Više tečnosti, voća i povrća i ne izlagati se suncu od 10 do 17 sati

0
na visokim temperaturama ni kreme nijesu prava zaštita

foto: naxi.rs

Dr Igor Bjeladinović

dr Igor Bjeladinović

Visoke temperature ovih dana najava su dugog toplog ljeta.

Kako se ponašati i kako sačuvati od problema koji se mogu javiti usljed prekomjernog izlaganja suncu, konzumiranju alkoholnih pića u većim količinama, uzimanju lako kvarljive hrane i nedovoljnog uzimanja tečnosti, pitali smo dr Igora Bjeladinovića, specijalistu endokrinologa u kotorskoj Opštoj bolnici.

On nam je kazao da je osnovni problem koji sada imamo visoka temperatura, povišena vlažnost i boravak i na otvorenim i u zatvorenim prostorima.

“Što se tiče zdravih osoba, njih moram upozoriti prije svega na sunce i jačinu UV zračenja i savjetujem im da izbjegavaju direktnu sunčevu svjetlost između 10 sati i pet popodne. Kada izlaze da korisne zaštitne kreme, zaštitne naočare. Da se obuku pametno. To znači prirodni materijali slojevito i da u svakom slučaju uzimaju dovoljne količine tečnosti. Ono što moram napomenuti da kreme za zaštitu od sunca ne štite od toplotnoga efekta sunca. Ako ste se namazali kremom za sunčanje to ne znači da ne morate uzimati dovoljne količine tečnosti i da ne morate svoju fizičku aktivnost adekvatno prilagoditi situaciji”, kaže dr Bjeladinović.

Što se ishrane zdravih tiče u ovim danima, dr Bjeladinović savjetuje ishranu koja je lagana, koja se sastoji od što je moguće više povrća i voća.

Što se pića tiče treba uzimati čajeve, tople ili rashlađene, i običnu vodu, to su najbolja pića za ove vruće dane, kaže on.

Dr Bjeladinović upozorava sugrađane i goste da paze na uzimanje alkohola u ovim vrelim danima zbog toga što ona mogu izazvati veće probleme nego što se to dešava u danima koji nijesu ovako topli.

Vozačima dr Bjeladinović savjetuje da obrate pažnju da kad ulaze u svoje vozilo, koje je bilo na nekom osunčanom parkingu, prvo uključe klima uređaje na maksimalnu snagu i otvore prozore.

Nakon toga smanje klima uređaje na razumnu mjeru, a prozore zatvore.

Voziči takođe moraju da konzumiraju dovoljnu količinu tečnosti i da se naoružaju strpljenjem u našim saobraćajnim gužvama.

Da računaju sa činjenicom da je i njima vruće, ali i svim drugim učesnicima u saobraćaju i da je koncentracija smanjena u odnosu na uobičajenu.

Savjet dr Bjeladinovića za hronične bolesnike, koji su najčešći pacijenti ovih dana, je da redovno uzimaju svoju terapiju, da ne izlaze u period od 10 do 17 sati, da primjenjuju pravilnu ishranu, da se odmaraju što je moguće više i da izbjegavaju bespotrebne fizičke napore.

Dr Bjeladinović kaže da moramo našu djecu čuvati više nego što ih čuvamo u nekom drugom periodu.

“Moramo im davati dovoljno tečnosti. Moramo ih obući na odgovarajući način i isto tako hraniti. U toku ljeta uvijek postoji povećana incidenta crijevnih infenkcija i sličnih problema, koji se na sreću kod nas, a ni u Crnoj Gori nijesu pojavili”, rekao je on.

Dr Bjeladinović upozorava da se izbjegava hrana koja je kvarljiva, posebno ona koja u sebi sadrže jaja i mliječne proizvode.

Nju uvijek prije upotrebe treba provjeriti, rok trajanja i način skladištenja.

Hrana koja se ne iskoristi za jedan obrok ne smije se upotrebljavati za drugi zbog toga što se ne može adekvatno čuvati na ovim temperaturama.

Sa pićem se takođe mora paziti.

Voda iz kotorskog vodovoda je za piće.

Postoje redovna obavještenja o njenoj ispravnosti.

Sokovi koji se dobijaju u ugostiteljskim objektima su u odgovarajućim pakovanjima.

Otvaraju se pred gostom i gost treba da koristi takav način usluge.

Sladoled da, ali treba opet obratiti pažnju na rok upotrebe i način skladištenja, kako proizvod izgleda i da li je odgovarajućeg ukusa na koji smo navikli.

Ovo su savjeti dr Bjeladinovića za ove dane visokih temperatura i povećane vlažnosti koja je normalna za naše krajeve u ovom vremenu.

To je naša komparativna prednost u odnosu na dobar dio svijeta.

Turisti će se sigurno ugodno osjećati u našem gradu uz nadu da neće imati zdravstvenih teškoća.

Dr Bjeladinović je kazao da svima garantuje da je zdravstveni sistem Crne Gore, u koji je uključena i kotorska Opšta bolnica, domovi zdravlja, hitne pomoći i turističke ambulante, spreman da pruži svu potrebnu pomoć sa svim svojim resursima na način primjeren medicinskoj struci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].