Vido Drašković: Kotorski DPS produžio vladavinu Jokiću i njegovoj koaliciji

9
Vido Drašković

Vido Drašković

Opozicioni kotorski DPS je, nedolaskom na 17. sjednicu Skupštine opštine produžio vladavinu predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću i koaliciji na vlasti, odnosno ovoj komediji  koja već dugo traje na kotorskoj političkoj sceni, kazao je za Skala radio Vido Drašković, predsjedenik OO Liberalne partije CG – Kotor i odbornik u kotorskom parlamentu.
On je podsjetio da je Jokić usljed nesloge u vladajućoj koaliciji i nemogućnosti organizovanja skoro šest mjeseci nastavka  Skupštine, na svoju ruku donosio odluke, raspolagao sredstvima građana bez programa i planova i za njega Skupština i nije važna.
Da su odbornici  DPS-a došli na pomenutu sjednicu na kraju decembra, a nakon izjašnjavanja  SDP-a, Jokićevog  koalicionog partnera, da oni neće glasati, kao i što i nijesu, za njegove odluke uz obrazloženje da ih nije donio po zakonu, 14 Jokićevih  odluka se ne bi izglasale.
Prema mišljenju Draškovića sve se više steže omča oko vrata grada Kotora jer, bez života u starom gradu, Kotor nije ono što je bio. Neko zarad nečijeg interesa pokušava da Kotor pretvori u mrtav grad, da se sve iz grada iseli i da u njemu više ne bude života.
Ulicama starog grada je noću mrak, osvjetljavaju se okolna naselja,u starom gradu samo je jedna prehrambena radnja, nema trgovina za osnovne životne namirnice, podsjeća naš sagovornik. Opština može da nižim zakupnim cijenama omogući trgovcima da otvore prehrambene radnje, a ne samo suvenirnice i ugostiteljske objekte.
Ovo je takođe jedan od elemanata koji primoravaju građane da se iseljavaju iz jezgra starog grada, što znači i gubljenje njegovog šmeka i identiteta.
Danas način življenja polako nameću strani državljan. Trenutno su to Turci koji su zakupili veliki dio prizemlja u starom gradu za svoje trgovačke radnje, rekao je Drašković.
On je podsjetio da su liberali podnijeli inicijativu za izmjenu odluke o izdavanju poslovnih prostora  još na 16. sjednici u maju prošle godine .
Tada im je rečeno da će odluku pogledati i predstavnici izvršne vlasti, ne samo zakonodavne, kako bi dali svoje mišljenje, ali to nijesu uradili ni do današnjeg dana.
Za ovu godinu nije usvojen krovni dokument Budžet opštine Kotor i predsjednik opštine će morati da donese privremenu odluku o finanisiranju koja može da traje najviše tri mjeseca.
Ukoliko se nakon tog roka ne usvoji Budžet, to bi značio pad vlasti, raspuštanje Skupštine i uvođenje privremenih mjera, kazao je Drašković.
On je pojasnio da Vlada uvodi vanredno stanje, to jest prinudnu upravu a na čelo opštine je u tom slučaju prinudni upravnik.
Međutim, ukoliko odbornici donesu odluku o sopstvenom skraćenju mandata, dosadašnji  predsjednik opštine ostaje i obavlja i dalje tu funkciju baš kao i Skupštine to jest i izvršne i zakonodavne vlasti. To je za Jokića mnogo povoljnija varijanta od uvođenja prinudne uprave, siguran je Drašković.
Na pitanje Skala radija što odgovara Liberalnoj partiji, Drašković je odgovorio da im odgovaraju novi izbori, jer to zapravo odgovara gradu Kotoru, zato što novi izbori daju mogućnost građanima da ocijene dosadašnji rad koalicije koju će ili mijenjati i birati nove ili podržati.
Na naše pitanje da li Liberali priželjkuju da se raspusti Skupština ili da Vlada uvede prinudnu upravu , Drašković je odgovorio da Liberalima odgovara prinudna uprava.

