐŽUKELA-U ČAPRI LJUCKOJ”(?)-NEGO RADI ONIH KOJI SE U BOGA KUNU-A RABOTAJU ONO-ŠTO IM SRCE ŽELI?!..PA SE U TIM TRENUCIMA-SJETIM ŠTO SU NAŠI “DANŠNJI VJERNCI”-RABOTALI… OD KONAVALA -DUBOVNIKA I DILJE -DILJEM “ATEISTIČKE JUGOSLAVIJE”…SLAVEĆI BOGA I BJEGOVU MOĆ? ALI U TIM “MOJIM UNUTRAŠNJIH PRLAMANJIMA”SJETIH SE PRIČE-PRIČA IZ MOG PRČANJSKOG DJETINJSTVA…KAD SU LJUDI ZBORILI-ZA POJEDNCE-POJEDINE SAHRANE…:”DA JE NARODA BILO-KOLIKO JE ZAMIRITAO-ILITI ZARADIO UMRLI-ZA SVOGA ŽIVOTA?..

    I NA KRAJU PITANJE….:”ZAŠTO SU DANAS SVE CRKVE PUNE “VJERNIKA”-KAO NEKAD “ŠPIUNIMA-U DOBA VLASTI “(NE)VJERNIKA”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]