Viškove otkupili trgovci i Vlada

0

 

Otkup poljoprivrednih proizvoda i ove godine se i pored pandemije korona virusa, odvijao uglavnom nesmetano, a tamo gdje je bilo zastoja, Ministarstvo poljoprivrede je reagovalo kroz komunikaciju sa otkupljivačima i proizvođačima, stvarajući time klimu za njihovu bolju saradnju i dogovor, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz ovog Vladinog resora su naveli da je saradnja uglavnom bila dobra, jer je pokazan visok nivo odgovornosti i razumijevanja za nastalu situaciju od strane otkupljivača. Poljoprivredni proizvođači, koje je Pobjeda kontaktirala, istakli su da su i pored problema sa plasmanom proizvoda koji je bio izazvan posljedicama epidemije korona virusa i slabom turističkom sezonom, uglavnom uspjeli da prodaju svoju robu, prvenstveno zahvaljujući intervencijama na tržištu Ministarstva poljoprivrede i dobroj saradnji sa veletrgovinskim firmama i trgovačkim lancima.

– Posebno želimo istaći značaj razumijevanja koje trgovinski lanci sve više pokazuju u odnosu na vrijednost i značaj domaće proizvodnje, uvažavajući prednosti kratkih lanaca snabdijevanja – istakli su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da su u okolnostima koje su nastale zbog pandemije, najugroženiji upravo bili proizvođači koji su plasman proizvoda pretežno orijentisali na prodaju kroz turizam.

– Važno je napomenuti da to nije bio slučaj u svim sektorima, odnosno da su samo određeni sektori naročito bili pogođeni, a Ministarstvo je shodno tome i reagovalo i pružalo pomoć sektorima i proizvođačima kod kojih su nastavak proizvodnje i dohodak bili ozbiljno ugroženi – rekli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima sektori poljoprivrede i ribarstva u značajnoj mjeri su se suočili sa izazovima uzrokovanim pandemijom kovida-19. U pojedinim oblastima bilo je zastoja i problema u plasmanu, međutim, ti problemi su uglavnom prevazilaženi.

Oni su podsjetili da je Vlada, kroz stalnu komunikaciju sa proizvođačima, pažljivo pratila i analizirala sve izazove i situaciju na tržištu i u okviru drugog paketa mjera za ublažavanje posljedica pandemije donijela poseban set podrške namijenjen poljoprivredi i ribarstvu, odnosno poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima, vrijedan 17 miliona eura.

– Uspješnom realizacijom svih šest mjera iz ovog paketa uspjeli smo u ovim zahtjevnim uslovima da sačuvamo stabilnost tržišta, proizvodnju i radna mjesta, održimo dohodak proizvođača koji su bili posebno ugroženi. Istovremeno, sve mjere bespovratne podrške iz agrobudžeta realizovane su nesmetanom dinamikom, uz veliko interesovanje korisnika – kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da je kroz ovaj paket realizovano šest mjera: avansna isplata 80 odsto premija poljoprivrednim gazdinstvima, uplata vanredne naknade korisnicima staračkih naknada, isplata jednokratne podrške profesionalnim ribarima, uplata doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci, nova povoljna kreditna linija IRF-a za poljoprivredu i ribarstvo uz subvencionisanje kamate i program intervencija na tržištu, koji se još realizuje.

Predstavnici ovog Vladinog resora su naveli da je kroz Program intervencija na tržištu pokrenut niz mjera u onim sektorima koji su bili ugroženi.

– Smatramo da smo za sada ostvarili dobre rezultate, odnosno da su mjere intervencije dale rezultate – istakli su iz Ministarstva.

Oni su napomenuli da su u fokusu implementacije ovog programa oni sektori, odnosno proizvođači, koji su proizvodnju planirali očekujući plasman kroz turizam.

– Usljed značajno smanjene turističke potrošnje došlo je do stvaranja zaliha u proizvodnim pogonima i postojao je rizik od propadanja proizvoda, čime je i dalja proizvodnja dovedena u pitanje. Takođe, reagovalo se i tamo gdje je situacija sa pandemijom značajno uvećala troškove proizvodnje, pa je samim tim i održivost iste i dohodak proizvođača bio doveden u pitanje – saopšteno je iz Ministarstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]