Vlada Crne Gore: Od turizma očekuju 500 miliona eura

1
Boka Kotorska

Crna Gora je za devet mjeseci prošle godine od turizma prihodovala samo 122 miliona eura, a u Ministarstvu ekonomskog razvoja procjenjuju da će u ovoj godini ostvariti rast prihoda od blizu 40 odsto i da će prihodi od najjače privredne grane u našoj državi iznositi oko 500 miliona eura.

Kako su kazali iz tog resora, Svjetska turistička organizacija očekuje povratak međunarodnog turizma do trećeg kvartala ove godine, dok se povratak na nivo prije pandemije očekuje tek u 2023. godini.

Državna sekretarka za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ivana Đurović kazala je za Dan da prihod od 122 miliona eura za devet mjeseci prošle godine predstavlja pad od 88 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Prihod od turizma u 2019. godini iznosio je preko milijardu eura.

Prema preliminarnim podacima Monstata, u istom periodu ostvareno je 387.350 dolazaka turista, što je pad od 83,64 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, a u istom periodu je ostvareno 2,16 miliona noćenja turista, što je pad od 83,4 odsto.

Susjedne zemlje su u 2020. godini ostvarile oko 50 procenata prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, a u resornom ministarstvu procjenjuju da će Crna G ora u ovoj godini ostvariti toliki procenat prihoda.

“Svjedoci smo da je proces imunizacije u toku i možemo reći da se sada nalazimo na početku kraja ovog teškog i mučnog perioda za turizam. Vjerujemo da će ova godina biti godina povratka putovanja i početka oporavka turizma. Svakako, izazova i zastoja će biti i dalje, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situaci je u zemlji i svijetu, ali, u svakom slučaju, očekujemo da ćemo biti u boljoj poziciji u drugoj polovini i na kraju godine nego na njenom početku. Većina eksperata UNWTO očekuje povratak međunarodnog turizma do trećeg kvartala 2021. godine, a povratak na nivo prije pandemije tek 2023. godine”, rekla je Đurović

Promet u januaru slabiji 40 odsto

Upitana da li je ovogodišnja zimska sezona bolja nego prethodna uprkos pandemiji, Đurović je odgovorila da rezultati pokazuju da, uprkos pandemiji, imamo neočekivano uspješnu zimsku sezonu, prije svega u turističkim centrima na sjeveru.

“Zvanični podaci Monstata za januar biće dostupni krajem ovog mjeseca, a prema podacima lokalnih turističkih organizacija, koje NTOCG obrađuje svakog petka, u Crnoj Gori je tokom januara mjeseca u prosjeku ostvaren promet od preko 60 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine, kada svijet još nije bio suočen sa prisustvom virusa. Posljednjeg petka u januaru evidentirano je oko 6.300 turista, što je 66 odsto ostvarenog prometa u odnosu na isti dan prethodne godine. Nakon popuštanja mjera, naročito onih koje se odnose na međugradski saobraćaj, u zimskim turističkim centrima zabilježen je znatan rast broja turista. U Kolašinu je popunjenost hotela bila i do 100%, dok je na Žabljaku popunjenost hotela tokom praznika bila oko 80 odsto”, kazala je Đurović.

U međuvremenu je opet zabranjen međugradski saobraćaj vikendom.

1 KOMENTAR

  1. MOLIM SVA CRNOGORSKO PRIMORSKA INFORMATIVNA SREDSTVA DA NE GRIJEŠE U STIMAVANJU JAKOSTI CRNOGORSKE PRIVREDE!!!! NAIME.NIJE TURIZAM NAJAČA PRIVREDNA GRANA! NEGO JEDINA KOJA IMA KAKVU TAKVU DOBIT-DAKLE JEDINA KOJA NEŠTO RABOTA I OSTVARJUJE DOBIT!…SVI OSTALI SU OBRŠILI KA ONAJ BIZNIS MINISTAR”PEPE PEKI PETAR IVANOVIĆ IZ VLADE MILA ĐUKANOVIĆA!!!!..UZ PITAJE U ČIJI SU ŠPAK ZAVRŠILI MELEONI DOLORA “ABRAKA DABRAKA-ABU DABUI-NAMENJENA GOVEDA-TUTA FORCA ZA NOVE IZBORE I BOLJU VLADU ZA SVOJE “ŠPAGOVE”…!!! UZ PITNJE KAD ĆE DRŽAVA CRNA GORA -NA PRAGU “JEVROPSKIH VRATA”-VRATITI PENZIONERIMA ONU 1,5 PENZIJU KOJU SU NAM UKRALI U VRIJEME MNISTROVANJA MIGA KUVIJERTE-2OO6 GODINE? UZ NAPOMENU DA SU NAM ISPLATILI 8 UKRADENIH PENZIJA-O ČEMU SVE ZNA TADAŠNJI DIREKTOR “PIO-CG” MEŠTAR MR RADOJE ŽUGIĆ!!!!LIJEPE POZDRAVE VAM ŠILJEM-BROJEĆI POVEĆAJE PENZIJA -NA SVAKE 100 DOLORA 1OO CENTI..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]