Veštiti i nove vešte, svi na fešte, svi na fešte!

2
koncert Gradske muzike Kotor

Sa koncerta Gradske muzike

sa koncerta

Đenisi i bombardine pravo do srca Kotorana u prepunoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” sinoć uz zvončiće, Štrausov Radecki marš i neminovnim taktovima kola Bokeljske mornarice, podigli su pretprazničnu atmosferu.

Tradicionalnim koncertom kotorske Gradske muzike, pod dirigentskom palicom Daria Krivokapića sinoć je svečano otvorena manifestacija “Od Božića do Božića”, koja, kako je kazao Aleksandar Stjepčević, gradonačelnik Kotora otvarajući ove fešte, predstavlja spoj tradicije, načina života i kulture sa modernim muzičkim žanrovima.

”Ovaj projekat je zavrijedio pažnju gradske javnosti i turista, a time i pokroviteljstvo Ministarstva tuizma i održivog razvoja Crne Gore”, kazao je Stjepčević.

Mirza Krcić, direktor Turističke organizacije je naglasio tradiciju Gradske muzike koja traje 177 godina kao posebnu emociju Kotorana.

On se zahvalio NTO i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, brojnim sponzorima, Kulturnom centru “Nikola Đurković”, kao i Komunalnom preduzeću Kotor, koje će o svom trošku očistiti gradske ulice i tako pomoći manifestaciju.

Ove fešte organizuju Turistička organizacija i Opština Kotor u saradnji sa NVU “Karampana” i Međunarodnim festivalom pozorišta za djecu.

Gosti koncerta bili su ženska klapa “Incanto”, prof. Goran Ševaljević – harmonika, flautistkinja prof. Tamara Knežević Kovač, Filip Kovačević – saksofon uz klavirsku pratnju prof. Lidije Molčanov, a program je vodila Iva Kernec.

Gosti Gradske muzike Kotor bili su i kolege iz Tivta, Đenovića i Budve, Sinfonijskog orkestra Crne Gore i Vojnog orkestra.

Koncert kotorske Gradske muzike se na žalost i ove godine održao u ledenoj dvorani Kulturnog centra “Nikola Đurković” koji je sve učinio da se publika osjeća prijatno uz zvuke muzike koja zahtijeva otmenost i poseban odnos prema tradiciji staroj 177 godina.

Vlast bi morala da prepozna prioritete i da opredijeli konačno značajnija sredstva za ovu Javnu ustanovu koja je kulturno jezgro oko koga se sve u Kotoru vrti.

Na taj način se ne bi dogodilo da na Novogodišnjem koncertu publika dolazi u gunjevima, jaknama, kapotima, ogrnuta svim i svačim.

Kada nema otmenosti, nema ni odgovornosti publike koja je, bez obzira na to pokazala ljubav prema muzici koja, na žalost ima sve manje poklonika u gradu čija je Gradska muzika prije ravno stotinu godina svirala na bečkom dvoru.

Gradska muzika po tradiciji
Mirza Krcić, direktor TO Kotor
predsjednik Opštine Kotor Stjepčević otvara manifestaciju
Klapa Incanto
Filip Kovačević - saksofon uz klavirsku pratnju prof. Lidije Molčanov
prof. Goran Ševaljević harmonika, flautistkinja prof. Tamara Knežević Kovač
neizostavne mažoretke "Fešta" za kraj koncerta
prepuna dvorana

2 KOMENTARI

  1. Svaka čast za ovaj komentar Skali koja reče ono što drugi neće a gunduraju svi poslije i iza leđa.
    Zato vas volim a zato vas opet mnogi kritikuju jer im se to baš ne dopada ali vas ne propuštaju slušati i čitati. Sretna vam svima Nova i Božići. Živjeli!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]