Drašković je kazao da nije bilo ni jednog jedinog sastanka opozicionih partija, kako bi se utvrdio smjer njihovog djelovanja. Nije se ni pred decembarsko zasijedanje SO znalo kako će se ko ponašati. To se više nagađalo iz nekog logičnog razmišljanja. Sastanak je trebalo da inicira najveća opoziciona partija, a to je DPS, smatra on.

On je kazao da nije na jednom odborniku da inicira razrješenje predsjednika kotorske opštine. Kada to uradi DPS, on će se priključiti inicijativi.

9 KOMENTARI

 1. Samo Ti, Vidace, igraj po plocama Kotorskim.
  Prolaze godine, a i zivotni vijek, ali
  bolje necete napraviti, nego sto je bilo, kad je Tito bio, 1956. u palati Grgurina, sa Mornaricom “slavnom”.
  Sto mu tada , ne rekose , sto o Njemu misle, i javno govore, sadasnji “prezidijum” Bokeljske Mornarice???
  O tome ni abera?
  Kad su lagali, tada, kada su podilazili, ili sada, kada sramote, a nista bolje ne
  nude, i ne umiju , sa zaledjem
  klerikalaca ?
  Ovo je to sto popolo interesuje!
  Zakulisne igrice, laznih arbitara i
  neiskrenih klerikalnih nametnika, Vido
  niko od “Vas”, prepadnutih politicara, ne
  pominje.
  Zapamti: “kukavice u zivotu, vise puta umiru”!

 2. Đede Vido, oprosti, ako smijem da primijetim: Batali se te pulitike. Nije to za starca u tim godinama. Ako Ljiberali nemaju mlađega, bolje da ugase strančicu. Uživaj penzionerske dane na mirnom Muu. Neprimjereno je da u tim godinama, za vrijeme neke stranačke promocije “visiš” ispred Vrata grada uz disko muziku.

 3. Imali jos koji siljokuran, da varda po
  komunitadi?
  Sve to treba poslat na lijecenje od alkohola !
  Cute o prihodima od bedema, gdje su ih utrosili?
  Bitno je da su pred vrata grada, Irvasi,
  simboli njihovih korijena.
  Pari mi se da bi potestat moga revitalizirat oni mlin Marasovica, na Skurdi , kao atrakciju, a brasno dat da se prave kolaci i paste po starijem ricetama, ka onda u Zdravljaka.
  Visak uputiti siromasnima!

 4. Vido, pustite se grada. Ucestvovali ste u predhodnoj vlasti sa onima koji su gradu oteli dusu. Ovi nastavljaju tacno tamo gdje ste vi stali.
  Ti si bio inicijator (zajedno sa Mirzom) jer DPS nije imao zeluca da “ideju” o ozivljavanju grada i progonu stanovnika na fin nacin, provuce kao svoju. Za to si ti imao zeluca… i morala. Znas ti Vido odlicno o cemu se radi.
  Tu ste i pali kao partija. Umjesto vas, sada sjedi ona iz URE u opstinu. Eto tako. Pa se ti Videk doooobro preracunaj/te sljedeci put.
  I ne zamjeri na ISTINI jer je ona bolna ali ljekovita.
  ps
  (ovo vazi i za sadasnje jahace u opstini)

  Srdacan pozdrav,
  Gospodin Rajkovic

 5. Draskovicu, kad budu novi izbori, nikako, ali bas nikako ne izlazite samostalno, nego kao i na drzavnom nivou, u paketu sa dps-om jer cete u protivnom nestati kao u svim mogucim vasim samostalnim izlascima. Jedino recimo da napravite pred izbornu jaku koaliciju sa Borovicevim Snp-om. pa da pokusate, kao onomad na Cetinje sa Snp-om, mozda zajednicki zakacite jedno 150 glasova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]