“Viking Star” na prvi vijađ u kotorsku luku

10
kruzer "Viking Star" na prvi vijađ u Kotor

Slavko Mandić

U kotorsku luku jutros je uplovio kruzer “Viking Star“ koji je najavio sezonu dolazaka ovih plovila u Kotorski zaliv.

Za Kotor je, pokazala je praksa, dolazak kruzera od izuzetne važnosti.

Statistika govori da je zarada od turista blizu 50 eura po osobi.

Gosti su oduševljeni ljepotom Bokokotorskog zaliva i mistikom drevnog Kotora, za koji mnogi kažu da je najljepši grad koji su posjetili.

To je ono što smo naslijedili, a što smo uradili da se turisti osjećaju bolje i sigurnije u našem gradu?

Menadžment Luke Kotor AD se hvali dolaskom kruzera, kao da on učestvuje u tome.

Poznato je svima da brojne agencije imaju ugovore sa kruzing kompanijama i da je Luka Kotor AD samo servis, i to ne rijetko onaj koji ne pruža potreban kvalitet, zbog čega je više puta opomenut od najvećih svjetskih kruzing kompanija.

Intersesantno je da Luka Kotor AD ima svoju agenciju, Kotor Mar, ali je isto tako interesantno da ona gotovo ne učestvuje u dovođenju kruzera u Kotor.

To se prepušta drugima koji, sasvim prirodno od toga imaju značajan prihod.

Čelne ljude Luke Kotor to mnogo ne zabrinjava.

Važno je da je njihov predstavnik ove godine bio na najvećem sajmu kruzing industrije u Majami Biču i da se vratio pleplanuo od tamošnjih blagodeti.

Ove godine, kotorska kompanija nije imala ni štand, prvi put od kad se pojavljuje na ovom prestižnom sajmu.

Što je preplanuli predstavnik Luke tamo radio, kakve je poslove sklopio i koliko ćemo imati više kruzera od, pretpostavljamo uspješne skupe turneje, nije nam poznato.

I neće, sasvim smo sigurni.

Ono što znamo je da kruzer “Viking Star“, kome je ovo prvo putovanje, dovela agencija BCM kotorskog agenta Gorana Mačića.

Njemu moramo odati priznanje, ali nas interesuje zbog čega agencija Luke Kotor AD posluje sa gubitkom, što nije slučaj  sa onima u privatnom vlasništvu?

Znamo da je  prekomjerno zapošljavanje jedan od ključnih razloga, ali valjda ima i onih drugih.

Zašto toliki broj uposlenih ne stvara i obezbjeđuje bar sebi platu?

Valjda nema potrebe jer, po onoj narodnoj “ima se, može se“. Samo do kada?

Ne radi se o privatnoj firmi, bar ne na papiru, već o većinskoj državnoj.

Luka Kotor AD pomaže finansijski i Montenegro Shorex, zajedničku firmu koja je formirana po principu 30% Luka Kotor AD, a 70% privatni vlasnik.

Cilj je trebao biti povećanje prihoda kompanije.

To se, vidimo nije desilo, a zbog davanja garancije privatnoj firmi “Montenegroshorex” podizanjem kredita od 250.000 eura, što je mimo zakona, Luka Kotor AD je predmet izviđaja Đurđine Ivanović, specijalne tužiteljice za organizovani kriminal.

Dakle, uplovio je prvi kruzer ove godine na svoje prvo putovanje i to baš u kotorski zaliv i on ne može postaviti pitanje što je sa obećanjima, bar onim prošlogodišnjim da će se postaviti bove za sigurno sidrište, uraditi pasarela ili podzemni prolaz za brojne turiste koji zakrče jedinu gradsku saobraćajnicu i stvore pravi saobraćajni kolaps.

Pitanje može postaviti prestižna svjetska kruzing kompanija “Royal Caribian”, koja je više puta do sada izrazila negodovanje zbog sigurnosti kotorske luke.

Tender za postavljanje neophodnih bova za sidrenje nije prošao jer nije bio stručno urađen.

Imalo se vremena, ali nije ni znanja niti želje. Ko će sve to da plati? Bojimo se ne menadžment. Svi mi zajedno, svakako.

Prvi od tri nova broda koji je sagradila kompanija “Viking Cruises” u brodogradilistu Marghera je brod “Viking Star“ koji je uplovio u Luku Kotor na svom prvom putovanju.

Brod će putovanje nastaviti do Bergena u Norveskoj, gdje će se 17. maja obaviti krštenje.

Kruzer “Viking Star“ ima 47800 BRT/a. Dug je 227 metara, a kapacite mu je 930 putnika koji mogu uživati u visokom konforu.

Iduće godine u floti će mu se pridružiti gotovo identicni “Viking Sky“ i “Viking Sea“.

Brod je karakterističan po šetalištu  koje se proteže njegovom cijelom dužinom i širinom, tako da putnici mogu neometano napraviti čitav krug s kraja na kraj broda.

Na vrhu ima Explorers Lonunge, platforme za rezgledanje koje se prostiru na dvije palube, koje malo koji brod ima.

Karakteristika kruzera “Viking Rivers” je da se provede par dana na vodi, duže se stoji u lukama i sa više noćenja u ključnim lukama, što ne nude druge kompanije.

Bolju ponudu čine i besplatne ekskurzije, bezični internet, vino i pivo koje se služi besplatno uz večeru.

Sve kabine imaju balkone koji su veći od standarnih na  kruzerima.

Brod ima veliki otvoreni bazen po lijepom vremenu, a u slučaju lošeg vremena pokriva se staklenim krovom.

U glavnom restoranu se pritiskom na dugme mogu otvarati zatvarati prozori.

Brod je više tipa butik-hotel.

Ima kamin (fire pit), Armagnac bar i SPA sa nordijskim stilom sa sniježnom sobom i saunom.

Ono sto je takođe interesatno je da na brodovima “Viking Cruisesa” nema standardnih oblika zabave kao sto su kazino, teatar i sl.

Kompanija vodi računa o korišćenju energetski efikasnim motorim,a kao i minimalnim izduvnim gasovima.

rod će ploviti po evropskim baltičkim fjordovima i Mediteranu.

Skala radio se iskreno raduje svakom uspjehu Luke Kotor AD, ali nam profesionalna etika ne dozvoljava da zatvaramo oči pred očiglednim.

Bilo bi dobro i za kotorsku kompaniju i grad Kotor da se počne konačno razmišljati o interesima grada i države, što će reći da lični ne mogu niti smiju biti prioritet.

Slavko Mandić

Montenegro Shorex na početnoj poziciji

10 KOMENTARI

  1. Danas ga je sama sreca posluzila,da ne zavrsi u park,jer sam citavo vrijeme gledao sto se desavalo.Ovakve stvari se desavaju u zemljama,gdje im je glavna grana STOCARSTVO,a sporedna POMORSTVO….

  2. kako naplaćuju i kako lijepo zarađuju pitanje je sad?blokovi i parangali, pendulavanje i ostalo navigavanje ahahahahahahahaaaaaaaa

  3. Kako nijesu spremni? o čemu govoriš Mandiću? Sve je spremno, sve je novo . Ali ne vidiš plutače , prolaz , prijemnio restoran sa domaćim delicijama, toalet, gradski raskošn i ostalo. kako tako pričaš bez argumenata?Sram te bilo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].