Više vode iz Regionalnog vodovoda za jedan dan nego za cijelu prošlu godinu

1
rekordna isporuka vode

Iz Regionalnog vodovada su saopštili da je prije dva dana u 22 sata, opštinama na Crnogorskom primorju isporučeno 5.605.977 m3 vode za piće iz regionalnog vodovodnog sistema, što predstavlja ukupnu količinu vode koja je isporučena tokom cijele 2014. godine.

Ovaj impozantni rezultat, kako se navodi u saopštenju, je pokazatelj značaja i svrsishodnosti realizacije ovog drugog po vrijednosti do sada izgrađenog infrastrukturnog objekta u Crnoj Gori, koji je i u ovako ekstremnim temperaturnim uslovima i u lošoj hidrološkoj godini, u cjelosti potvrdio politiku Vlade Crne Gore da, i u vremenu najveće globalne ekonomske krize 2007-2012, realizuje jedan ovakav projekat koji predstavlja temelj društvenog razvoja.

“Možemo li zamisliti kakvi bi bili uslovi života na Crnogorskom primorju da nije izgrađen regionalni vodovodni sistem, u trenutku kada su skoro svi lokalni izvori presušili ili imali drastično smanjen dotok vode za piće? Ne da ne bismo mogli imati ovako uspješnu, čak rekordnu, turističku sezonu, već bi bio apsolutno obesmišljen i život lokalnog stanovništva”, piše u saopštenju.

Posljednjih 5 dana, tačnije, od 14.08.2015. godine, sa sniženjem temperature i pojavom manjih padavina, iz regionalnog vodovodnog sistema se i dalje isporučuju količine vode koje se kreću u rasponu od 765 do 895 litara u sekundi (l/s), što je direktan pokazatelj uspješne turističke sezone u Crnoj Gori.

“Osim činjenice da je tokom ovih 230 dana 2015. godine, isporučena količina vode iz regionalnog vodovodnog sistema koja odgovara količini vode isporučene tokom 365 dana 2014. godine, prethodnih dana je postignut apsolutni rekord dnevne isporuke vode od 952 l/s, što predstavlja 86,54% iskorišćenosti kapaciteta regionalnog vodovodnog sistema u odnosu na raspoloživih 1.100 l/s.  Na isti dan prošle godine, opštinama na Crnogorskom primorju je isporučeno 456 l/s, što predstavlja povećanje od 108%, a što je, uz visoke temperature i loše hidrološke uslove, postignuto zahvaljujući odličnoj saradnji JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje i šest lokalnih vodovodnih preduzeća u primorskim opštinama, koja, po prvi put za 5 godina rada regionalnog vodovodnog sistema, sva istovremeno imaju sklopljene ugovore o kontinuiranom preuzimanju vode, uključujući čak i opštinu, odnosno ViK Herceg Novi, koji vodu preuzima posredstvom dijela sistema ViK Tivat”, ističu u Regionalnom vodovodu.

Prije ovog rekordnog rezultata ostvarenog 07.08.2015. godine, važeći rekord je bio iz 2013. godine, tačnije od 18.08.2013, kada je isporučeno 725 l/s.

“Navedeni rezultat postignut je zahvaljujući vanrednim aktivnostima zaposlenih u JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, počevši od zaposlenih na pumpnim postrojenjima, pa do inženjerskog kadra u sektoru za proizvodnju i distribuciju vode, a sve uz konstantnu podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma i Elektroprivrede Crne Gore, koji su učinili sve iz svoje nadležnosti da regionalni vodovodni sistem funkcioniše bez prekida u napajanju električnom energijom, upravo zbog njegovog presudnog značaja za uspjeh turističke sezone”, stoji u saopštenju Informativne službe Regionalnog vodovoda Crne Gore.

1 KOMENTAR

  1. Obratite paznju na pogresan naslov, radi se o periodu od 01.01. do sada a ne za jedan dan!
    “Osim činjenice da je tokom ovih 230 dana 2015. godine, isporučena količina vode iz regionalnog vodovodnog sistema koja odgovara količini vode isporučene tokom 365 dana 2014. godine”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]