Više od šest mjeseci kasni osnivanje zajedničkog preduzeća Kotora i Tivta

1
postrojenje u Đuraševićima

Nada Krivokapić

audio: Nada Krivokapić

Zajedničko  postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat, koje je izgrađeno krajem avgusta 2016. godine, i dalje je u probnom radu.

Za ovo postrojenje nije izvršen tehnički prijem i u tom smislu je pokrenuta tenderska procedura od strane jednog od suinvestitora, vodovodnog preduzeća Kotor.

Procedura za izbor lica koje obavlja tehnički prijem još nije završena, jer je u toku žalbeni postupak, objašnjava za Skala radio Nada Krivokapić, vd. izvršne direktorice preduzeća Vodakom.

Takođe je tivatski vodovod, na osnovu sporazuma sa vodovodnim preduzećem Kotor preuzeo obavezu da raspiše tender za nabavku hemikalija kao i tender za izbor akreditovane laboratorije i za odvoz mulja.

Na pitanje Skala radija o troškovima održavanja postrojenja i kako su podijeljeni, Krivokapićeva je odgovorila da je prošle godine započela aktivnost oko osnivanja novog zajedničkog preduzeća koje bi bilo operater i upravljalo postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda.

Iako je ova inicijativa pokrenuta u avgustu prošle godine, preduzeće, odnosno zajedničko društvo nije osnovano, a i tivatska i kotorska opština su na svojim skupštinskim zasijedanjima prošle godine donijele odluku o osnivanju zajedničkog društva.

U tom pravcu je formirana i radna grupa sastavljena od predstavnika ove dvije opštine i Vodakoma, koja je radila na izradi tekstova ugovora o osnivanju društva i statuta, koji su, po riječima Krivokapićeve u potpunosti usaglašeni.

Ona smatra da bi na sljedećim sjednicama Skupštinama opština Kotor i Tivat trebalo da se usvoje ova akta, kao i da se izabere organ upravljanja, odnosno Odbor direktora zajedničkog društva.

Zajedničko društvo je to pravno lice koje bi svojim ugovorom i statutom definisalo  sva pitanja rada zajedničkog postrojenja, a između ostalog i pitanje troškova održavanja, mišljenja je vd. direktorica Vodakoma.

Podsjećamo, izgradnja zajedničkog postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat je počela u januaru 2015. godine i izgrađeno je krajem avgusta 2016. godine,  investitori su vodovodna preduzeća Kotor i Tivat, a izvođač austrijaka firma WT.

Postrojenje je pušteno u probni rad u decembru prošle godine, na osnovu rješenja državne građevinske inspekcije i postizanja svih paramatera koji su predviđeni ugovorom o izgradnji.

Ono je u funkciji, prečišćava vodu, ali je i dalje u probnom radu koji traje šest mjeseci.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]